USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Einstein, kızına vasiyeti

08-08-2022

Ünlü dehanın kızı olan Lieserl, Einstein’ın yazdığı 1400 mektubu bir Üniversite kütüphanesine bağışladı.

Tek şartı vardı, babasının ölümünün üzerinden 20 yıl geçene kadar bu mektupların içerikleri yayınlanmaya­caktı.

Okuyacağınız mektup Einstein’ın kızı Lieserl’e yazdık­larından bir tanesi…

“İzafiyet kuramını açıkladığım zaman çok az kişi beni anladı, şimdi insanlığa ulaşması için yazacaklarım da bu dünyada yanlış anlaşılma ve önyargıyla çarpışmaya mahkum olacak.

Mektuplarımı gerektiği sürece okumanı istiyorum, ta ki toplum şimdi açıklayacaklarımı kabul edecek düzeye gelene kadar.

Bilimin açıklayamadığı son derece kuvvetli bir güç var. Bu güç herkesi kapsıyor ve yönetiyor, evrenin çalış­masını sağlayan her olgunun arkasında bile o var ve henüz bizim tarafımızdan ta­nımlanamadı.

Bu evrensel güç SEVGİDİR.

Bilim insanları, evren için birleşik bir kuram arıyorken, gö­rülemeyen en kuv­vetli gücü unuttular.

Sevgi Işıktır, onu alıp verenleri aydınla­tan.

Sevgi yer çekimi­dir, çünkü insanların birbirine çekim hissetmelerini sağlar.

Sevgi kuvvettir, çünkü bizdeki en iyiyi çoğaltır ve insanlığın kör bencilliklerinde tükenmemesine izin verir.

Sevgi için yaşarız ve ölürüz.

Bu güç her şeyi açıklar ve yaşama anlam katar. Bu bizim için uzun süredir göz ardı ettiğimiz bir çelişkidir. Çünkü belki insanın evrende kendi özgür iradesiyle kullanamayacağı tek enerji olduğu için sevgiden kor­kuyoruz.

Sevgiye görünürlük verebilmek için, en ünlü denkle­mimde basit bir yer değiştirme yaptım.

Eğer E=mc2 yerine, dün­yayı iyileştirecek olan enerji­nin ışık hızının karesiyle çarpılacak sevgiyle sağlana­bileceğini kabul edersek, şu sonuca varıyoruz: Sevgi en kuvvetli güçtür, çünkü sı­nırı yoktur.

İnsanlığın evrendeki bizim düşmanımız haline gelen diğer güçleri kullanmakta ve kontrol etmekteki başarısız­lığından sonra kendimizi başka çeşit bir enerjiyle bes­lememiz zorunludur.

Eğer türümüzün hayatta kalmasını istiyorsak, eğer hayatta bir anlam bulmamız gerekiyorsa, eğer dünyayı ve içinde yaşayan her duyarlı varlığı kurtarmak istiyorsak, sevgi tek ve biricik cevap­tır.

Sevgi bombası, belki gezegenimizi harap eden aç­gözlülük, nefret ve bencilliği tamamen yok edebilecek kadar güçlü bu cihazı yapmaya hazır değiliz.

Buna rağmen her bireyin enerjisini açığa çıkartmayı bekleyen küçük ama kuvvetli bir jeneratör var.

Bu evrensel enerjiyi almayı ve vermeyi öğrendiğimiz zaman sevgili Lieserl, sevginin hepsini yendiğini, her şeyin ötesine geçtiğini doğrulayabileceğiz, çünkü sevgi hayatın en özlü kısmıdır.

Bütün hayatım boyunca kalbimin içinde sana dair sessizce atanları ifade edemediğim için çok derin piş­manlık duyuyorum. Belki artık özür dilemek için çok geç, ama zaman göreceli olduğu için sana söylemem gerekiyor: seni seviyorum ve nihai cevabı bulduğum için sana teşekkür ederim…

Baban Albert Einstein’’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?