USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bütçeden Siyasi Partilere Maddi Yardım Yerine SMA Hastası Çocuklara Hastane

19-10-2022

Yaşanan tüm bu sorunlara rağmen hepimiz bir şekilde yaşamaya, çalışmaya ve sorunlarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Siyasiler hemen hemen her saat bir açıklama yaparken sorunlarımızda derinleşerek devam ediyor...

GERÇEKLEŞECEK SEÇİMLER

Yaşadığımız ekonomik sıkıntıların dışında, parlamenterlerin gündemi de seçimler. Seçim tarihi Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanmasa da 2023 Haziran ayında sandık başına gideceğiz ve hep söyledikleri gibi “Demokrasi Şölenini” yaşayacağız.

Hepimizin belli bir siyasi görüşü var. Hepimizin beğendiği bir siyasi parti lideri var. Veya günün şartlarına göre sandık başına gittiğimizde daha önceden oy verdiğimiz partiyi değiştireceğiz. Adı üstünde seçim, birileri kazanır birileri kaybeder “Demokrasi Şöleninde”

VERGİM NEDEN OY VERMEYECEĞİM PARTİYE YARDIM OLARAK GİDİYOR?

Yazımın başında da belirttim. Çoğumuz ekonomik zorluklar yaşıyoruz ve kıt kanaat yaşıyoruz (Yaşamaya Çalıyoruz). Bırakın maaşlarımız hesaplarımıza yatmadan kesilen vergileri, marketten aldığımız en ucuz ürüne dahil dolaylı vergi ödüyoruz. Peki seçim öncesi oy vermeyeceğim parti-partilere neden benim vergim yardım olarak gidiyor.

Bütçeden siyasi partilere yaklaşık 5 Milyar Türk Lirası yardım yapılacak. Yasal mevzuatı da yazımın sonuna ekleyeceğim. Şimdi gelelim yazımızın esas konusuna. Dediğim gibi seçim günü sandık başına giderek oyumuzu politik görüşümüze ve beğendiğimiz partiye vereceğiz. Ancak, örnek olarak ben (X) partisini tutuyorum ve politikalarını beğeniyorum peki neden benim ödediğim ve her gün ödediğim dolaylı vergilerim yardım olarak (P) partisine gidiyor. Kim hangi partiyi beğeniyorsa ve iktidarda görmek istiyorsa gitsin o partinin temsilciliklerine bağışta bulunsun. Bu şekilde ekonomik zorluk çeken ülkemin kasasından para çıkmaz.

PARTİLERE VERİLECEK 5 MİLYAR TÜRK LİRASI İÇİN NAÇİZANE TAVSİYEM

Hemen hemen her kentimizde SMA hastası çocuklarımız var. Bu çocuklar göz göre göre ölüme gidiyor ve tedavi masrafları oldukça yüksek rakamlar. Bir de döviz kurunun artması veya tam tersiyle Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle bu masraf daha da fazla artıyor. SMA’lı çocuklarımız için bulundukları kentlerdeki idari yöneticiler gözetiminde bağışlar toplanmakta. Çocuklarımızın yaşaması için. Tedavi için de yurtdışına gidilmesi gerekiyor. Bütçeden partilere ayrılan yardım parasını bu SMA’lı çocuklarımıza özel bir devlet hastanesi yapılamaz mı? Bu çocuklarımız tedavi için yurtdışına değil de kendi ülkemizde tedavi göremez mi? Sadece küçük bir örnek…

SİYASİ PARTİLERE YAPILACAK DEVLET YARDIMI MEVZUATI

Siyasi Partiler Kanunu’nun “devletçe yardım” başlıklı ek maddesinde yardımlara ilişkin şu düzenleme yer alıyor ve yardımlar da buna göre hesaplanıyor:

“Yüksek Seçim Kurulunca son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33 üncü maddesindeki genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere her yıl Hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri (B) Cetveli toplamının beş binde ikisi oranında ödenek mali yıl için konur.”

“Bu ödenek, yukarıdaki fıkra gereğince Devlet yardımı yapılacak siyasi partiler arasında, bu partilerin genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı olarak bölüştürülmek suretiyle her yıl ödenir. Bu ödemelerin o yılki genel bütçe kanununun yürürlüğe girmesini takiben on gün içinde tamamlanması zorunludur.” 

“Bu madde uyarınca yapılacak yardımlar sadece parti ihtiyaçları veya parti çalışmalarında kullanılır.”

“Yukarıdaki fıkralarda öngörülen yardım miktarları; bu yardımdan faydalanabilecek siyasi partilere, milletvekili genel seçiminin yapılacağı yıl üç katı, mahalli idareler genel seçim yılı için iki katı olarak ödenir. Her iki seçim aynı yıl içerisinde yapıldığında bu ödemenin miktarı üç katı geçemez. Bu fıkra gereğince yapılacak katlı ödemeler, Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimine dair kararının ilanını izleyen 10 gün içinde yapılır.” 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?