USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AÇIK BÜFE YE MEMET YE!

08-06-2023

“Borç yiğidin kamçısı” der eskiler. Eksik söylemişler, borç, artık Türk insanının olmazsa olmazı. Toplumun her katmanı öyle ya da böyle bir yerlere borçlu...
Kimi 25-30 sene vadeyle ev alıyor, kimi 1 haftalık tatil ödemesini 9 taksit yaptırıp, bu yazın ortasından bir dahaki yılın yaz mevsimine kadar borçlanmayı kabul ediyor. Hatta Amerikan kahvecisinden aldığı sütlü kahve için borçlanan bile var...
Ve Bursaspor...

Divan Başkanı Galip Sakder’in kulübün mevcut maddi konumunu en ince ayrıntılarına kadar anlattığı basın toplantısı son derece aydınlatıcıydı. 2. Başkan Levent Batur dostumuzun konuyu fazla rakamlara boğmadan basit ve anlaşılır bir dille aktarması da takdire şayandı...

Özetleyerek söylemeye çalışırsak, Bursaspor’un kesin ve net borcu bugün için 1 milyar 185 milyon Türk Lirası...

Ne var bunda; bütün kulüpler borçlu diyerek geçiştirenler olabilir...

Doğru ama 3 İstanbullu bir yolunu bulup sıkıntıyı savuşturabilirler. Nitekim o kulüplerin temsilcilerinin sıkıştıklarında nasıl Ankara’nın yolunu tuttuklarını okuyor biliyoruz. Kimi Spor Toto gelirlerinin artması, kimi naklen yayın ücretine zam yapılması, kimi vergi indirimi, kimi faizsiz futbol kredisi için dil döküyor.

Mesela; önceki sezonun şampiyonu Trabzonspor’un kupayı kaldırdıktan sonra geçen sezon kulübün nasıl tepe taklak gittiğini de biliyoruz. 3.2 Milyar TL borcun getirisiyle ne başkanı ne hocası ne de şampiyon kadronun as futbolcuları kaldı!

Dönüp bir kez daha Bursaspor’a bakarsak görüyoruz ki; alt liglerde bu alanda vahim örneklerin başında Yeşil Beyazlı temsilcimiz geliyor. Son 10 yıllık süreçte her sezon başkan değiştirmesiyle, sürekli artan borcu ile en istikrarsız yapıya sahip takım konumunda Timsah!

Görünen o ki; ortada bir kulüpten çok çiftlik var ya da bir başka deyişle Özlüce Tesisleri ‘Her şey dahil açık büfe, ye Memet ye’ kimliğiyle bir konaklama/ mesire alanına dönmüş!

Gerek maddi olarak gerekse zamanını özveri ile harcayarak kulübe katkıda bulunanları tenzih ederek söylüyorum ama gelen öyle veya böyle nasibini almış çekip giderken, arkada yığınla borç bırakmış.

Laz Bakkal usulü anlatalım: “İstediğin kadar harca, borç yap, görev süren bittiğinde elini kolunu sallaya sallaya görevi bırakabiliyorsun.”
Kimse, “Dur, sen yanlış yönettin, kulübü zarara uğrattın, tazminat öde” diyemiyor. Çünkü mevcut spor yasasında böyle bir yaptırım yok!

Neyse geçmiş geçmişte kaldı diyerek geçip, yarınlara bakalım. Bu satırların kaleme alındığında sürenin bitimine saatler kala Divan Kurulu’na henüz başkan adaylığını açıklayan olmadığına göre ufukta bir ışık yok.

Anlayacağınız gibi yolun sonu karanlık!

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?