USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KalBir’den Uludağ Koleji'nde Kalite Dersi

24-10-2022

 Uludağ Kolejinde düzenlenen toplantıda Kalite Birliği Derneği (KalBir) arasında okulun 10. Sınıf öğrencilerine Kalite Dersi verilmesine yönelik protokol imzalandı.

Kalite Dersi,  KalBir Başkanı Mustafa Karaman, Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve Uzman Mehmet Uğur Özdeniz tarafından veriliyor.

Toplantıya Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga, Kampüs Müdürü Kadir Sezer ve Koordinatör Ergün Özçelik, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Çüçen ve üyeler Prof. Dr. Rıza Sam, Prof. Dr. Zübeyde Sinem Genç, Prof. Dr. Şenay Şahin, Dr. İbrahim Öztahtalı;

Uludağ Gelişim Akademisi  Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün, Dr. Barış Gül, Dr. Nuray Koç, Dr. Zeynep Berke, KalBir Başkanı Mustafa Karaman, KalBir Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KalBir Başkan Yardımcısı Ferudun Baykara ile dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında Ergün Özçelik Okulun kurucularından ve Yönetim Kurulu başkanı Çetin Yıldırım’ın mesajını okudu.

Kampüs Müdürü Kadir Sezer “Çağa uygun yeni nesil metotlar ile eğitim vermek” sloganıyla yola çıkıldığını söyledi.

Sezer’in bilgi verdiği faaliyetlerden bazıları özetle şunlar:

“Ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji fuarlarına katılarak dünya 3.  Dahil olmak üzere pek çok derece alındı.
Kariyer günleri düzenlendi.

Sanat ve sanatçı desteklenerek pek çok tiyatro oyununun Bursa’da sahnelenmesine katkı sunuldu.
Sanat Günleri kapsamında veli ve öğrencilere özel konserler düzenlendi.

e-Twinning projeleriyle Uluslararası Kalite Ödülü alındı.  

Eko-Okullar arasına girildi.

Ben-Maker, Robotik ve STEM atölyeleri kuruldu.

Bilim Kurulu’nun yönlendirmesiyle eğitime bakış açısı sürekli güncellendi.

Üniversite ile ortak pek çok proje yapıldı.
Uludağ Üniversitesi hocalarından ve uzman kişilerden Uludağ Gelişim Akademisi (UGA) oluşturuldu.

Ana okulundan 11. sınıfa dek “Zaman Yönetimi, Etkili Liderlik ve Girişimcilik, İletişim ve Beden Dili, Etkili Okuma ve Yazma, Kalite dersleri hayata geçirildi.
Uludağ Koleji Yeni Nesil Dersler ile ‘Dünyanın En İyi Okulları’ yarışmasında da finale kaldı.”

OKUL KURULMADAN ÖNCE BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Çüçen Uludağ Koleji kurulmadan bilim kurulunun oluşturulduğunu ve bir yıla yakın hazırlık yaptıklarını anlattı.


Birinci amaçlarının eğitim ve öğretime nasıl bir katkı yapabilecekleri olduğunu, yeni nesil derslerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerini ve 21. Yüzyıla ayak uydurabilmelerini hedeflediklerini söyledi…

İkinci amaçlarının ise eğitimi nasıl daha kaliteli hale getirileceği olduğunu, öğretmenlerle bu yönde sürekli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Okulu kuran ve çalışan emekçiler olmadan bilim kurulu hiçbir şey yapamaz” diyen Prof. Dr. Çüçen üniversitenin görevlerinden birinin de paydaşlarla bilgisini paylaşmak olduğuna dikkat çekti…

NESNELERİN İNTERNETİ ÇAĞI VE KALİTE

Kalbir Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ise toplantıda Kalite Dersi içeriklerini tek tek anlatan bir sunum yaptı.

Derslerin içeriği çok özenle ve sistemli hazırlanmış.
Prof. Dr. Işığıçok “Çağımızda nesnelerin interneti / metaverse, kalitenin en üst seviyede olmasını gerektiriyor. Kalitenin eğitime ve işyerlerine yansıması şart” dedi.

Prof. Dr. Erkan Işığıçok Kalite dersinde tüketici tanımı, tüketici hakları, kalite yönetim sistemleri, düzeltici faaliyetler, risk tabanlı yaklaşım, insan kaynakları yönetimi, Swot Analizi, PUKÖ Döngüsü (planla, uygula, kontrol et, önlem al),Balık kılçığı diyagramı, problem çözme teknikleri, Pareto analizi , poster sunumu gibi konuların anlatıldığına dikkat çekti…

Verdiği örnekler çarpıcıydı:

“Örneğin beyin fırtınasında test sorularında düşük performansı irdeleyeceğiz. Bir masa etrafında beyin fırtınasını öğreteceğiz.5 neden analizi ile kök nedeni bulmadan sorun çözülemez.

“13. Haftaki dersimiz Pareto analizi olacak; herhangi bir durumda, sonuçların yüzde 80’ni, sebeplerin yüzde 20’sinden kaynaklanır. Sorunların yüzde 20’sini bulup çözün, olumsuz sonuçların yüzde 80’i önlenir. 

YENİ NESİL  DERSLERİN AMACI

Uludağ Gelişim Akademisi (UGA) Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün ise, UGA’nın eğitimin vazgeçilmez üçlüsü kabul edilen öğretmen, ebeveyn ve öğrenci iş birliğini bir arada yürütmeye çalışan ve onları buluşturan bir yapı olduğunu söyledi…

Ve ekledi:

 “Biz sadece hukuk, tıp, iktisadi ve idari bilimler fakültelerine öğrenci göndermek niyetinde değiliz. Biz çocuklarımızı yarınlara hazırlayıp, kendilerini yetiştirebilmeleri için çabalıyoruz.”

Uludağ Koleji’nin Türkiye’de Yeni Nesil Dersleri uygulayan  ilk ve tek okul olduğuna dikkat çekti.

Akgün, öğrencilerin yeni nesil derslerle inisiyatif alan, eleştirel düşünebilen, kendi zamanını ve yaşamını yöneten, felsefeyle yaşama bakan iletişim becerilerine sahip olmalarını hedeflediklerini söyledi…

“BİZ GELECEĞE TALİBİZ”
KalBir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman Bursa’nın, 1502’de Kanunname-i İhtisab-ı Bursa adıyla yayınlanan dünyanın ilk standardına sahip olduğunu anımsattı:

“Bursa bir kalite şehri. Bursa organize sanayi bölgesi ile ekonomiye model olmuş bir şehir. Ekonomik kalkınmanın yolu kaliteden geçiyor. Kalite dersi ile Bursa kalitede yine ülkeye öncülük yapıyor…”

Karaman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz KalBir olarak inandığımız şeyleri savunuyoruz. Muasır medeniyet seviyesine çıkacaksak, ekonomi düzelecekse, cari açık kapanacaksa bu kalite ile olur.

Kalite eşittir ahlaktır. Ahlakı toplumun gündemine getirmediğini zaman bu ülkenin geleceğinden kaygı duymak zorundayız.

 Yeni nesle kaliteyi, ahlakı okullarda öğretmeliyiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na raporumuzu sunduk. Raporumuz kabul edilene kadar her ayın pazartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderiyoruz.”

‘İNANÇLIYIZ, İNATÇIYIZ’

Karaman yıllardır TSE diye diye; çok da farkında olmadığımız bir kurumu aklımıza yerleştirdi. Şimdi ise TSE’den vazgeçmiş değil; üstüne Kalite Şehri Bursa’yı ekledi. TSE eşittir Karaman diyordum, artık Kalite deyince gözümün önüne Mustafa Karaman geliyor. Bursa’nın adını Kalite Şehri Bursa yapamaz belki ama bu gidişle kendi adı değişecek!

Karaman’ın inandığı hususlarda ne kadar inatçı olduğunu cümle alem bilir; kalite dersine atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Biz inançlıyız ama inancımız kadar inatçıyız. Uludağ Koleji milli ses vererek ‘Okulumuzda kalite dersini koymalıyız’ dedi. Kalite derslerinde Pareto analizinden balık kılçığına PUKÖ’ye dek pek çok şey önemli. PUKÖ yani planla, uygula, kontrol et, önlem al, diyoruz.

Bunları bilmediğimiz için sıkıntı yaşıyoruz. Biz geleceğe talibiz. Hiç kimseden bir şey talep etmiyoruz.  Bizi destekleyen dostlarımız var. 80 bin Türk Bayrağı dağıttık, dağıtmaya devam ediyoruz, hedefimiz 100 bin.  

2023 yılını Milli Egemenlik ve Kalite Yılı ilan edeceğiz. 100 noktada etkinlik yapacağız. KalBir olarak 22 ilde temsilcilik açtık. Azerbaycan’da ve Berlin’de temsilciliklerimiz var. Kalite Şehri Bursa’dan taviz vermeyeceğiz. Bu şehrin Kalite şehri olması için mücadele edeceğiz. Türkiye’de cari açık kapanacaksa, milli gelir artacaksa, Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşabilmemiz kalite ile olacak.

Biz günü değerlendiren bir STK değiliz, geleceğe talibiz.Biz KalBir olarak devlet değiliz. Biz kartvizit sorunu olmayan ilminin ve bilgisinin zekatını veren kişileriz…”

AYDINLANMA ÇAĞINA AYAK UYDURMAK

Uludağ Koleji’ni Çetin Yıldırım ile birlikte kurduklarına vurgu yapan Tekin Çanga Türk toplumunun aydınlanma çağına ayak uydurması için yola çıktıkların söyledi.

 İnsanlığın dört zindanından biri olan ‘kendisi olmaya’ atıfta bulunan Çanga insanlığın bugüne kadar hep nicel değerlendirmeler üzerinden ilerlediğini ancak artık niteliğin de çok önemli hale geldiğine değindi… 

Çanga “KalBir ile  Yeni nesil Dersleri arasında yer alan Kalite dersini hayata geçirdik. KalBir’de ben de yönetim kurulu üyesiyim. Hocalarımız bilginin zekatını vermek için buradalar. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?