USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

LCD, OLED, AMOLED?

12-09-2022

 Her an ulaşılabilirlik, her an iletişime açık olmak. Elimizde, önü­müzde etrafımızda olan ekranların hayatımıza sunduğu konforlar, pek çok teknolojik aletin tek bir üründe toplan­masının verdiği rahatlık. Bunların yanı sıra gelişen teknoloji­ler ile hep bir sonrakine ulaşma, daha iyisini satın alma isteği. Teknolojisi geliştikçe daha kırılgan, daha hassas, şarjı daha az giden telefonlar. Ve bağımlılıklarımız, kaybettirdiği zaman.

Son yıllarda yaşadığımız teknoloji ‘İyi mi? Kötü mü?’ kafa karışıklıklarımız.

Geçenlerde okuduğum ‘Samsung LCD ekran dönemini kapatıyor’ haberi üzerine önüme çıkan yazılara haberlere bir göz attım. Samsung Display, LCD’ye ilişkin tüm patentle­rini sattı. 577 adet patent, CSOT’a (China Star Optoelectro­nics Technology) transfer edildiği yazıyor. The Elec’te yer alan rapora göre Samsung Display, İlk olarak yaz aylarında başlayan bu transfer, Güney Kore’de patentlenen LCD’leri içeriyordu. Geçtiğimiz günlerde ABD Patent Ofisi’ne kayıtlı 577 patentin daha transfer edildiği belirtiliyor. Firmaların ürün satışından elde ettiği gelirlerin yanı sıra lisans verdiği ve patent hakkının satışından elde ettiği gelirleri de hatırı sayılır değerlerde.

Samsung ve onun gibi pek çok teknoloji firması, patentli teknolojilerini birbirlerine lisans vererek kullanabiliyorlar ve bundan da güzel bir gelir elde ediyorlar.

Gelelim Samsung’un sattığı patentlerin yerine ekran ola­rak ne kullanacağına. Ara ara duyduğumuz yeni teknolojik ekranlarla ilgili karşılaştırmalı kısa bir bilgi vermek istedim. Genel olarak okuduğum en net şey ekran inceliği azaldıkça ve esneklik arttıkça yaşanan bir olumsuz durumda hasar görme ihtimalinin de o derece artması ve kullanım süresi­nin de aynı oranda kısalması.

OLED EKRAN; Açılımı “Organic Light Emitting Diode” olan “Organik Işık Yayan Diyot” olarak tanımlanan ekranlar istenilen her boyuta uygun olarak üretilememesinden do­layı genel olarak televizyon panellerinde, bilgisayar moni­törlerinde, dizüstü bilgisayar ekranlarında daha çok büyük ekranlarda kullanılıyor ve LED teknolojisine göre çok daha küçük, hafif, esnek ve ince bir yapı sergiliyor. En dikkat çeken özelliği ise koyu renkleri yansıtırken az enerji tüketi­yor oluşu.

AMOLED EKRAN; Açılımı ‘Active Matrix Organic Light Emitting Diode’ olan AMOLED teknolojisinde çok daha esnek, hafif ve ince olduğu için tüm cihaz ekranlarında ra­hatlıkla kullanılabilir. AMOLED ekran teknolojisi çok daha esnek ve hafif olduğu için akıllı saatlerde, farklı boyutlar­daki tabletlerde, taşınabilir müzik çalarlarda, oyun konsolla­rında, farklı prodüksiyon donanımlarında ve dijital kameralarda kullanılıyor. Kolayca istenilen şekilde üretilebi­len ve her alanda verimli kullanılabilen AMOLED teknolojisi, endüstriyel alanlarda da kullanılıyor.

OLED, LED’den; AMOLED de OLED’den daha pahalı bir teknoloji. Bunun nedeni her yeni teknoloji ile kazanılan in­celik, hafiflik ve esneklik. Çok daha yaygın kullanım için kul­lanışlı hale getirilen ekranların aynı zamanda dayanıklı olması için harcanması gereken maliyet oldukça yüksek. Bu nedenle her yeni ekran teknolojisi daha maliyetli bir üre­tim süreci geçiriyor.

AMOLED, LED’den; OLED de AMOLED’den daha iyi bir ekran görüntüsü sunuyor. AMOLED ekranların bir dezavan­tajı güneş ışığına maruz kaldığı zaman sunduğu görüntü kalitesinin bozulmasıdır. Güneş ışığı ya da yoğun ışık altında ekran yansıma yapacak ve ekran görünmez hale gelecektir.

OLED, LED’den; AMOLED de OLED’den çok daha fazla es­nekliğe sahip. Daha da esnek bir ekran olan “FOLED” gibi ekranlar ileride taşınabilir cihazlarda çok büyük konfor sağ­layacağa benziyor. Örneğin cebimizden, yanından çekince sarılmış ekranın dışarı çıktığı bir kaleme sahip olacağız. Tek­nolojisiz kalmayacağımız, bir o kadarda teknolojiden uzak bir hafta dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?