USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya kentlerinde bisiklet yatırımları (1)

31-10-2022

 Aslında biz de kentlerimizde ulaşım araçlarının karbon salınımlarını sıfırlamaya yönelen adımlar atmak zorundayız, zira 2050’de sıfır karbon salınımını biz de taahhüt ettik.

Bloomberg Bisiklet Altyapısı Girişimi, dünya kentlerinde bisiklet alt yapısı projelerine 400 bin ABD doları ila 1 milyon ABD doları arasında hibe ve teknik destek sağlayacağını duyurdu.

Bisiklet en sağlıklı, en verimli çevre dostu ve finansal olarak erişilebilir ulaşım sistemlerinden biri olmaya devam ediyor ama pek çok kentte bisiklet alt yapısı birbirinden kopuk, eksik ve yeniliğe ihtiyaç duyulan bir durumda. Bu nedenle Bloomberg’in desteklediği bu program, kentlerin güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir ulaşım seçenekleri sağladıklarında geliştikleri ve kent liderlerinin daha büyük bağlantılı ve yenilikçi bisiklet alt yapısı inşa etme konusunda yoğun talep ile karşı karşıya oldukları inancı üzerine başlatılmıştır.

Bloomberg Girişimi öncelikli olarak 100 binden fazla nüfusu olan ve dönüştürücü bisiklet alt yapısı iyileştirmelerini uygulama konusunda kararlılık ve kapasite gösterebilen kentlere ulaşmayı hedeflemektedir. Başvuran kentlerin sunduğu projelerin aşağıdaki hedeflerden bir veya daha fazlasını gerçekleştiren ve bisiklet altyapısı iyileştirmelerini geniş ölçekte uygulanmasını sağlayan politikalar içermesi beklenmektedir:

Her yaştan ve yetenekten insanın güvenli ve konforlu bisiklet kullanmasına olanak tanıyan ağlar oluşturan,

Bisiklet yolu eksikliği olan bölgelere dünya standartlarında bisiklet alt yapısı getiren,

Bisiklet ağının inşasını kolaylaştıracak veya daha fazla insanı bisiklet kullanmaya teşvik edecek yeni malzemeler, teknoloji ve uygulama yöntemleri deneyen,

Kent sakinlerinin kentlerinde nasıl seyahat edeceklerine karar verirken karşılaştıkları riskleri, seçimleri ve feragat ettikleri şeyleri göz önünde bulundurarak insanları olayın merkezine alan, politikalar…

Başvurular 10 Kasım 2022 tarihinden 3 Şubat 2023’e kadar devam edecek. Seçilen kentler 2023 baharında duyurulacak. Kazanan diğer kentlere bir araya gelme ve bağlantı kurma fırsatları da dahil olmak üzere resmi teknik yardım ve diğer program destekleri 2023 yazında başlayacak ve üç yıla kadar sürecektir.

Desteklenmeye hak kazanan kentler, Bloomberg Girişimi’nden dünya standartlarında teknik yardım alarak projelerini iyileştirilebilecek, projeleri uygulama ve ilerlemelerini izlemek için veri toplama, yerel halkın katılımı, iyi uygulamaların takibi konusunda karar vericilere eğitim verilecek ve sonunda Küresel Akran Ağının bir parçası olacaklardır.

Dilerim bu girişimi, tabii başta bizim kent yönetimlerimiz ve devletimizin spor organları yakın takip eder, bisikletin etkin bir ulaşım aracı olması yolunda biz de ağın bir parçası oluruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?