USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yurtdışı marka tescilinde devlet destekleri

29-09-2022

Tescillerde ülkesellik ilkesi vardır. Yani tescilinizi hangi ül­kede yaptırırsanız sadece o ülkede koruma sağlarsınız. Aynı marka farklı ülkelerde farklı kişiler üzerinden tescil edilebilir ve biliyoruz ki ilk başvuru yapan hak sahibidir. Bu noktada markanızın Türkiye’de tescilli olması tüm dün­yada markanızı korudu­ğunu ve istediğiniz ülkeye ihracat yapabile­ceğiniz anlamına gel­mez. Türkiye’de ürettiğiniz bir ürünü dünyanın pek çok yerine gönderebilirken Alman­ya’da başkasının üze­rinde bir tescil olabilir ve sizin o ürünlerinizle o ül­keye giriş yapmanızı en­gelleyebilir. Firmanızın veya ürünlerinizin isminin bir ülkede başkası tarafından tes­cil alınmasını engellemek ve ticaretinizi rahatça yapabilme­niz için ihracat yaptığınız veya yapma hedefinde olduğunuz ülkelerde marka tescilini ihmal etmemelisiniz.

Türk lirasının değer kaybetmesiyle yurt dışı tescil bedel­leri de maalesef arttı. Uluslararası anlaşmalarla bir ülkede 100 CHF’ye marka tescili yaptırırken ödediğimiz TL bedeli çok komik bir rakam gibi dururken şimdi bu bedeller işlet­meleri çok zorluyor. Ülkelere toplu başvuru yaptığımızda bedeller de toplamda büyük yekûn tutuyor. Bizim yaptığı­mız için pek çok kaleminde olduğu gibi yurt dışı marka tes­cilinde de devlet destekleri mevcut.

Özellikle marka tescilini neden belirtmek istedim? Çünkü yurtdışı marka tescili ile ilgili 3 ayrı yerden destek var. Birin­den olmazsa birinden muhakkak ödediğiniz bedeller des­teklenir. Doğru bir danışmanlıkla hangisinden almanız gerektiği incelenir ve ona göre prosedür uygulanır. Bu des­tekler geri ödemesiz, hibe olarak alınmaktadır. Biz destek alamıyoruz, hiç ödememizi alamadık demeyin doğru yere başvuru yapıldığında alındığını göreceksiniz.

Yurtdışı marka tescili yaptıranlar için bu desteklerin fark­larından bahsetmek istiyorum;

KOSGEB İşletme Geliştirme Destek programı kapsa­mında yurt dışına ödediğiniz harç bedelinin %60’ını alabilir­siniz. Burada sıkıntı limitin her başvuru için 10.000 TL olması. Malum paramızın değer kaybetmesinden 10.000 TL çok çabuk dolmaktadır. Bu destekten yararlanabilmesi için işletmenizin KOSGEB kapsamına giren bir işletme olması gerekir. Büyük ölçekli firmalar bu destekten yararlanamaz­lar. KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında alınabilmektedir. Bu destek yurt dışına açılmak isteyen veya yurt dışı pazarını büyütmek isteyen firmalar için hazırlan­mıştır. Yurt dışına açılımla ilgili pek çok konuyu kapsayan programın 300 bin TL’lik bir desteklerinden biri de yurt dışı marka tescilidir. Bu programa başvuru yapabilmek için Tür­kiye’de marka tescil belgeniz olması şart, başvuru yeterli değil ve yine tabi KOSGEB kapsamına giren firmalar yararla­nabiliyorlar. Destek oranı %70, destek üst limiti 20.000 TL’dir.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan destekler için bir İhracatçılar birliğine kaydınız olması gerekir. Ticaret Bakanlığı’nın en büyük avantajı hizmet bedeline de destek vermektedir ve üst limiti 50.000 TL’dir. Destek oranı %60’dır.

Ticari faaliyeti olan, vergi levhasına sahip her işletme bu desteklerden birinden muhakkak yararlanabilir ve ödeme­lerini belirtilen oranlarda geri alır. Devlet destekleri ile de il­gilenen biri olarak paranın sadece satışlardan kazanılmayacağını, devletin verdiği desteklerle de kazanca geçilebileceği inancındayım. Bol kazançlı bir hafta dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?