USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dr. Fazıl Küçük’ün adı, Geçitkale’ye verilmeli!

26-09-2022

Bu ziyarette vakfın ve gazetenin yönetim kadrosu, Cum­hurbaşkanı Tatar’dan yeni yapılan(!) havalimanına “Dr. Fazıl Küçük Havalimanı” adının verilmesini istemiş, o da cevaben “…. Gerçekten yeni havalimanın isminin Doktor Fazıl Küçük Havalimanı olmasının fevkalade önemli ve yerinde bir karar olacağı düşüncesi içerisindeyim. Doktor Fazıl Küçük ismini ilelebet yaşatarak hem Türkiye’ye hem bütün dünyaya du­yurmak bizlerin görevidir” diyor konuşmuştu.

Aradan bir yıl geçtikten sonra 4 Mayıs 2021’de KKTC Cum­hurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Postası adlı gazetede yer alan bir haberde de şöyle diyordu.

“Yeni inşa edilmekte olan havaalanına Dr. Fazıl Küçük’ün is­minin verilmesiyle ilgili T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Er­doğan ve TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla istişarelerde bulunduk. Onlar da bu durumu memnuniyetle karşıladı.” Haberin devamında da ‘“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin de Geçitkale Havalimanı’na verilmesi­nin düşünüldüğünü açık­ladı’ deniliyordu.

Bir sonraki gün, yani 5 Mayıs 2021’de gazete­lerde yer alan haberlerde ise,

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yaptığı açık­lama yer alıyordu. Tatar açıklamasında bu öneriyi Dr. Fazıl Küçük Vakfı’nın yaptığını belirterek “Saygı duyuyorum ancak benim değişiklik kararı aldığım iddiaları doğru değil. Konu birinci dereceden Bakanlar Kurulunu ilgi­lendirir.” ifadesini kullandı.

“Dr. Fazıl Küçük’ün, 1930’lardan 1974 Kıbrıs Barış Hareka­tı’na geçen sürede Kıbrıs Türk direnişinin en zor günlerinde li­derlik yapmış bir isim olduğunu” söyleyen Tatar, “Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük başkanlığındaki Vakıf, Ercan Havalimanı yerine inşaatı bitme aşamasına gelen yeni havali­manına Dr. Fazıl Küçük isminin verilmesini iki yıldır talep et­mektedir.” dedi.

Tatar, Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın isminin yaşatılma­sına da büyük önem verdiğini vurgulayarak, Dr. Fazıl Küçük Vakfı yönetiminin konuyu yeniden gündeme getirdiğini ak­tardı.

Tatar, şunları kaydetti:

“İsim değişikliğinin, Ercan isminin bir diğer havalimanımız olan Geçitkale’ye verilmesi gibi bir formülle hayata geçebile­ceğini ancak bu kararın Sivil Havacılık Dairesi gibi ilgili kesim­lerin görüşleri alındıktan sonra Bakanlar Kurulu tarafından alınabileceğini dile getirdim. Benim isim değişikliği kararı almam söz konusu değildir. Maalesef bazı kesimler şehidimiz Fehmi Ercan ve liderimiz Dr. Fazıl Küçük isimleri üzerinden beni yıpratmaya çalışıyor. Nafile bir çaba içindeler, şehitleri­miz ve liderlerimize sahip çıkmayı bize kimse öğretemez.”

Tatar, böyle söylerken bu vakıf şimdi de Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Havalimanı İnisiyatifi adıyla bir gurup oluştu­ruldu ve bir bildiri yayınladı. Bildiride derler ki:

“Saygıdeğer Halkımız; ‘YENİ’ havalimanımıza, Kıbrıs Türk Halkının bu topraklar üzerinde özgür bir şekilde yaşayabilmesi için verilen mücadeleyi başla­tan ve ömrünün sonuna kadar da onun liderliğini yapan Sayın Dr. Fazıl KÜÇÜK’ün isminin yakışacağını düşünüyor ve isminin ‘Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Havalimanı’ olmasını talep ediyoruz”

Böyle bir taleple ilgili olarak söylenecek çok şey var.

Birincisi ve en önemlisi bu havalimanına adı verilen kahra­man asker o toprakların kurtarılması uğruna canını vermiş ve de şehitlik mertebesine ulaşmış önemli bir vatan evladıdır. O gün onun adını oraya verenlerin iradesini hiçe sayarak, şehidi ve ailesini rencide edecek bir şekilde buradan silip, başka yere verelim demek diğer şehidimizi ve diğer şehitleri de me­zarlarında rahatsız edecek çok yanlış bir davranıştır biline.

İkincisi, orada yeni bir havalimanı falan yapılmıyor. Öyle olsa IATA VE ICAO kodu değişir. Orada aynı havalimanının pist ve terminal binaları büyütülüyor. Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın ı şerefli adını, verildiği yerden kaldırıp yerine Dr. Fazıl Küçük’ün adını vermek inanıyorum ki, o büyük dev­let adamını da kabrinde rahatsız edecektir.

Dr. Küçük’ün adını bugüne kadar başka bir yere vermeyip, yıllar sonra bu konuyu gündeme getirmek Türk halkını böl­meye matuf bir girişim olmaya adaydır. Bu iş için ortaya çıkan gayretkeşler böyle bir çabayla Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da zor durumda bıraktıklarını görmelidir.

Rahmetli Rauf Denktaş’ın da KKTC’nin kuruluşundaki kah­ramanlığını hiç kimse inkar edemez. Onu sevenler neden bu havalimanına onun adını verelim deme gibi bir talep de bu­lunmadı. O nedenle rahmetli Dr. Fazıl Küçük’ün adı başka bir yere veya Geçitkale Havalimanı’na niçin verilmiyor. Son söz olarak Türkiye ve Kıbrıs Türklerini karşı karşıya getirmek ama­cını güden bu anlamsız talebinizden vazgeçiniz. Şehidimizin adına dokunmak ne sizin ne de kimsenin haddi değildir.

Mutlu yarınlar Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?