USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alüminyum zamları kapıda

10-10-2022

Rusal ortaklarına yönelik mektubunda, bir istişare olması durumunda Rusal’ın bölgesel teslimat dinamiklerindeki po­tansiyel değişiklik nede­niyle alüminyum tedarik zincirinin bozulması gibi olası etkileri vurgulayaca­ğını kaydetti.

Mektupta, Rusal’ın me­talini hariç tutmanın LME’deki fiziki likidite ha­vuzundaki kısıtlamalar nedeniyle artan piyasa oy­naklığı anlamına gelebile­ceği belirtildi.

ABD’nin en büyük alü­minyum üreticisi Alcoa, Londra Metal Borsası’ndan Rus metalinin işlem gör­mesini kabul etmemesini istedi.

Konuya yakın kaynakların Bloomberg News’a verdikleri bilgiye göre Alcoa yö­neticisi Kelly Thomas, LME‘de bir mektup gönderdi ve LME‘nin Rus metalinin son ça­resi haline gelmemesi gerektiğini savundu.

İsminin açıklanma­sını istemeyen kay­nağa göre Alcoa mektubunda, LME’de “bir krizin önüne geç­mek” için adım at­maya çağırdı. Bazı piyasa katılımcıları Rus metallerinin LME‘ye yönlenmesi­nin fiyatlarda düşüşe yol açacağından en­dişe ediyorlar.

Alcoa‘nın mektubu bazı büyük ABD ve Avrupa metal şirketlerinin LME’de Rus metalinin yeni tesli­matlarının engellenmesi için lobi kampanyası yü­rüttükleri bir dönemde geldi.

Londra’da gösterge bakır fiyatları, dolardaki büyük kayıpların ardından dengelenmesiyle dalgalı işlemlerde düştü. Çin’in yakında sıfır Covid politika­sını gevşetebileceğine dair spekülasyon­lar ise bir miktar destek verdi.

Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır TSİ de%0,2 düşüşle 7.700 dolar/tona geriledi. Analistler, daha sıkı para politikasının temel metaller için güçlü bir ters rüzgar olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Antofagasta Mine­rals’in Şili’de Los Pelambres bakır made­ninde denetçilerin şirketle zorunlu bir arabuluculuk sürecinde yeni sözleşme anlaşmasına varmayı bekledikleri haber­leri de baskı yaptı. Analistlere göre Pekin’in yakında sıfır Covid stratejisini gevşetmeye başlayabileceğine dair artan söylentilerin bakıra bir miktar destek sağ­ladığını kaydetti. LME’de %0,7, alümin­yum %2 arttı, çinko %0,2 düştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?