USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aslında SVB her yerde

20-03-2023

Medya, son günlerde Silikon Vadisi Bankası’yla (SVB) ilgili haberlere yoğunlaşmış durumda. Genelde klasik bir banka batışının hikayesi paylaşılıyor. “Banka kötü yönetim nedeniyle batmıştır” şeklinde özetlenebilen bir yargının kabullenilmiş olduğu görülüyor.

Yorum yapanlar olayın bu banka boyutuyla değer­lendiriyor ancak bankanın batmasının sadece SVB’yle sınırlı bir hadise olmadığı biliniyor. Sonrasında 1856’da kurulmuş olan Credit Suisse’in (CS) kurtarılmasıyla ilgili bilgiler ajanslara düşmeye başladığına şahit olduk.

Haber ve yorumların aksine bu banka batışları önemli bir durumun geliştiğini haber vermektedir. SVB ve CS verdikleri krediler battığı veya hortumlandıkları için batma noktasına gelmediler.

Peki neden bu dev fi­nans kurumları kepenk kapatmak üzere?

Dünyada yaşanan be­dava para dönemi so­nucu bankalar batmaya başladı. Küresel boyutta bankalar, başta Ameri­kan Merkez Bankası (FED) olmak üzere mer­kez bankalarının özel­likle pandemiyle birlikte sonsuz para basımına gitmesiyle elde ettikleri fonları nereye koyaca­ğını bilemez hale geldi. SVB daha önce Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketle­rine fon bulmaya çalışan bir bankayken 2020 sonra­sında tam tabiriyle mevduat seline kapılıyor. Elinde şirketlere yatırabileceğinin çok üstünde bir fon oluşu­yor. SVB bu meblağı faizi neredeyse sıfır olan hazine bonolarına yatırıyor. Tabi bu süreçte varlık değerleri füze gibi yükselmeye devam ediyor ve küresel düzeyde enflasyon yükseliyor. Bir noktada bono yatırımcısı satışa geçmeye başlıyor. SVB ve CS ellerindeki bonolardan dolayı büyük öl­çüde zarar etmeye başlıyor, zarar var­lıklarının üzerine geçince batma durumuyla karşı karşıya kalıyorlar.

Dünyada finans sektörünün du­rumu SVB hikaye­sinde özetlenmiş durumdadır. SVB ve CS’nin kurtarılmasının sağlanması, merkez bankalarının piya­sanın çökmesini önlemek için fonlamaya devam etmesi durumunda gelecekte karşılaşılacak riskler büyüyecektir.

İlk olarak kâğıt üzerinde değerler üretildi, sonra ek­ranlarda tuşlara basılarak…

Gelinen noktada insanlar bırakın çalışarak ev almayı, karınlarını doyuracak halden çıkmıştır.

Artık merkez bankalarının karşılıksız para basması dünyadaki en riskli fay hattını oluşturmaktadır. Global bir inisiyatif ortaya konarak bir çözüm bulunmadığı tak­dirde bu nesil dünya tarihinde görülmemiş bir ekono­mik enkaza tanık olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?