USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2 Kasım’da öğretmenler iş bırakıyor!

01-11-2022

Eyleme Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen katılmıyor. İş bırakma eylemi kararı alan eğitim sendikalarının ortak talebi arasında ise başta kariyer basamak sınavlarının iptali ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi yer alıyor…

Eğitim sendikalarının ortak toplantıda aldıkları kararda ise şu talepler gündeme getirilmişti:

“19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun, TBMM'de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir. 

Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır. 

Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.

Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir. Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. 

Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.”

Öte yandan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy da bir açıklama yaparak şu mesajı verdi:

“’Mesleğimizin Onuru, Çocuklarımızın Geleceği İçin’ 2 Kasım 2022 Çarşamba günü iş bırakıyoruz.

Eğitim-İş 'in çağrısıyla bir araya gelen 13 eğitim sendikası ortak mutabakata imza atarak iş bırakma kararı almıştır.

Bizler de Bursa'da 2 Kasım Çarşamba Saat 12.30 'da Şehreküstü Meydanı'nda binlerce eğitim emekçisi ile birlikte taleplerimizi haykıracağız.”

VELİ-DER’DEN ÖĞRETMENLERE DESTEK

Eğitim Sendikalarına bir destek de Öğrenci Veli Derneği Bursa Şubesi’nden geldi…

“2 Kasım’da çocuklarımızı okullara göndermiyoruz’ başlıklı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Her gün eğitimde yaşatılan sorunlara, eğitime ayrılan bütçenin yetersizliğine, imkânsızlıklara rağmen çocuklarımızın umutlarına, yaşamlarına dokunmaktan bir an olsun vazgeçmeyen öğretmenlerimizin haklarını, geleceğini etkileyecek Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlere rağmen hayata geçirilmek, Öğretmenlerimiz kariyer basamakları adı altında ayrıştırılmak isteniyor.”

Yasa ile 1 kamuda 1 milyonun üzerinde özelde çalışan 300 bine yakın öğretmenin yok sayıldığının savunulduğu açıklamada Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi talep edilerek şöyle deniyor:

“Aslolan öğretmenlik mesleğinin güçlendirilmesi, eşit işe eşit ücretin, eşit hakların tüm öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli istihdamının sağlanmasıdır.”
2 Kasım’da çocuklarını okula göndermeyeceklerinin bildirildiği basın açıklaması şu ifadelerle sonlanıyor:

“Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) olarak tüm velileri öğretmenlerimizin hakları, çocuklarımızın eğitim hakkı için 2 Kasım’da öğretmenlerimizin, çocuklarımızın sesine ses  olmaya çağırıyoruz.

Öğretmenlerimizin eşit ve özgür yarın mücadelesi öğrencilerimizin geleceği hepimizin ortak geleceği içindir. Öğretmenlerimiz kaybederse çocuklarımız kaybeder, öğretmenlerimiz kaybederse geleceğimiz kaybeder.”

Eğitim-İş Sendikası Genel Merkezi kurumsal sitesinde iş bırakma eylemine katılan öğretmenlerin Uluslararası sözleşmelerdeki haklarını kullandıkları ve bu nedenle de yasal yaptırıma maruz kalmayacakları da dahil olmak üzere soru cevap şeklinde bilgilendirmede bulunmuştu…

‘DERS ÜCRETİNİ KESECEĞİZ’

Öte yandan… 31 Ekim’de Kocaeli’nde eğitim öğretim değerlendirme toplantısı yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eyleme katılacak olan öğretmenlerin ders ücretlerinin kesileceği mesajını vermişti…

Bakan Özer, öğretmenlerin velilerle temasa girip öğrencinin okula gelmesini engellemesi halinde yasal işlem başlatacaklarını belirtmişti…

Bakan Özer’in açıklamasında kariyer yükseltme sınavına dair şu bilgiler yer almıştı:

“İnşa edilen bir sistematik var. Bu sistematik zorunlu değildir. Zorunlu olmayan bir şeyin eylemi olmaz. Rasyonel değildir. İstemiyorsan girmezsin. Bırak yararlanmak isteyen yararlansın”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?