USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alinur Aktaş’tan Bozbey’e ve Türkoğlu’na gönderme

Alinur Aktaş’tan Bozbey’e ve Türkoğlu’na gönderme
20-03-2024

Bugün ayın 20’si… Seçimlere 11 gün kaldı…  Ancak, vatandaşta Başkan Alinur Aktaş’ın da dediği üzere bir seçim havası, bir seçim heyecanı yok…

Bundaki etkenlerden biri Ramazan ayı içerisinde olunması ise diğeri de, vatandaşların çoğunun seçimden ziyade geçim derdine düşmesi.  

Seçimin son kulvarına girildiği bugünlerde, siyasilerde heyecan, tansiyon gün geçtikçe yükseliyor…

Belediye başkan adaylarının bazıları, son dönemde Survior’un dilimize soktuğu sinirliliğin bir üst seviyesini simgeleyen “Nabızlı” sözcüğüne uyar ahval ve eylem içerisinde, Z kuşağı tabiriyle yükselerek siyaset yapıyor…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Alinur Aktaş dün 19’u 20’ye bağlayan gece köşe yazarları ağırlıklı olmak üzere Bursa basını ile buluştu…

Başkan Aktaş giriş konuşmasında Selçuk Türkoğlu ile Bozbey ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e atıfta bulundu:

“Kafayı benle bozmuş bir İyi Parti adayı var. Yine kafayı bana takan bir genel başkan var. CHP’nin Genel Başkanı ‘Mega Projesi’ olarak beni gösterdi; ‘Mega projemiz Alinur Aktaş’ı göndermek’ diyor. Zaten senin hedefin seçimi kazanmak, seçimi kazanınca belediye başkanı gider.

Hiçbir altyapısı olmayan projeler konuşuluyor. Ulaşımla ilgili dökülüyorlar. Metro, metrobüs, tramvay hattı vadediyor. Emeklilere, darda kalanlara, girişimcilere para yardımı vadediyor. Hangi parayla hangi kaynakla!”

Başkan Aktaş eleştirilerini sürdürdü:

“CHP adayı Nilüfer’de dürüst belediyecilikten söz ediyor. Demek ki orada 20, 25 yıldır yanlış giden bir şeyler var. Proje bazlı eleştirseler anlayacağız. Proje konuşulmuyor… Genel politika öne çıkıyor. Proje bazlı eleştirilseler anlayacağım.

Gittikleri yerlerde doğalgazdan imara her türlü sorunu çözeceklerini söylüyor. Kırsal mahallelere (köye) kentsel dönüşüm vadediyor. Projesi olmayan bir aday var karşımızda…

Ama vatandaş her şeyin farkında…”

Başkan Aktaş, vatandaşlarla, STK ve KOBİ temsilcileriyle, ticarette sözü geçen isimlerle toplantılar yaptıklarına değindi:

“Dün toplantıda bir genç mahallerde arabalar geziyor, faydası var mı?’ diye sordu; ‘Bana göre yok, ama yapmadığınızda eksik görülen işler vardır, bu da onlardan biri’ dedi. Bana göre şehir seçim havasına girmedi. Belki Ramazan’ın da etkisi var…”

KREŞ, İSTİHDAM OFİSİ, GENÇLİK MERKEZİ, KADIN KOOPERATİFLERİ, BURSLAR

Ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı… 

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey’e yönelik proje bazlı eleştirilerini sıraladı:

“Sosyal medyayı takip etmiyorum. Arkadaşlar gösteriyor bazen bazı paylaşımları. CHP adayının performansı kötü. Kreş yapacağım diyor. Biz 38 kreş yapmışız. Sonuncusunu Özlüce’de açtık.

İstihdam Ofisi açacağız, diyor. 2,5 yıldır istihdam ofisimiz açık!

Kadın girişimciler, kadın kooperatifleri diyor. 47 kadın kooperatifi var. Onlardan 10 milyon liralık alım yapmışız. Düzenlediğimiz Festival ve etkinlikleri kadın kooperatifleri, kadın girişimcileri buluşmasına dönüştürdük.

10 bin öğrenciye burs vereceğiz, diyor. Biz 11 bin 899 öğrenciye burs veriyoruz. Bu sayı 16 bine çıkacak. Soruyorum; Nilvak’tan kaç öğrenciye burs verildi?

44 milyon liralık ceza neden kesildi? Kendi belediye başkanın ergen dedi!..

Karacabey’in kırsalında bile kentsel dönüşüm vadediyorsun, ama 20 yılda Nilüfer’de neden bir tane bile kentsel dönüşüm yapmadın?

Biz Akpınar’dan, Beşyol’a  ve Yıldırım’a kadar binlerce konutu dönüştürdük.

‘Gençler için gençlik merkezleri açacağım’ diyor. 16 Gençlik Merkezi’miz var. Nilüfer’de 20 yılda kaç gençlik merkezi açtın?

Sığınma Evi vadediyorsun. Nilüfer’de kaç tane var? Bizde kadın, hatta erkek sığınma evi bile var.

Karacabey’de Tarım Fuarı vadettiniz. Biz 12 yıldır yapıyoruz. Dijital  YKS kursu vadetti; 6 YKS kursumuz var; mezuna kalanlardan tıp fakültesini kazanan öğrencilerimiz oldu. Kopyala yapıştır projelerle yürüyorlar. Burslar 16 bine çıkıyor…

11 gün sonra Cumhur İttifakı ilçe belediyesi sayısı artacak, buna inanıyoruz.

BAOB’ta 500 kişilik salonda toplantı yaptın. 20 yılda neden Nilüfer’de büyük bir salon inşa edemedin?”

 

ANKETLER

Başkan Aktaş anketler konusunda şunları söyledi:

“…Bir önceki seçimi yüzde 2,7 farkla kazandım, oy farkı 48 bindi. Bu defa ara daha da açılacak, buna inanıyorum.

Ben de anket yaptırıyorum. 9 ankete yaptırdım.  Öndeyiz, onu söyleyebilirim. Oran veremem ama fark açılıyor. Kararsız sayısı yüzde 12, 13… Emekli maaşlarının, Yeniden Refah’ın etkisi olabilir. 2 milyon 100 bin kişi sandığa gidecek… Bursa’daki emekli sayısı 790 bin…

Kızgınlıkla başka tarafa gidip sonradan bize gelecekler var. Geçen seçimden daha yüksek oy farkıyla seçimi kazanacağız.

BİLBOARD İLANLARI

Büyükşehir Belediyesi’nin Bilboardlardaki görsellerini yasal olmadığı gerekçesiyle İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selçuk Türkoğlu sprey boya ile boyamıştı…

Ardından da İyi Parti’nin seçim aracı da sprey boya ile küfürlü ifadeler yazılarak boyanmıştı. Türkoğlu da yaptığı basın açıklamasında seçim aracına yönelik saldırıdan Alinur Aktaş’ı sorumlu tutmuştu…

Aktaş bu konuda sorulan soruyu şöyle yanıtladı:

“...Asla benim tarzım değil böyle işler. Ben hiç kimsenin ismini karalamam. Kendisi seviyor böyle işleri. Bilboardllarda şu an büyükşehir belediye başkanı olarak yaptığımız işler yer alıyor…

Gidin bakın, İstanbul’da, Ankara’da devasa afişler var. YSK bir şey söylemiş, devam eden bir süreç var. Sen hakim misin, savcı mısın? Ben gittiğim yerde projelerimi anlatıyorum.

Mal varlığı beni ilgilendirmez. Dün gece Yeniden Refah’ın seçim ofisini ziyaret ettim, selam verdim. Medeni insanlar gibi konuşabiliriz. Adam İl Başkanlığı’nın önüne de benzin bidonuyla gitti! Bunlar benim tarzım değil, hiç böyle bir tarzım olmadı…. Bu kentin sevdalısıysan  yeşil alanlarla ilgili konuşsana kardeşim, sarı yelekle gezip büyükşehire belediye başkanı olunmuyor."

DOĞANBEY TOKİ

Başkan Alinur Aktaş Doğanbey TOKİ konutlarının akıbetine yönelik soruya şu yanıtı verdi:

“Doğanbey TOKİ konutları üzerine 7-8 aydır çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarımız projelerimiz arasına almamızı önerdi. Şimdilik üzerinde çalışıyoruz.

Bakın, orada 2 bin 300 konut var. 300’ü üç katlı… Dönüşecek olan çok katlı konut sayısı 2 bin ortalama 4 milyar liradan  milyar liralık bir proje.

Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bütçesi 21 milyar lira! Olur mu olur, bu maliyetin yüzde 40’ını yeni binalar, ticari yerlerle kotarabilirsiniz… 

İşimizin yarısı kentsel dönüşüm, kalanı da diğer işler!.. Doğanbey dönüşebilir, ama ana proje olarak koymadık. Rezerv konutlar dönüşümü kolaylaştıracak!”

(Doğanbey TOKİ İçin ucube diye yazıp duranlardanım. Ama şu da bir gerçek. Deprem TOKİ konutlarını kıymetlendirdi… Doğanbey TOKİ bence kentsel dönüşüme en son girecek yerler arasında yer alır. Zira, 11 ili vuran Şubat depremlerinde bir tek TOKİ konutunda bile canından olan olmadı. Ucubelerdeki konutlar güvenli, en azından 9, 10 bin kişinin canı güvende sayılır!)

SICAKSU VE TERMAL TESİS

Aktaş Sıcaksu  ve termal kent konusunda ise şu bilgileri paylaştı:

“… Bursa’da çok yatırım iklimi yok. İnşaat maliyetleri yüksek. Sıcak Su bölgesinde termal tesis olması için çok ciddi bir uğraş verdik. Görüşmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı.

Bakın, Bursa Afyon gibi bir termal merkezi olmaz. Afyon’da ot bitmeyen yerde termal tesis yapıldı. Bursa’da arsa maliyeti çok yüksek. Termal bölge kentin en değerli yerinde…. Afyonvari bir yatırım bu şehir için önerilen bir durum değil.”

BURSA BÜYÜKŞEHİR’İN BORÇLARI

Aktaş Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarına yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

“…Şu anda, ilçe belediyeleri de dahil yaptığı işlerle müteahhitleri yüzde 10 ya da 15 ile geçiştiren belediyeler var. Biz yüzde 70 ile ödüyoruz. Battı diyenler, Nilüfer’de, Gemlik’te ne yaptınız? Mudanya’da havuzu bizden aldın. 2,5 milyon lira ödettirdin! Kaç yıldır kapalı, atıl  bıraktın!

2,5 yıldır hiç borç ertelemedik. Göreve geldiğimizde Euro 4,69 liraydı,  şimdi 35 lira! 3,2 milyar lira borç vardı,  1,5 milyarı Euro idi!.. Bütçe ile ilgili bir şey söyleyemezler, kendi zaaflarını bize mal edemezler! Bize bir tedarikçinin sıkıntısını söylesinler. Ödemelerimizi yapıyoruz. Kendileri tedarikçinin parasını ödeyemediler!”

ATATÜRK KAPALI SPOR SALONU

Atatürk Kapalı Spor Salonu’nun yıkılması ve yerine 3 bin 100 kişilik bir salon yapılması konusunda ise şöyle konuştu:

“…3 bin kapasite süper lig oynanması için yeterli kriter. Atatürk Kapalı Spor Salonu şehir için önemlidir. Ama eskimişti, bitikti. 640 milyon liraya ihale ettik. Burası şehir merkezinde bir yer. Bursa’da Nilüfer’de de salon var; hem Tofaş, hem Bursaspor oynuyor.

5-6 bin kişilik salonlarda parti organizasyonları, hemşeri etkinlikleri gerçekleşiyor. Biz orada sadece spor oynansın istiyoruz.  3 100 kişinin oradaki mimari açısından yeterli olduğunu düşünüyoruz. İtalya’da bir maça gittik.

Spor salonu değil fuar alanı olduğunu söylediler. Portatif salonda maç oynandı. Metro güzergahında büyük, üst düzey bir kapalı spor salonu inşa edebiliriz…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?