USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri sahiplerini buldu

20-10-2022


Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği (BUMİAD) hizmet binasında düzenlenen toplantıda basın açıklaması Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Bozdemir tarafından gerçekleştirildi.

BUMİAD 29 Mayıs 2009 tarihinde 30 kurucu üye tarafından Bursa'da kuruldu. Başkan Şaban Bozdemir’in verdiği bilgiye göre ilk yıllarda üyelik için en az 5 yıllık vergi mükellefi olma koşulu vardı.

Sonraki yıllarda üye olmak isteyenlerin vergi mükellefi olma süresi 2 yıla indirildi. Şu anda BUMİAD’ın 100’e yakın üyesi bulunuyor…  

Şaban Bozdemir’in başkan olduğu BUMİAD yönetim kurulunda görev alan isimler şöyle:

“Abdullah Büyükışıklar, Filiz Güzel Şen, Hayri Aydemir, Gökçe Möröy, Seyfi Ertan, Özcan Gök, Zarif Ayça Güler, Bülent Alp, Ender Karaelli, Onur Bayındır…”

BUMİAD’IN AMACI, HEDEFLERİ

BUMİAD’ın tüzüğünde derneğin amacı şöyle tanımlanıyor:

“Atatürk ün gösterdiği Türkiye Cumhuriyeti vizyonu ve çağdaş uygarlık hedefini esas alarak; ^

Ülkemizin ekonomik, endüstriyel, sosyal ve kültürel kalkınmasında, bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmak, projeler üretmek.

Özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak, Mühendis ve Mimar iş adamlarının taleplerini duyurmak, toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek.

Mühendislik ve mimarlık mesleğinin toplum içinde anlaşılması, tanınması, saygınlık ve etkinliğinin artırılması için girişimlerde bulunmak…”

BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri’ni ilk olarak 2017 yılında başlatmıştı… Başlangıçta tek ödül düşünülmesine karşın öneri yoğunluğu nedeniyle ilk yıl 5 ödül verildi. Sonraki yıllarda BUMİAD üyelerinin önerisiyle ödüllerin birinin eğitime katkı ödülü olması kabul gördü.

ALANINDA TÜRKİYE’DE İLK VE TEK DERNEK

Başkan Şaban Bozdemir toplantıda şunları söyledi:

“BUMİAD sadece Türkiye’de değil dünyada da ender görülebilecek nitelikte, tüm üyelerinin ticaret erbabı ve sanayici olma ve mutlaka mimarlık ve mühendislik disiplinlerinden birinden mezun olma şartları bulunan yegane iş insanı derneğidir…

Üyelerimizin projeci, girişimci ve yatırımcı özelliklerini taşıması etkinliklerimizi zenginleştiriyor. BUMİAD, özgürlükçüdür, sosyal adaleti savunur, hukukun üstünlüğünü kabul eder. Ülkemizin paylaşımcı ve ortak akılla üretilecek kalıcı, sürdürülebilir politikalarla kalkınabileceğine inanır…”

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDEN TARAFIZ’

Şaban Bozdemir BUMİAD’ın tarafsızlığının yanı sıra neden Cumhuriyet Ödülleri dağıttıklarına ve Cumhuriyet Balosu düzenlediklerine de açılım getirdi:

“BUMİAD tarafsız bir sivil toplum kuruluşudur. Üyelerinin farklı dünya görüşüne sahip olmalarıyla birlikte BUMİUAD her türlü düşünceye ve siyasi yelpazeye eşit mesafede, yansız ve tarafsızdır.

Taraf olduğumuz tek çizgimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurup bizlere ve gençliğe emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti ve ilkeleri ile ülkemizin birlik beraberliği, bölünmezliği, şanlı bayrağımızın özgürce sonsuza dek vatanın her sathında dalgalanmasıdır.

BUMİAD işte bu noktada son derece kararlı ve ısrarcıdır…”

Başkan Bozdemir, 30 Ağustos 2016 yılından buyana başlattığı kutlamalara Cumhuriyet etkinlikleriyle sürdürdüklerini söyledi.
BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri’nin de bu etkinliklerin bir parçası olduğunu söyleyen Bozdemir “BUMİAD 2022 Cumhuriyet Ödülleri’ni Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e, Tıp doktoru ve yazar Serra Menekay’a ve BELDER’e verilecektir” dedi…

Ardından her birinin neden ödüle layık görüldüğünü anlattı. Yanılmıyorsam 1987 yılında Eskişehir’e tayin olan bir arkadaşımı ziyarete gitmiştim, birkaç gün kalacaktım. Ama oturduğu apartman porsuk çayının kenarındaydı. Yaz günüydü, pencereler açıktı, kokudan midem dönmüş, nefes alamamış, bir gece kalıp kaçmıştım. Bugünün Eskişehir’i ise turizmde bir destinasyon haline gelmiş, şahane bir şehir. O Eskişehir’i bugünkü Eskişehir yapan kişi Eski Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen…

Hep akademisyen yanını, siyasetçiden ziyade yerel yönetici yanını biliriz… Başkan Bozdemir’in paylaştığı uzun ödül gerekçesini buraya aktarmam mümkün değil. Zaten Eskişehir’e yolu düşen herkes şehre kattığı değeri, eserleri biliyor…

PROF. DR. YILMAZ BÜYÜKERŞEN

Bozdemir’İn açıklamasında yer alan, çok yönlülüğüne işaret eden bilinmeyen yanı şunlar olsa gerek:

“Eskişehir’de dünyaya geldi. 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin ilk mezunları arasında yer aldı.

Öğrencilik yıllarında çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik, yazı işleri müdürlüğü yaptı.

Öğrenci arkadaşlarıyla birlikte kan bankasına kan satarak elde edilen sermaye ile Oda Tiyatrosu’nun ve onu takiben Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunu sağladı. Mezun olduğu yıl Akademi’nin Maliye kürsüsüne asistan oldu…”

Büyükerşen’in akademik kariyeri biliniyor. 1973 yılında profesör oldu, 1976 yılında Akademi’nin başkanlığına seçildi. TRT TV yayınlarının Eskişehir’de izlenmesi için Akademi’de TV verici istasyonu, eğitim stüdyoları ile Türkiye’deki ilk renkli TV sistemini kurdu. 1971 yılında Açık Öğretim Modeli’ni Türk Eğitim sistemine dahil eden kişidir… Görünen köy kılavuz istemez misali Eskişehir’e kattıkları ortada…

YAZAR VE TIP DOKTORU SERRA MENEKAY ÖNCEL

BUMİAD Cumhuriyet Ödülü’ne layık görülen Klinik biyokimya uzmanı olan Dr. Serra Menekay’ın kim olduğunu ise hiç bilmiyordum. O da çok yönlü bir kişiliğe sahip birisiymiş. Başkan Bozdemir’in paylaştığı bilgilere göre tıp fakültesi öğrenciliğinde Ege Üniversitesi Tiyatrosu ve Mavi Tiyatro ile sahne almış. Şiir yazmaya bu yıllarda başlamış… Pek çok bilimsel akademik çalışması olan Serra Menekay’ı öne çıkartan husus hakkında Bozdemir şunları söyledi:

“… Hekimlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla hep ilgilenen Serra Menekay Öncel ilk romanını tamamlamak için 2013 yılında eşinin desteğini alarak Kırım’a gitti. Kırım’da dedesinin kardeşi Fatma halasıyla birlikte yaşayıp ‘Aluşta’dan Esen Yeller’ isimli ilk romanını tamamlayarak ailesinin ve Kırım Türklerinin inanılmaz mücadelesini kitaplaştırdı, Doğan Kitap tarafından yayımlandı.”

BURSA ERKEK LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ (BELDER)

Eğitim dalında ödüle layık görülen kuruluş ise Bursa Erkek Liseliler Derneği kısaca BELDER…

Başkan Bozdemir’in verdiği bilgiler özetle şöyle:

“Bursa Erkek Lisesi 1883 yılında Mülkiye İdadisi olarak kuruldu. Okul zamanla Bursalıların katkılarıyla gelişti. Anadolnun ilk arkeoloji müzesinin inşa edildiği okulda 1960 yılında Anadolu’nun ilk sanayi fuarı açıldı. BELDER 2007 yılında rahmetli Recep Bilal Cenkçiler tarafından kuruldu. Dernek mezunların katkısıyla Bursa Erkek Lisesi’nde 18 derslik ve pansiyon binası yaptı. Derneğin hazırladığı projelerle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İl Milli Eğitim Müzesi, bahçe duvar düzenlenmesi ve spor salonu yapıldı. Bursa Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından ise  tarihi bina ve kulübeler restore edildi. Dernek yüzlerce öğrenciye burs vermeyi sürdürüyor. Derneğin başkanlığıın halen avukat Cevdek Ulu sürdürüyor.

BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir sözlerini şöyle noktaladı:

“BUMİAD her branşta insanların yetişmesi ve çok sayıda genç ve çocuğa d okunabilme olanağı yaratarak Cumhuriyetimizin ana ilkeleri çerçevesinde yol gösterici olma çabasını birincil sorumluluk ve zorunluluk olarak görmektedir.

BUMİAD 2022 Cumhuriyet Ödülleri’nin, Cumhuriyet  ve anılarının sonsuza tek yaşatılması için vesile olarak farkındalık noktasında etkin ve yetkin olmasını diliyorum”

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?