USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

21 Euro’luk gecelemeyle turizmimiz kurtulur mu?

22-08-2022

 Ayrıca, 400 uçaklık filo­suyla başta Türk Hava Yolları, Pegasus, Sun Ekspres, Free Bird Corendon, Tailwind’in yanı sıra yeni kurulan Mavi Gök, Southwind ve Air Anka gibi havayolu şirketleri de tu­rizm için elimizdeki kozlardan. Yeni İstanbul, Sabiha Gök­çen, Antalya ve diğer hava meydanları da turizmin gelişmesi için faydasını gördüğümüz değerli varlıklar. Coğrafi konum olarak da 60 ülkeden üç saatlik bir uçak yolculuğuyla rahatlıkla ulaşılan sayılı ve önemli ülkelerden biri.

Böyle bir ülkeye, böyle varlıklara ve de avantajlara sa­hipken turizm gelirlerinde ve turist sayısında daha iyi bir konumda olabilirdik. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet N. Ersoy’un 2022 yılı için 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefini güncellemesiyle, turist sayısını 47 milyona, turizm gelirini de 37 milyar USD’ye çıkarması ne kadar gerçekçi olacak bunu zaman gösterecek. Artık Covid-19 pandemisi de etkisini daha da azalttığı için kriz bahanemiz de ola­maz. Rusya-Ukrayna sa­vaşı bahane olarak gösterilse de bu durum Rusları değil Ukraynalı­ları kısmen etkilemiş olabilir.

Turizmde euro ile ka­zanıp, sonuçları dolarla izah etmek de rakam­ları yüksek gösteren bir faktör olarak bizden yana. Tüm bunlara rağ­men 47 milyon turiste ve 37 milyar dolar ge­lire ulaşabilmemiz mümkün olabilecek mi hiç belli değil.

Ortada bir garip durum daha var. Bakın Gürcistan’a, Bul­garistan’a ve diğer bazı Avrupa ülkelerine gidip gelen TC kimliği taşıyan vatandaşları da turist olarak kayda geçirdi­ğimiz için bu sayı gerçekçi olmayan bir şekilde artış gös­termekte.

Gelir kalemi olmayan çocukları ve yine her hangi bir harcama yapmadan gelip geçen transit yolcuları da turist sayısının üstüne eklemek ne kadar doğru acaba?

İlk 6 aylık dönemde 16.5 milyon turistin gelmesi ve yılın son üç ayında turist geliş sayısının azalacağı gerçeğinden hareket edersek 47 milyon turist hedefi çok zor. Diyelim ki, bu hedef bu yapay katkılarla tuttu. Peki acaba 37 milyar dolarlık gelir hedefini nasıl ve ne şekilde tutturacağız. Bu­rada önemli olan kişi başı harcama miktarının ne olduğu­dur. Kaç kişinin kaç gece konakladığı ve günlük harcamanın ne olduğu önemlidir. Turizm Bakanlığı bun­ları da açıklarsa daha inandırıcı olur.

Yıllar önce Avrupa’da faaliyet gösteren Türk kökenli tur operatörlerinin yerinde şu an bir ikisi kalmıştır. Rusya’daki Türk kökenli tur operatörlerinin başarısının burada da sağ­lanması için Avrupa’da da Türk kökenli yeni tur operatörler olacak diye beyanat veren yapan Turizm Bakanı Ersoy bunu neye dayanarak söyledi?

Ucuz konaklamayla sayıyı arttırmanız biraz mümkün, ama gelir yerinde sayar. Basına yansıyan haberlerde, Avru­pa’da yaşayan 150 milyon emekliyi hedeflerine alan Antal­yalı turizmciler, kış turizminde günlük 21 Euro’ya geceleyecek turistleri getirmenin yollarını arıyor. Bu emeklilerin artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarından kur­tulmak için uzun tatiller yapmalarının daha karlı oldu­ğunu belirten otelciler şu görüşleri dile getiriyor.

‘’Uzun süreli konaklama paketleri her zaman vardı, ancak şartlar gereği bu sene çok daha önemli bir hale geldi. Antalya uzun süreli konaklama paketinde rakiple­rine fark atıyor. 3 yıldızdan, 5 yıldıza kadar 152 otelde Kasım-Şubat döneminde 56 geceleme imkanı ile her büt­çeye uygun oteller var.”

Almanya–Antalya Gidiş/dönüş uçak bileti, 56 gece 57 gün her şey dahil konaklama, Almanya’da Havalimanı’na tren bileti, Antalya Havalimanı ile otel arası transferler, bir turistin günlük giderinin yemesi, içmesi, konaklaması dahil toplamda 21 Euro’ya geldiğini anlatan otelciler şöyle devam ediyor;

‘’Bu kış Avrupa’da kalmak Antalya’da tatil yapmaktan daha pahalı olacak. Antalya’nın sunduğu bu fırsatlar ote­line ve sunulan hizmete göre değişiyor. 56 gün için 511 Euro ödeyebileceği 3 yıldızlı otelde, 9 Bin 892 Euro’ya ultra lüks 5 yıldızlı otel de mevcut. Emeklilerin gelirleri, çalışır­ken aldıkları maaş ile doğru orantılı. İşte bu yüzden her emekliye hitap eden 152 otellik alternatif çok önemli. An­talya 152 otel, 50 bin yatak ile 4 ay boyunca Avrupalılar’a kapılarını açtı ve misafirlerini bekliyor.’’

Turizmcilerin beklediği bu emeklilerin Antalya’ya gelip gelmeyecekleri ve ne kadar döviz bırakacağı en önemli sorun. Geceliği 21 Euro’dan konaklayan Alman emekliler otelcileri geçici olarak kurtarır ancak Türk turizmini kurta­rır mı bilmem.

Mutlu yarınlar Türkiyem.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?