USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun…

29-10-2022

Mustafa Kemal Atatürk’süz bir Cumhuriyet Bayramı düşünülemez… Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna hayıflananlar, Cumhuriyet’in ilanını kayıp olarak görenler varsa da; halkın büyük çoğunluğu onlarla hemfikir değil…

Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider olmasaydı, Kurtuluş Savaşı verilmeseydi, işgal döneminde bir Ankara hükümeti kurulmasaydı, ne 26 Ağustos’ta başlayan büyük taarruz olurdu, ne de 30 Ağustos zaferi…

Ve ne de Türkiye Cumhuriyeti devleti… Bölük pörçük olmuş vatanımızda azınlık olarak yaşıyor olurduk.  İkinci Dünya Savaşı gibi bir küresel felaketten sonra Sevr’in öngördüğü orta Anadolu’daki küçük devlet bile kalmazdı ortalıkta…

Z kuşağı bize benzemiyor… Benzemesin de! Tüm dijital devrim çocukluklarına rağmen ben bu kuşağa güveniyorum. Cumhuriyet onların omuzlarında yükselecek…


BBDSO’NIN  MUHTEŞEM CUMHURİYET’E ÖZEL KONSERİ

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Cumhuriyet’in 100. Yılına giriş onuruna muhteşem bir konser verdi…

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) Osmangazi Salon’da BBDSO’nun Cumhuriyet Bayramı özel konserinde orkestraya Nazım Hikmet’in şiirlerini seslendiren tiyatro oyuncuları ile Nilüfer Çok Sesli Korosu eşlik etti…

Konsere girişte uzun kuyruklar oluşturan müzikseverler Osmangazi Salonu’nun birinci ve ikinci balkonları da dahil olmak üzere tüm koltuklarını doldurdu.
Konserin bitiminde seyirciler BBDSO’yu tiyatro oyuncularını ve çok sesli koroyu dakikalarca ayakta alkışladı…

Konseri Orkestra Şefi Naci ÖZGÜÇ yönetirken, Tiyatro Sanatçıları, Ali Düşenkalkar, Reha Özcan, Süreyya Kilimci, Funda İlhan, İbrahim Şahin Nurettin Örük ve Nilüfer Çoksesli Korosu konseri başka bir boyuta taşıdı…
Bu arada Cumhuriyet Konseri Bursa Büyükşehir Belediyesi, Merinos AKKM Bursa Filarmoni Derneği, Tofaş ve Uluda Premium’un katkılarıyla gerçekleşti…

Müzik ve sanat dünyada çağlar boyunca Kent aristokrasisinin desteğiyle gelişmiş ve büyümüştür.
Bizde padişahlar ve paşalar, batıda ise krallar ve soylular sanata destek vermiştir…

Genelde  sanat hamiliğinin merkezi İstanbul’dur. Mesela sanat koleksiyonerlerinin çoğu İstanbul’dadır. Bursa’daki tek özel müze Uluumay müzesidir. Ahmet Erdönmez’in DownTown'da açacağı müze ile özel müze sayısı iki olacak…

Uludağ Premium’un, Erbak ailesinin kurulduğu günden beri senfoni orkestrasına verdiği destek anlamlı ve önemlidir… Ha, bir de elbette desteklemek için anlamak ve anlamlandırmak lazım…

Orkestranın şefliğini üstlenen Naci Özgüç ise  Ekim 2001 yılında Fazıl Say’ın Nazım adrı oratoryosunun dünya prömiyerini Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Çok Sesli Korosu ve TRT Çok Sesli Korosu’nun katılımlarıyla gerçekleştiren ve eserin CD kaydını yapan dünya çapında bir şef….
Konsere dönecek olursak… BBDSO’nun şefliğini Naci Özgüç üslendi….

Dünya çapındaki şef Özgüç, 2001 yılında Fazıl Say’ın Nazım oratoryosunun dünya prömiyerini Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Çok Sesli Korosu, TRT Çok Sesli Korosu katılımlarıyla  gerçekleştirdi ve eserin CD kaydını da yaptı. Doç. Dr. Naci Özgüç Halen Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyesi.
Tiyatro Sanatçıları Ali Düşenkalkar, Reha Özcan ve Süreyya Kilimci; İbrahim Şahin, Nurettin Örük ve Koro Şefi Zeynep Göknur Yıldız Nazım Hikmet’in sesi oldular. Çok da başarılıydılar. Bir kısmını zaten sinema filmlerinden ve TV dizilerinden aşinayız…

Nilüfer Çoksesli Korosu ise konserin bitimine yakın sahnedeki yerini aldı.  Onlar da muhteşemdi…

Kuvayi Milliye Destanı’na dönecek olursak…

Nazım Hikmet Kuvayi Milliye destanını İstanbul Tevkifhane’sindeyken 1939 yılında yazmaya başlar ve 1941 yılında Bursa Cezaevi’nde iken tamamlar... A. Kadir Nazım Hikmet’in İstanbul Tevkifhanesi’nde yatarken kendisini ziyarete gelen dostlarından Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’unu istediğini, kitap geldiğinde heyecanla okuyarak Kuvayi Milliye destanındaki dizeleri yazmaya başladığını aktarır… Şiirler ilk kez Kurtuluş Savaşı Destanı adıyla Türkiye’de 1965 yılında Yön Yayınları tarafından yayımlanır. Sonraki yıllarda kitap aynı isimle 1973 ve 1975 yıllarında yeniden yayınlanır… Bilgi Yayınları tarafından Kuvayi Milliye / Destan adıyla ilk yayınlanışı 1968 yılında gerçekleşir…

Kuvayi Millîye Destanı şu dizelerle başlayıp sona eriyor:

“Onlar ki toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çokturlar; korkak, cesur, cahil, hakim ve çocukturlar ve kahreden yaratan ki, onlardır, destanımızda yalnız onların maceraları vardır.”

NOVA OKULLARI’NDA CUMHURİYET COŞKUSU

Nova Okulları Cumhuriyet’in yüzüncü yaşına girişini bir dizi etkinlikle kutladı. Nova Okulları BBDSO’nun Cumhuriyet’in 99 yaşına özel Kuvayi Milliye Destanı konserine başta okul kurucusu Canan Topsakal olmak üzere 70’in üzerinde okul öğrencisi ile öğretmenlerden oluşan 100 kişilik katılım gösterdi.

Ayrıca Nova Okulları’nda resim kulübü katılımcıları ve resim dersi öğrencilerinin yaptığı Atatürk resimlerinden oluşan bir sergi açıldı.

Ve… Balat’ta Cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştirildi.

Başta Okul Kurucusu Canan Topsakal olmak üzere okul öğrencileri ve öğretmenler Dağ Başını Duman Almış, İzmir Marşı, 10. Yıl Marşı gibi milli marşları söyleyerek Balat’ta Cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştirdi. Pencere ve balkonlardaki Balatlıların yanı sıra esnaf korteje alkışlarla; araçlar ise korna çalarak destek verdi. Öğrenciler, Balat esnafına ve zincir market çalışanlarının  ve alışveriş yapan müşterilerin bayramlarını kutlayarak ,Cumhuriyet Bayramı’na özel yaptırılan 500 kadar kupayı armağan etti.



 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?