USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Araç değer kaybı bedellerinin vergisel uygulaması

29-05-2023

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine muh­telif kaza veya afet durumlarında gerçek ya da tü­zel kişiler adına kayıtlı araçlar değer kaybına uğrayabilir ve hatta perte çıkmak suretiyle hurdaya ayrılabilmekte­dir.

Özellikle ticari şirketler açısından değer kaybı bedel­lerinin sigorta şirketlerinden tanzim edilmesi konusu­nun vergisel anlamda ne gibi uygulamalar doğuracağı ise uygulamada soru işaretleri barındırmaktadır.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü tara­fından “B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14030-02-373 sayı ile verilen özelgede, teşekkülü­nüze bağlı … ait ünite­lerde sel ve su basması sonucu meydana ge­len hasarın kendi ola­naklarınızla giderildiği, söz konusu hasarla il­gili olarak sigorta şir­ketince tespit edilen hasar bedelinin tarafı­nıza ödendiği, bu ha­sarın giderilmesi ile il­gili olarak yapılan harcama tutarı için si­gorta şirketi adına dü­zenlediğiniz faturada KDV hesaplandığı, ancak hesapla­nan KDV tutarının sigorta şirketi tarafından ödenmediği belirtilerek söz konusu hasarla ilgili olarak düzenlenen faturada KDV hesaplanıp hesaplanmaya­cağı hususunda görüş bildirilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 inci maddesi ile ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hiz­metler katma değer vergi­sinin konusuna alınmış, 20/1 inci maddesine göre de teslim ve hizmet işlem­lerinde matrahın, bu iş­lemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Ka­nunu’nun 229’uncu maddesi uyarınca, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşteriye borçlandığı meb­lağı göstermek üzere emtiayı satanın veya iş yapanın fatura düzenleyip müşteriye vermesi mecburi olup, ti­cari kazancın tespitine ilişkin olarak yapılan harcama­lara ait belgenin teslim veya hizmet yapılan ve bunun karşılığında borçlananlar adına düzenlenmesi gerek­mektedir. Dolayısıyla, meydana gelen hasarın sigorta şirketi tarafından giderilmesi gerekmekte olup sigorta şirketine hasarın giderilmesi amacıyla verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmaktadır. Bu hizmetlerin, sigorta şir­ketine bizzat hasar gören kurum tarafından kendi hasa­rını gidermek suretiyle verilmesi bu durumu değiştir­memektedir. Buna göre, teşekkülünüze bağlı … ait ünitelerde sel ve su basması sonucu meydana gelen hasarın kendi olanaklarınızla giderilmesi sonucu si­gorta şirketine verilen hizmetler KDV’ye tabi bulun­makta olup, bu işlemle ilgili olarak sigorta şirketine dü­zenleyeceğiniz faturada, toplam tutar üzerinden KDV hesaplanması gerektiği konusunda görüş bildirilmiştir.

Ayrıca işlemin gelir ve kurumlar vergisi tarafında ise amortismandan sadeleştirilmiş net defter değeri üzerinden gider yazılacağı ve sigorta şirketinden gelen tutarın da gelir hesaplarına intikal edeceği malumumuzdur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?