Bursa 8 Temmuz 1920’de Yunanlılar tarafından işgal edildi… Bursa 2 yıl, 2 ay, 2 gün süren düşman işgalinden 11 Eylül 1922 tarihinde kurtuldu…
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında verilen milli mücadeleyi düşmanın Anadolu’dan atılışıyla taçlandıran 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Meydan Muhaberesi ve Büyük Zaferi’nin bir sonucudur…
Sadece Bursa'nın değil, İzmir'in, Balıkesir'in, İstanbul'un, tüm işgal altındaki Türk şehirlerinin kurtuluşunun miladıdır 30 Ağustos 1922...
Yıllardır resmi bayramlar çeşitli gerekçelerle ertelendi, ötelendi... Bu yıl Bursa'da 30 Ağustos Zafer Bayramı Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde on binlerce Bursalının katılımıyla coşkuyla kutlandı...
Tıpkı 10 Eylül'de yani dün düzenlenen Fener Alayı'nda olduğu gibi... Halkın yoğun ilgisinin olduğu yürüyüşte coşku hakimdi...
Yine de çocukluğumuzun Fener Alayları bir başkaydı. Eski Bursalılar hatırlayacaktır... Yaşlısı, genci, çocuğu, bebesi, kadını erkeği ile Bursalılar 10 Eylül akşamı hava karardıktan sonra Atatürk Caddesi'ne akın akın gelirdi...
Daha sonra hayatta olan Kurtuluş Savaşı gazileri Efeleri canlandırır, özgürlüğün timsali olan Yunan askerlerinin elindeki ak gelinlik giymiş, elinde al bayrağı olan genç kızı kurtarırlardı... Efeler tüfek ata ata Atatürk Anıtı'nın olduğu bölgeye gelirdi. Kılıç kalkan gösterisi yapılırdı.
Çok zaman geçti.... İstiklal Madalyalı Milli Mücadele Gazilerinin hepsi ebediyete intikal etti. Tüm şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve saygıyla, rahmetle anıyoruz...
Bursa’nın işgalinde en üzücü olay Yunan kuvvetlerinin komutanı olan Elefterios Venizelos’un oğlu Sofokles’in ecdadın türbesinde çektirdiği ve dünya basınına servis ettiği fotoğraflardır.
Osmangazi'nin kabrinde çekilen o fotoğraf Türk insanını çok incitmiştir…
Haa.. o günden bugüne gelirsek… Bu fotoğrafı, bu hakareti görmezden gelip Kurtuluş Savaşı’nda keşke Yunan kazansaydı, Cumhuriyet kurulmasaydı, diye günümüzde bile hayıflananlar var...
Tıpkı 103 yıl önceki Yunan işbirlikçileri gibi…
Sofokles’in Osman Gazi’nin sandukasını tekmelediği ve “Kalk ey Osman! Kalk da imparatorluğunun hâlini gör!” dediği de rivayet edilir…
Bursa'nın niye bir Kurtuluş Anıtı yok?
Geçen sene geçmiş dönem MHP Belediye Meclis üyesi İhsan Bilgili'nin ilettiği, Yıldırım Belediye Başkanlığı'na ilettikleri bir yazılı önerge vardı...
'Bursa'nın niye bir Kurtuluş Anıtı yok?' diyen İhsan Bilgili'nin 1 yıl önce yaptığı açıklamayı yeniden sizlerle paylaşıyorum:
“Bilindiği üzere Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgal edilmiş ve 2 yıl 2 ay 2 gün düşman işgali altında kaldıktan sonra Kahraman Türk Ordusu tarafından Deliçay-Hacivat köprüsü civarında verilen muharebe sonucu 11 Eylül 1922'de kurtarılmıştır.
Bursa'nın 101. Kurtuluş Günü kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadelenin aziz kahramanlarını ve bütün Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
Geçmişten bu yana bir teklifimiz var:
‘Bursa'nın bir kurtuluş anıtı neden yok?’ Bursa'ya ve şehitlerin verildiği yer olan Yıldırım’a Kurtuluşu simgeleyen bir ‘Bursa Kurtuluş Anıtı’ yapılması uygun olacaktır.
Bu hususta Yıldırım Belediye Başkanlığına 1 Temmuz 2015 tarihinde MHP Meclis Grubu olarak verdiğimiz yazılı önergenin gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.
Bu itibarla; tarihi ve vicdani bir borcun ödenmesi ve gelecek nesillere milli tarih şuuru kazandırmak bakımından, Yıldırım Deliçay-Hacivat köprüsü civarına, yeni düzenlemesi yapılan Hacivat Parkına bir Bursa Kurtuluş Anıtı’nın yapılmasını değerli yeni Bursa Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Yıldırım Belediye Başkanımız ve Sayın Bursa Milletvekillerimizden tekraren arz ve talep ediyorum. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur…”
İhsan Bilgili 10 Eylül 2024 tarihinde bu önerisini şu güncellemeleri yaparak yineledi:
"... Bu itibarla; Tarihi ve vicdani bir borcun ödenmesi ve gelecek nesillere milli tarih şuuru kazandırmak bakımından, uygun görülecek bir yere 'BURSA KURTULUŞ ANITI' nın yapılması uygun olacaktır. Yer olarak, Şehitlerin verildiği Yıldırım Deliçay Hacivat köprüsü civarına veya Kültürpark Millet Bahçesine yapılabilir. Kültürpark Millet Bahçesinin ayrıca konser, festival, miting ve tören alanı gibi çok amaçlı kullanılması düşünülebilir. Anıtın da olması ayrı bir değer katacaktır.