USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa istinaf mahkemeleri fotoğrafı

22-08-2022

Eylül 2017 de Bursa’da faaliyete geçen, halen Yalova yolu BUTTİM kavşağında bulunan istinaf mahkemeleri, yasal adı ile ( BAM) Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, bünyesinde Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı, on dört adet ceza dairesinin on üç te hukuk dairesinin başkanlarından oluşan yirmi yedi kişi­lik başkanlar kurulu, BAM Başsavcısı ve on sekiz kişilik savcı kadrosu, kadroları oluşturup denetleyen başkan dahil dört ki­şilik hakim ve savcıdan oluşan adalet komisyonu ile yüzlerce müdür, katip, mübaşir, idari adli görevliler barındırıyor.

Ceza ve hukuk mahkemelerinin her birinin görev alan­ları belirli ve ayrı.

Söz gelimi 6. hukuk dairesi kira ihtilaflarına bakıyor, 1. ceza dairesi de ölüm/yaralama suçlarına.

Bir dairenin görev alanına giren dava sayısı patladığında ya da dairelerdeki dosya sayılarında anormal nispetsizlikler sap­tandığında görev alanına dair yeni düzenlemeler ya da ilave­ten yeni dairelerin kurulması söz konusu oluyor.

En kötüsü de uzun süre gözünüz yolda bekleyen dosyanı­zın tam inceleme sırası yaklaşmışken incelemesinin bir başka daireye gönderilerek sıraya (en arkadan) girmesi.

Gerçekten avukatların travmasıdır, beş dakikalık bir görev incelemesinin yıllar sonra yapılarak dosyanın basit görev alanı uyuşmazlığı nedeniyle tozlu raflarda sallan­ması. BAM mahkemelerinin yargı çevresi Bursa, Yalova, Bilecik, Çanakkale, Kütahya ve Balıkesir.

Bu illerin mahkemelerinden gelen kararlar Yargıtay’a git­meden önce itiraz yoluyla BAM ‘da incelenmek zorunda. El­bette her karar değil, miktar itibarıyla ya da ceza süresi itibarıyla belli sınırların üzerinde olanlar, kural olarak istinaf mahkemelerinden geçen kararlar miktar veya ceza sını­rına göre bir de Yargıtay’a gidiyor.

Ancak enflasyon öyle boyutlara vardı ki hukuk dairele­rinde artık önemsiz denilebilecek rakamlar dahi istinaf sınırlarına girebiliyor. Eh, kanunla ikide bir rakamları güncellemek bile yetişmiyor bu işe.

Pek sık dillendirdiğimiz üzere bu üçlü sistem son yedi sene­dir epey arıza veriyor. Davalar bu mahkemeler arasında resmen pinpon topuna döndü, bitmiyor. Süreçler, ihtilaf­lar mirasçılara intikal eder hale geldi.

Okurlar, dostlarımız merak ediyor, bu mahkemeler karar­ları verirken hangi tarih ya da sıralamaya göre veriyor?

Kanunlarda mevzuatlarda acele olunması emredilen ( ihti­yati tedbirler gibi) kararlar vardır. Özel nitelik arz eden dava­larda bile söz gelimi Kanun 15 gün süre vermişse o iş bir seneden fazla uyabiliyor çünkü uyuşmazlık sayısı aşırı ve kadro sayısı son derecede yetersiz.

Bunun dışında, istinaf mahkemelerinin dosyaların kendilerine geliş tarihine göre inceleme yapıp karar ver­diklerini biliyoruz. İstisnaları olmuyor mu? Davanın tarafı olan Vatandaşın veya vekilinin acele inceleme istekleri eğer kabul edilebilir yasal temele dayanıyorsa mahkemeler tıpkı Yargıtay’daki usulde olduğu üzere incelemeyi öne alabiliyor.

İstisnaen de bazen biz hukukçuları bile şaşırtan erken ka­rarlara rastladığımızda eşitlik adına üzüldüğümüz, şevkimizin kırıldığı “erken bağlanan “kararlara denk gelebiliyoruz.

Bursa BAM ya da istinaf mahkemelerine dair güncel Fotoğraf/vaziyet işte böyle sevgili okurlar.

İstinaf mahkemelerinin kurulmasına ve uygulamasına karşı olan epey bir yüzde hukukçunun görüş ve düşüncelerine saygı duymakla beraber, Umarız Bölge Adliye Mahkemeleri ( ya da diğer adıyla istinaflar) konusu devletin en üst düzey ka­demesinde mercek altına alınır, başta Yargı mensuplarının, Hukuk dünyasının özellikle hukuk dünyasının temel ayağı avukatların olmak üzere vatandaşların istek, öneri ve şikayetleri doğrultusunda daha efektif, süratli ve doğru kararlar üreterek adil yargılama, zamanında ve etkin karar verme anlamında yargı dünyasında arzu edi­len istenen yeri alır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?