USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dahilde İşleme İzin Belgesinde Üretim Analizi ve Randıman Hesabı Yapılırken Dikkate Alınacak Fire Nispetler

04-12-2023

Kıymetli okurlar, İhraç amacıyla gümrük muafiyetli ithalata ve/veya yurtiçi alımlara imkan sağlayan Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca düzenlenen belge olan Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) gerek ihracat gerekse ithalatçı şirketler açısından büyük menfaatler sağlamaktadır.

Pek tabi ki DİİB sağladığı menfaatlere ek olarak pek tabi ki vergisel bazı soru işaretlerini de barındırmaktadır. Bu sorularda nen önemlilerinden birisi de fire nispetlerinin nasıl ve ne şekilde işleme alınacağı konusudur.

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 16/05/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-853-36 sayılı özelge ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında almış olduğunuz soğuk hadde sacı, panel radyatör haline getirerek ihraç kayıtlı teslimde bulunulması ve tecil terkin işlemi için ihracatçı tarafından düzenlettirilecek YMM Raporunda sanayi odası tarafından tanzim edilen fire nispetlerinin dikkate alınıp alınmayacağı hususunda görüş bildirmiştir.

Bilindiği üzere, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 17’inci maddesinde "Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31.12.2010 tarihine kadar tesliminde Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendi hükümlerine göre, bölgeler, sektörler veya mal grupları itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasında ihracat süresi olarak anılan bentteki süre yerine bu rejimlerle öngörülen süreler esas alınır. İhracatın şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir." hükmüne yer verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan 98 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nin "2. Dahilde İşleme veya
Geçici Kabul İzin Belgesi Kapsamındaki Teslimlerde Tecil-Terkin Uygulaması" başlıklı
bölümünde "KDV Kanunu'nun geçici 17 nci maddesinde, dahilde işleme ve geçici kabul rejimi
kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin tesliminde aynı Kanunun 11/1-c maddesine göre işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış; Bakanlar Kurulunca 98/11766 sayılı Kararnameyle tekstil ve konfeksiyon sektörü, 2000/1162 sayılı Kararnameyle demir- çelik, otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörleri, 2001/2325 sayılı Kararnameyle de 98/11766ve 2000/1162 sayılı Kararnameler yürürlükten kaldırılarak sektör farkı gözetilmeksizin bütün sektörler uygulama kapsamına alınmıştır.

Madde hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 83 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde
düzenlenmiştir. Tebliğde, KDV Kanunu'nun geçici 17’inci maddesi kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan terkin ve iade işlemlerinin yapılabilmesi için, ihracatın
gerçekleşmesinden sonra ihracatçı tarafından düzenlettirilecek bir Yeminli Mali Müşavir
(YMM) tasdik raporunun ibrazı zorunluluğu getirilmektedir. Tebliğe göre bu raporda;
dahilde işleme veya geçici kabul izin belgesi ile gümrük beyannamesinin tarih ve sayısı, belgelerin geçerlik süresi, fiili ihracat tarihi, ihraç edilen malların cins, miktar ve tutarı, ihracatın belgede belirtilen süre içinde yapılıp yapılmadığı ve ihraç edilen malların üretiminde kullanılan maddelerin satıcılar itibariyle ayrı ayrı olmak üzere cins, miktar ve tutarına ilişkin
bilgilerin üretim analizi ve randıman hesabı da yapılmak suretiyle belirtilmesi
gerekmektedir." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir. Bu hükümlere göre, Yeminli Mali Müşavir tasdik raporunun tanziminde, ihraç edilen malların üretiminde kullanılan maddelerin satıcılar itibariyle cins, miktar ve tutarına ilişkin bilgilerin üretim analizi ve randıman hesabı yapılırken ayrı ayrı olarak, firmaların faaliyet türleri itibariyle ilgili odalarınca tespit edilen fire nispetleri dikkate alınarak hesaplama yapılması gerektiği yönünde görüş bildirilmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?