USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kadın gözüyle kadim şehir Bursa

15-09-2022

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Koza Salonu’nda düzenlenen törene Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Büyükşehir Başkan Vekili Halide Serpil Şahin, Yakup Canbolat’ın eşi Ayşegül Canbolat, SGK Merkez Müdürü Aişe Kanat, Bursa Aile Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Zekiye Asa Kaya, Şube Müdürü Nurgül Duran, ŞONİM Müdürü Füsun Serim, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık ve Yürütme Kurulu üyeleri, Kadın Kooperatifleri ve kadın dernekleri temsilcileriyle kadın muhtarlar katıldı…

Proje yarışması jüri üyeleri arasında ben de yer aldım. Jüri üyeleri şu isimlerden oluştu:

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık, önceki dönem Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, BTSO Meclis üyesi ve TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Bursa Valiliği AB Proje Müdürü Dr. Arzu Erdi, Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan, H. Gül Kolaylı…  

Kent Konseyi Kadın Meclisi son derece sistemli çalışıyor; tüm projeler e-posta yoluyla iletildi. Proje değerleme kriterleri de belirlenmişti. Kişi ya da kuruluş olarak yarışmaya katılan 26 proje vardı…

Önceden inceleyip fikir sahibi olduk. İlk toplantıda tüm projeleri geniş kapsamlı irdeledik. İkinci toplantıda da projeleri tekrar inceleyip değerlendirdik.

Çok keyifli bir süreçti. Bir de gazeteci gözüyle bakınca daha bir farklı oluyor. Projelerin hepsi çok değerliydi ve hepsi de benim için birer haber kaynağıydı. Elbette bu bir yarışma… Dereceye girenler de olacak.

Dün düzenlenen ödül töreninin sunumu Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Mahinur Makar tarafından gerçekleştirildi.

“KATILAN HER BİR PROJE ÇOK DEĞERLİ”

Törende konuşana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık Bursa Büyükşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kültür, sanat, sosyal yaşam, ticaret, istihdam gibi pek çok alanda kadınlara ulaşmak için faaliyet gösterdiklerine değindi… Kadın Meclisi faaliyetlerini özetledi; bazıları şunlar:

“1 kitap gönder 1000 Çocuk Okusun kitap kampanyası düzenlendi. , AFAD ile ortaklaşa eğitimlerde bin 250 öğrenci, öğretmen ve muhtara ulaşıldı. Keçe, sabun, amigurumi, kağıt rölyef gibi çok sayıda kurs düzenlendi.

Kadın kooperatifleri ve STK’larla işbirliğinde eğitim çalışmaları gerçekleşti. Pandemide ülkelerine dönemeyen yabancı kız öğrencilere yönelik 3 ay boyunca ayoğun atölye çalışmaları yapıldı.

 Aile ve Sosyal Hizmetler ile İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa KETEM aracılığıyla 250 kadına tarama yapıldı, bilinçlendirmeye yönelik eğitim verildi. (2 kadına bu taramalar sayesinde erken tanı koyuldu.)

 Çeşitli panel, konferans ve eğitimler düzenlendi. Hemşireler Haftası etkinliği gerçekleşti. Uludağ Elektrik ile birlikte kadın kooperatifleri ve muhtarlarla eğitim verildi. Anneler Günü’nde 500 kişilik Körfez turu düzenlendi.

 8 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa’ya değer katan 600 kadın ile buluşuldu. Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla kültür turları düzenlendi.”

Mihrimah Kocabıyık “Yarışmaya katılan tüm projeler bizim için çok değerli. Tüm katılımcıları tek tek kutluyorum” dedi…

BURSA’NIN 100. YILDÖNÜMÜNE ATFEN BURSAŞEHİR KOROSU KONSERİ

Ardından da tüm Bursalıları çok özel bir konsere davet etti:

“Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak Bursa’nın Kurtuluşu’nun 100. Yılına ithafen Bursa Şehir Korosu’nun konserine tüm Bursalıları bekliyoruz. Bursa’da 35 Özel Türk Sanat Müziği Korosu’nun 17 şefi, 17 derneğe ait koristler sahne alacak…”

‘KENT KONSEYİ VE GÖNÜLLÜLÜK ESASI”

Konser 18 Eylül Pazar günü saat 20.00’de Merinos AKKM Osmangazi Salonu’nda gerçekleşecek… Edinilen bilgiye göre, konser ücretsiz; sadece bilet yerine birer kitapla giriş yapılacak.

Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan Bursa’da sanayileşme ile birlikte göçle oluşan nüfusu gündeme getirerek kentlilik bilincine atıfta bulundu:

“Kent konseyi olarak görevimiz topluma kentlilik bilincini taşımak. Burada herkes gönüllülük esasıyla çalışıyor, ücret almıyor, talep de etmiyor. Bu yüzden katılımcıların çalışmaları çok değerli. Kadınlar toplumumuzun yüzde50’sini oluşturuyor. Kadın varsa, erkek de var. Kadın anadır, merhameti, sevgisi olan üreten insandır. Bu ülkelerin Nene Hatunları vardır...”

Başkan Şevket Orhan yarışmaya katılan tüm projelerin değerli olduğunu söyleyerek herkesi kutladı.
Toplantıda söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halide Şahin ise Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlarla ilgili çalışmalara destek verdiğini ve kadın dostu belediye olduğunu söyledi. Bursa’da gece 22.00’den sonra belediye otobüslerinden istedikleri yerde indiklerini anımsattı. 

DERECEYE GİREN PROJELER

Dereceye giren projelere gelince;

Yarışmada 1’incilik ödülünü Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa İl Temsilcilliği’nin “Kadınlar Üretiyor, Gençler Öğreniyor” projesi alırken…. .
İkinciliğe Zeyniler’den Elif Yıldırır’ın “Gelecek Doğada, Tarımda, Çocukta” projesi; üçüncülüğe ile LOTUS Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Üreten Kadınlara Pazaryerinde Tanıtım ve Satış imkanı sağlanması” projesi; mansiyon ödülüne ise Kor Şefi Aysel Gürel’in otistik çocuk annelerinden oluşan “Bursa Kırmızı Işık Anneler Korosu” projesi layık görüldü.

Jüri özel ödülüne ise hakikaten özel bir çalışma olan YAZDER Keles Yazıbaşı Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne “Bursa’daki ana okulu, ilk ve ortaokul öğrencilerini köyde ağırlayarak, tarımsal üretimi, köy yaşamını tanıtma” projesine verildi…
Ödüller KADEM İl Temsilcisi Gülhan Keskil, Zeyniler’den Elif Yıldırır, LOTUS Kooperatif Başkanı Nergis Döner, Dr. Aysel Gürel ile Yazıbaşı kırsal mahallesi (Köyü) Muhtarı Emre Kahraman ile Köy kadınlarına teslim edildi…
Projeleri detaylandırmadım. Zira gerçekten de birkaç satırla geçiştirilecek gibi değildi… Onları da başka bir gün yazacağım…
Gerçekten güzel bir etkinlikti. Başta da dediğim gibi katılan tüm projeler değerliydi. Başkan Mihrimah Kocabıyık nezdinde tüm Kadın Meclisi üyelerini, tüm proje katılımcılarını, dereceye girenleri kutluyorum…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?