USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çin’in yatırım haberleri ve kısa vadeli gelişmelerle bakır zıpladı

09-01-2023

Bakır fiyatları perşembe günü dört seanslık kayıp serisini kırmak için sıçradı ve düşüş eğilimi gösteren spekü­latörler, başlıca metal tüketicisi Çin’de yeni yatırım haberlerinin ardından po­zisyonlarını tersine çevirdi.

Devlet medyası CCTV’nin perşembe günü bildirdiğine göre, Çin’in güney­deki üretim merkezi Guangzhou, 2023’te değeri 6,5 trilyon yuandan (945 milyar dolar) fazla olan bir yatırımlar projesi açıkladı.

Londra Metal Borsa­sı’nda gösterge bakır va­deli işlemleri, yavaşlayan ekonomik büyüme ve talep endişeleri nede­niyle çarşamba günü iki ayın en düşük seviye­sine ulaştıktan sonra %1,9 artışla ton başına 8.406$’a yükseldi.

Kopenhag’daki Saxo Bankası Emtia strateji ekibi başkanı Ole Han­sen, “İki günlük ticare­tin ardından yılın ne getireceğini bilmek neredeyse imkansız. Bu nedenle doğru pozisyon kabul edip bir yönde takılıp kal­mamak ve hedging işlemlerini eksiksiz yapmak gerekmek­tedir” dedi

“Bir çıkışta güzel bir kar elde etmeye başladıysanız, satıcıların tavır alması için temel bir destekleyici haber yeterlidir. Çıkın!” diye ilave etmiş.

Bununla birlikte, Çin’de artan Covid-19 vakaları ve zayıflayan küresel endüs­triyel aktivite ile ilgili temel endişeler nedeniyle fiyatların yukarı yönlü çok fazla ilerleme kaydetmesinin olası olma­dığını da sözlerine ekledi.

Hansen, 8.476 dolardaki 200 günlük hareketli ortalamanın muhtemelen daha yüksek hareketleri sınırlayacağını belirtti.

Analistler, bakırın, Çin’in yeni yılını kutlamak için 23 Ocak’tan 27 Ocak’a kadar finansal piyasaların kapalı olduğu ve ekonomik faaliyetlerin genellikle durgun olduğu resmi tatili öncesinde böyle bir aralıkta sıkışıp kalacağını be­lirtti. CN/HOL öte yandan Dalian Emtia Borsası’nda Mayıs vadeli demir cevheri, Sabah işlemlerini %0,5 düşüşle 845 yuan/ton­dan (122,71 dolar) kapata­rak erken ka­zançlarını geri verdi.

Singapur Bor­sası‘nda, Şubat demir cevheri kontratı, TSİ 07.33‘te %1 dü­şüşle 114,95 dolar/tondan işlem gördü. Ana­listler, Çin’in emlak sektöründeki temel çelik tüketiminin önümüzdeki 3-6 ayda anlamlı şekilde toparlanmasının pek olası olmadığı görüşünü koruyor.

Dalian‘da koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla %2,6 ve %1,5 düştü.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat demiri %0,6 ve sıcak haddelen­miş rulo %0,2 geriledi. Paslanmaz çelik, SHFE ve Londra Metal Borsası’nda nikel fiyatlarının artmasıyla %2,1 arttı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?