USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Okullarda camdan düşen; temizlik yaparken parmağı sıkışan çocuklar!

27-10-2022

 ORHANGAZİ’DE 4. KATTAN ATLAYAN ÖĞRENCİ

Kamu okullarında güvenlik ile yardımcı hizmetlerde personel yetersizliği sık sık gündeme getirilir… Ekim ayında Orhangazi’de bir lise öğrencisinin dördüncü kattaki sınıfının penceresinden atlayarak yaşamını yitirmişti…

Okullardaki güvenlik açığına dikkat çeken Eğitim-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy da açıklamasında bu olaya atıfta bulunarak “Hepimizi derin bir üzüntüye boğarken okulların güvenlik açığı konusunda da endişelerimizi arttırdı” dedi…

Toy okul öncesinden yüksek öğretime kadar her kademede güvenlik önlemlerinin yanı sıra yaş grubu özelliklerine göre özel güvenlik tedbirlerinin de alınması gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Kamusal alanlar içinde en güvenli yer olması gereken okulların, zemininden tavanına, duvarlarından camlarına kadar güvenlik politikası kurallarına uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor.

Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almanın yanı sıra iç düzenlemede de camlarda güvenlik önlemi olarak korkuluk, kilit gibi basit tedbirler yaşam kurtarır özelliktedir. Merdiven boşlukları, kör alanlar, sivri kesici malzemeler, kaygan zeminler büyük tehditler oluşturuyor…”

İKİNCİ KATIN PENCERESİNDEN DÜŞEN ANAOKULU ÖĞRENCİSİ

Birkaç gün önce Nilüfer Vardar Anaokulu'nda okula o gün nakil geldiği iddia edilen okul öncesi öğrencisinin, sınıfının bulunduğu ikinci kat camını açarak aşağıya atladığı ve camlarda kilit olmadığı iddialarının kamuoyuna yansıdığına değindi:

“Camda hiçbir koruyucu önlemin olmadığı, Vardar Anaokulu'nun zaten kalabalık olan sınıflarına dönem ortasında sürekli yeni nakiller geldiği iddiaları açıklanmaya muhtaçtır.

Basit tedbirlerle önlenebilir kazaların ağır neticeleri hepimizi üzerken yaşanan olaylardan ders çıkarılmadığı da görülüyor.”

SINIFI TEMİZLERKEN YARALANAN ÖĞRENCİ

Personel yetersizliğine atıfta bulunan Başkan Yeliz Toy, bir başka çarpıcı iddiayı dile getirdi:

“Yıldırım Profesör Fuat Sezgin Anadolu Lisesi'nde öğle saatinde öğrencilere personel yetersizliği nedeniyle sınıf temizletildiği, bu esnada sınıf kapısında yaşanan bir kazada öğrencilerden birinin parmağının yaralandığı ve kopma riski yaşandığı iddia edilmektedir.”

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy yaptığı çeşitli açıklamalarda okullarda yardımcı hizmetlerde çalışacak eleman yetersizliğini gündeme getirmişti…

Öte yandan…

Okullarda temizlik işçilerinin istihdamı İŞKUR üzerinden sağlanıyordu. Ancak İŞKUR bu sene temizlik işçisi alımı kriterlerini değiştirmişti..

İşe alım koşullarının değişmesi nedeniyle okullarda yardımcı eleman sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı…
Yeliz Toy Eylül ayında yaptığı açıklamada bu konuyu gündeme getirmişti…

Şimdi yaptığı açıklamadan da anlaşılacağı üzere sorun sürüyor…
İŞKUR’un değişen kriterlerine atıfta bulunan Yeliz Toy “Bu nedenle pek çok okulun halen yardımcı hizmetli ihtiyacını gideremediği gerçeği yanı başımızda dururken sınıflar öğrenci ya da velilere mi temizletilmektedir?” diyor…

Ve şu soruları yöneltiyor:

“MEB'in görevi okulları güvenli ve sağlıklı koşullarda eğitim-öğretime hazırlamak değil midir? Bu görevi yerine getirmeyen bakanlığın yükümlülükleri öğrencilere ya da velilere mi devredilecektir?

Okul camları ve kapıları güvenli hale getirilemeyecek midir?

Okul öncesi 6 yaşındaki öğrenci ya da 16 yaşındaki lise öğrencisi rahatça camı açıp atlayabilecek midir?

Basit düzeneklerle kapılarımızı güvenli hale getirmeden binlerce öğrencinin aynı binada kalabalık sınıflarda hiçbir kaza olmadan bir arada olmasını beklemek bilimsel ve gerçekçi midir?”

OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Yeliz Toy 2021 yılında İnegöl’de iki farklı okulda iki öğrencinin pencereden düştüğü kazalardan sonra okul güvenliği konusunda Eğitim-İş Bursa Şubesi olarak yaptıkları okul güvenliği araştırmasının ortaya çıkan sonuçlarıyla örtüşen vahim olayların art arda yaşandığını anımsattı…
17 İlçede yapılan araştırma sonuçları şöyle:

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 66.5'ine göre okullar fiziki olarak güvenli değil…

Öğretmenlerimizin yüzde 72'si okullarında güvenliğin özel güvenlik görevlisi dışında nöbetçi öğretmen ya da hizmetli ile sağlandığını belirtiyor.
Öğretmenlerin yüzde 64’ü okullarında Okul Güvenliği ve Politikası Kuralları’nın olmadığını düşünüyor…
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 63’Ü okula gelen ziyaretçilerin giriş çıkış kontrollerinin yapılmadığını belirtiyor.

Okulun fiziki kapasitesi ile (okul binasının büyüklüğü, sınıflardaki öğrenci sayısı, okul bahçesinin büyüklüğü) okuldaki öğrenci sayısının uyumlu olmadığını belirten katılımcı sayısı ise yüzde 60'tan fazla!

OKUL GÜVENLİĞİ VE POLİTİKASI KURALLARI

Yeliz Toy öğrencinin güvenliğini tehdit eden unsurları şöyle sıralıyor:

Okul Güvenliği ve Politikası kurallarının olmaması…

Pencerelerde basit korkulukla bile önlenebilecek kazaların öğrencilerimizin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanması…

Kalabalık sınıflar ve sınıf hakimiyetinin güçlüğü…

Ana caddeye açılan okul kapıları ve çoğunda halen güvenlik eksiğinin giderilmemesi…

Okullarda yetersiz personel, birden fazla okulun aynı binayı kullanması…

Akşam 21.00'e kadar devam eden ders saatleri de ulaşım sorunu…”

Yeliz Toy şu mesajı veriyor:

“Eğitim-İş olarak; okullardaki güvenlik ve denetim zafiyeti konusunu kamuoyunun bilgisine sunar, yaşanan kazalarla ilgili yapılacak inceleme-araştırma sonucunda kusur ya da ihmalin ortaya çıkması durumunda takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ederiz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?