USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Elektrikli araç aküsü ömrü

17-10-2022

Elektrikli otomobiller, sessiz ve emisyon­suz çalışmasının yanında mükemmel değil­ler. İlk modeli satın almadan önce farkında olmamız gereken bazı zorluklar var.

Elektrikli araçlar, motorlara güç sağlamak için gereken elektriği depolamak için büyük piller kul­lanır. Bu pillerin gücü tükendiğinde veya azaldı­ğında, araç sahipleri tekrar yola çıkmadan önce şarj etmek için durmalıdır. Zamanla, tüm bu şarj ve kullanım, bir pilin kapasitesini ve kapasitesini koruma yeteneğini yıpratabilir. Farklı piller farklı oranlarda aşınır ve sürüş alışkan­lıklarının uzun ömürlülük üze­rinde de büyük etkisi vardır. Batarya bozulmasına ve neden­lerine daha yakından bakalım.

Elektrikli araç aküleri, cep tele­fonlarındaki veya dizüstü bilgisa­yarlardaki pil takımı gibidir, çünkü zamanla ve kullanımla bo­zulmaya başlarlar. Tekrar deşarj ve şarjın yanı sıra termal aşınma, enerji kapasitesini ve verimlili­ğini, pilin artık iyi menzil ve şarj performansı sağlayamayacağı bir noktaya kadar azaltabilir. Çoğu yeni EV modeli, pilin tamamen boşalmasını önlemek için özel araç aküsü teknolojisine ve programlamaya sa­hiptir, bu da pil ömrünü uzatmaya ve pillerin şarj performansını korumasına yardımcı olabilir.

Araca bağlı olarak, aşırı sıcaklıklarda çalışmak gerçek akü bozulmasını taklit edebilir. Yüksek ve düşük sıcaklıklar, menzili azaltarak ve şarj hızlarını yavaşlatarak EV pil kapasiteleri üzerinde benzer etkilere sahiptir. Sıcaklıkların pillerin kendileri üze­rindeki bariz etkisinin ötesinde, iklim kontrol sis­temlerinin ve diğer elektrikli bileşenlerin kullanılması pil gücünü hızla tüketebilir.

Her seferinde tam şarj olması için aracı fişte ta­kılı bırakmamaya çalışmamız lazım. Pillerin “orta şarj” durumu en sağlıklı oldukları andır. Şarj spekt­rumunun üst veya alt ucunda tekrar tekrar çalışmak hasara neden olabilir. Bu, özellikle akü­nün tamamen boşalmasının diğer araç sis­temlerinde sorunlara neden olabi­leceği alt uçta geçerlidir.

Şarj ve de­şarj hızlarınızı takip etmemiz lazım. Aracınızın kullanabileceği en hızlı şarj cihazını kullanmak, rahatlığına rağmen her zaman en iyi fikir olmaya­bilir. Bataryanıza mümkün olduğunca hızlı bir şe­kilde çok fazla güç yüklemek aşınma ve yıpranmaya hatta erken arızaya neden olabilir. Aynı şey boşaltma hızları için de geçerlidir. Baş­latma kontrollerini veya benzer özellikleri tekrar tekrar kullanmak pili hızlı bir şekilde boşaltır ve sonuçta performansı ve pil kapasitesini düşürür.

Çoğu elektrikli otomobilin pil garantisi en az 8 yıldan başlıyor. Ancak bu, pilinizin bu kadar uzun süre dayanacağı anlamına gelmez, bu nedenle sekiz yıl sorunsuz çalışacağınızın garantisi yoktur. Bazı üreticilerin garanti kapsamı alınmadan önce akü durumu veya çalışması ile ilgili hükümler taşır, bu nedenle aracınızın garantisini anlamak önemlidir.

Ancak bunların hiçbiri bize pil ömrünü söylemi­yor. Çoğu durumda, pil bozulması, birkaç yılda yavaş yavaş gerçekleşir. Öncelikle aşırı sıcak veya soğuk koşullarda çalışan otomobillerde bu düşü­şün çok daha hızlı gerçekleştiği görülebilir.

Teknik olarak elektrikli araçlar egzoz emisyonu gerçekleştirmiyor.

Bu tür araçların kesinlikle içten yanmalı motora sahip araçlardan daha temiz olduğunu söylemek mümkün. Fakat bu elektrikli modellerin sıfır kar­bon salınımı yaptığı anlamına gelmiyor. Elektrikli araçların kullandığı elektriğin ciddi bir bölümü fosil yakıtlardan elde ediliyor.

Çevreyi kirleten bir diğer unsur da elektrikli araç bataryaları. Üreti­minde birçok farklı materyal kulla­nılan bataryalar, çevre kirliliğine katkı sağlamaktadır. Ancak her geçen gün tedbirlerin artırılması ve lityum iyon bataryaların daha verimli şekilde geri dönüştürül­meye başlanması sayesinde çevresel etkiler azalma eğilimindedir.

Bir elektrikli araç bataryası kullanım öm­rünü tamamladığında içerisindeki lityum, nikel, mangan, kobalt ve grafit gibi değerli materyalleri yeniden kullanmak üzere geri dönüştürmek mümkündür. Bu sayede elek­trikli araçların karbon ayak izi küçülmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?