USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yazma imkanı varken

10-10-2022

Bu nedenle yeni düzenlemeyle bilgi ve haberin pay­laşılması noktasında yaptırımlara maruz kalınması söz konusu. Bilginin yayılmasının bir şekilde kısıtlanması ihtimal dahilinde.

Fırsat varken düşüncelerimiz paylaşalım istiyoruz.

2000 yılına kadar oluşan “Teknoloji Balonu”nun pat­lamasıyla dünya önemli bir durgunluğa girmişti. Dur­gunluktan çıkış için devletler ve finans kurumları organize bir çaba sergilediler. İlk adımda finansal mü­hendisliği çalıştırarak kaldıraçla para yaratma yoluna girdiler. Bu yol 2007 ‘de gelen krizle yetersiz kaldı. 2007’den 2020’ye kadar merkez bankaları ve hükü­metler karşılıksız para basarak tecrübe edilmemiş bir dönemi yaşamamızı sağladı. 2020 yılında gelen pan­demi para basım sürecinin katlanmasına neden oldu. Sonuç olarak, 2002’ den günümüze yaşanan küresel dalga nedeniyle çok büyük dengesizlik­ler meydana geldi.

Türkiye bu finan­sal çılgınlık sürecinin muazzam şekilde et­kilendi. Çalışmadan bir yerlerden gelen paralarla her şeyin fiyatının artmasının zevkini çıkardık. Bugün fiyat artışları­nın “gerçeklikten kopuş” döneminde­yiz. İçinde bulunduğumuz ortamdan faydalanan önemli bir kesimin de olduğunu bilsek de son kertede toplum olarak kayıpta olduğumuz ortadadır.

Günümüzde uygulandığı söylenen ekonomik prog­ram sürdürülebilir değildir. Ülkeyi geri kalmış dünya toplumlarının merkezi haline getiren, doğal ve insan kaynaklarını yurt dışına bedava transferini sağlayan bir ekonomik iklimdeyiz. USD’ye TL’den daha fazla faiz veren, üretmeden – 100 puan faiz oranıyla spekülas­yon ortamını besleyen bir ortamda yaşıyoruz.

Yirmi yıllık anormal süreç insanların da savrulmasına neden oldu. Bugün toplumsal düşünebilen insanlar azınlığa düştü. Birey “kendimi nasıl kurtarabilirim?” en­dişesinde.

Sonuç olarak bir noktada normalleşeceğiz; bu man­tıksız dönem sona erecek. Geciken her geçen gün ödeyeceğimiz bedel yükselmektedir. Düzlüğe çıkmak çok zahmetli, çok yorucu olacak. Ancak yaşadığımız tecrübenin uzun vadede çok faydalı olduğunu ve yo­lumuzun bu nedenle açık olduğunu düşünüyoruz.

İmkan varken içinden geçtiğimiz süreçle ilgili duygu ve düşüncelerimizi paylaşalım istedik, haftaya ne olur bilemeyiz?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?