USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sosyal medyada 10 milyon etkileşim:‘Gastronomi Festivali’

04-10-2022

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Salonu’nda düzenlenen 1. Bursa Gastronomi Festivali değerlendirme toplantısına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Abdülkerim Baştürk ile Gastronomi Festivali’ne katılan sivil toplum kuruluşları ile firma temsilcileri ve Festival’in bileşenleri arasında yer alan şefler katıldı…

‘GASTRONOMİ FESTİVALİ’NE BÜYÜK İLGİ”

Toplantıda konuşan Başkan Alinur Aktaş, Gastronomi festivalinin gördüğü ilgiye dikkat çekerek “Bu kadarını ben bile tahmin edememiştim” dedi…

Gerçekten de Bursa’da ilk kez düzenlenen Gastronomi Festival’e Bursalılar yoğun ilgi gösterdi… Açıkçası ben de o kadar büyük ilgi göreceğini tahmin etmemiştim… Lokasyon çok doğruydu… Merinos Park metro ve belediye otobüsleriyle şehrin her bölgesinden ulaşılabilecek bir yerde. Dolayısıyla toplu taşımayı kullanan vatandaşların çok kolayca ulaşabilecekleri bir yerdeydi…

Yine parktaki alan da gerek stant ve çadırlar gerekse etkinlikler için yeterli büyüklükteydi… Sanırım Otopark sorunu yaşanmış… Nerede yapılırsa yapılsın otopark sorunu olurdu. Bu tür etkinlikler için olabilecek en uygun yer kesinlikle Merinos Park’tı…

Daha önce de yazmıştım, Bursa’da bu çapta gastronomi festivali ilk kez düzenlendi ve bana göre beklentilerin üstünde bir başarıyla sona erdi…

AKTAŞ ‘BERABER YAPACAĞIZ!’

Katılımcılara seslenen Başkan Alinur Aktaş “Bursa Gastronomi Festivali’ni bir yere taşıyacaksak bunu beraber yapacağız” dedi…

İnegöl Belediye Başkanı iken, mobilya fuarı için fuar şirketi kurulmasına öncülük ettiklerini anımsatan Başkan Aktaş, kısa süre içerisinde fuarın 4,5 katına çıktığını, mobilya üreticilerinin dünyadaki pek çok fuara katıldığını İnegöl’ün mobilyada Türkiye’de ve dünyada markalaştığını anlattı…

“Ben bu işleri bilirim. Bursa Gastronomi Festivali’nde de önümüzdeki yıllarda yer bulabilmek için işletmeler sıraya girecek” diyen Aktaş Festival’i çeşitli kuruluş temsilcileri ve kişilerle değerlendirdiklerine dikkat çekti:

“Gastronomi Derneği başka bir şey söyleyecek, A ya da B firması veya Ticaret Odası başka bir şey söyleyecek. Ben de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak başka bir şey söyleyeceğim. Yaptığımız sonuç değerlendirme çalışmasında önemli olan aldığımız bilgileri kişinin hür iradesiyle vermesi…”

“BAZILARI KATILMADI, ‘OLMAZ’ SANDILAR!”

Bursa Gastronomi Festivali’ne yönelik geri bildirim ve değerlendirme çalışmasından bazı başlıkları özetleyen Başkan Aktaş şunları söyledi:

“Biz bu yıl ulusal gazete ve televizyonlara girmedik. Youtuber’ler üzerinden sosyal medyacılarla çalıştık. Ünlü Şefler geldi. Sosyal medyada çok geniş yer aldık. Biz bu festival için bir, bir buçuk yıl çalıştık.

Araya pandemi girdi. Bursa’da kurumsal bir gastronomi etkinliği yoktu. Biz hayata geçirdik. Bana göre şahaneydi. Bursa olarak bu yönümüzü Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmamız lazım. Biz Gastronomi kentiyiz. Önümüzdeki dönemde özgün mekanlar ve sunumda farklılıklar oluşturmalıyız.”

Başkan Aktaş’ın bir de sitemi vardı: “Bazıları katılmadı, ‘olmaz’ sandılar. Doğrusu kırıldım. Ama biz Büyükşehir Belediye’yiz, küsmek olmaz. Önümüzdeki yıldan itibaren siz ‘Hemen yapalım’ diyeceksiniz…”

KATILIMCILARIN MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 90!

Ardından Bursa Gastronomi Festivali’nden görüntülerin yer aldığı bir video sunum gerçekleşti.
Abdülkerim Baştürk Bursa Gastronomi Festivali’ne yönelik geri bildirimleri özetledi. Gastronomi Çalıştayı’na 156 kurum ve kişinin görüş bildirdiğine değinerek Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın nezaretinde Gastronomi ile ilgili kitabın da çıkartılacağını anlattı.

Baştürk şu bilgileri paylaştı:

Festival öncesinde 22-23 Eylül’de Gastronomi rotası belirlendi. Bursa Turizm Fuarı düzenlendi. Gastronomi Festivali kapsamında hasat etkinlikleri gerçekleşti.

Bursa siyah incirinin hasadı festival ile eş zamana denk geldi. 23 Eylül’de kortej ile festivalimiz başladı. Festivalin 50 farklı alanda haberi yayımlandı. 76 sosyal medya fenomeni festivali 1068 etiketle paylaştı.

10 milyonun üzerinde etkileşim aldı. 143 kişi ve kuruluş katılım sağladı. Geri bildirim çalışmasına katılan 114 kurum ve firma temsilcisi ile kişilerin memnuniyet oranı yüzde 90 çıktı…”

Baştürk’ün paylaştığı geri bildirimlerden bazıları şunlar:

“İstanbul’da toplantı yapılarak yaygın medyaya duyurulması.

Çalıştay kamuoyuna daha fazla yansıtılması!

Festival alanındaki sokaklar, stantların arası ve yemek alanları daha geniş tutulması.

Etkinlik süresinin uzatılması.”

Festivale katılan sanatçıların Bursalı olması gibi öneriler de gelmiş. Başkan Aktaş “Kendimiz çalıp kendimiz oynamayacağız. Festival’i uluslararası platforma taşımak istiyoruz. Gerektiğinde yabancı sanatçı da getireceğiz” dedi.
Başkan Aktaş İznik’te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’na da atıfta bulundu:

“Müthiş bir katılım vardı, Bursa’nın muhtelif ilçelerinden yıllardır görmediğim tanıdıklarımı gördüm orada. Harika bir şeydi. Bir sonraki oyunlar Kazakistan’da düzenlenecek. Biz İznik’teki 700 dönümlük yeri farklı etkinliklerde kullanacağız. Tribünleri orada bırakacağız. Önümüzdeki yıl Ata Sporları Şenliği orada yapılabilir.”

 Ardından soru cevap bölümüne geçildi. Her zaman olduğu gibi sorudan ziyade görüş bildirildi.
Bazıları Festival’de sadece yöresel lezzet olarak Bursa yemeklerinin yer almasını talep etti.

(Kent merkezinde yaşayan birkaç asırlık eski Bursalıların sayısı çok az; üstelik onların ne kadarı Bursa mutfağının lezzetlerine aşina! Sadece Bursa yemekleri olsun denilirse, halkın da, firmaların da katılımı çok azalır. Herkes katılsın, Bursa mutfağının özgün, farklılaştırılmış sunumları da olsun…)

Satış fiyatlarının yazılı olmadığı, gıda ürünlerinin piyasadan daha ucuz olması gerektiği, kahvaltı sunumunun eksikliği gibi konular da gündeme geldi.

Öneriler arasında ise şunlar yer aldı:

“Müziklerin özel seçilmesi. Ilçe belediyelerinin stant ile katılımı. Şerbet evi, gastronomi evi açılması. Gastronomi kültür gezileri düzenlenmesi…

Bursa Gastronomi Festivali’ne BTSO; firmalar, STK’lar olmak üzere tüm bileşenlerin Gaziantep’teki gibi destek olması.

Bursa’daki üniversitelerde Gastronomi bölümünün açılması.
Burfaş’ın Muradiye çorbası gibi yerel lezzetleri satması!”

Başkan Aktaş soru olmayan görüşleri değerlendirdi. Bazılarına verdiği yanıt ya da yorumlar şöyle:

“…Tüm ilçe belediyelerinin geniş katılımı, festivali kurum etkinliğine dönüştürür:”

“…Burfaş bir belediye tesisidir. Bu kadar firmanın olduğu bir şehirde, bırakın da özel teşebbüs yapsın!”

“…Biz 3 milyon 750 bin lira harcadık. Sadece Bursa Ticaret Borsası 100 bin lira verdi. Başka da hiçbir kuruluştan 1 lira bile almadık. Başka festivallerde stantlar için yüksek miktarda kira alınıyor. İleriki dönemde insanlar stant yeri için araya birilerini koyacaklar. Ben bunun olacağını biliyorum.”

“…Her birinizin yaptıkları, yapacakları Gastronomi Festivali’nin geleceğini belirleyecek.”

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?