USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sanayici-Merkez Bankası

08-08-2022

Sayın Kavcıoğlu, Eximbank kredilerinin yüzde 80’nin 20 şirkete gittiğini belirterek “Elimizde liste var. Hem dolar al hem de kredi yok de. Ucuz kredi alıp döviz alamazsınız, bu kaynak üretime gitmeli. Döviz hastalığı var, kimse dövizini bozmuyor” şeklinde konuşmuş. Bunun üzerine bir sayın milletvekili;

“Merkez Bankası Başkanı Sayın Kavcıoğlu’nun açıklamaları bir suç duyurusu niteliğindedir. Bu açıklamaların bir an önce soruşturulması ve ülke kaynaklarını gasp eden 20 şirketin bil­gilerinin kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor” şeklinde payla­şım yapmış. Başından sonuna hayret edilecek gelişmeler. Kamuoyu Eximbank kredisinin ne olduğunu bilirse mesele daha net anlaşılacak ve değerlendirilecektir. Eximbank kredi­leri; mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, T.C. Merkez Bankası ile iş birliği içerisinde, aracı ban­kalarca ve kendilerine tanınan limit çerçevesinde kullandı­rılan TL/döviz kredisi programıdır.

Genelde, kullanılan kredi miktarına ve para cinsine göre faiz oranı ve ödeme günü be­lirlenen kısa vadeli ve düşük faizli kredilerdir. Bu kredileri yalnızca döviz kazandırıcı faaliyette bulunan, üretici ihra­catçı firmalar kullanabi­lir. İhracat bedeli ile kapatılabilir. Eğer karşılı­ğında bir ihracata karşılık olarak gelen dövize bi­naen, aracı banka tarafın­dan düzenlenen döviz alım belgesi olmazsa ka­patılması ancak yüksek cezalar ve faiz ödeyerek mümkün olur. O firma bir daha da Eximbank kredisi alamaz. Eximbank kredi­lerinin bir firmaya kullan­dırılabilen TL ve Döviz kredilerinin anapara bakiyeleri toplam limiti azami 25.000.000 ABD doları tutarındadır. Asgari limiti ise yoktur. Söz konusu firma limiti; SÖİK (Sevk Öncesi İhracat Kredisi) Katılım TL/SÖİK Katılım Döviz Kredisi kapsamında 15 milyon ABD doları tutarındadır.

Özetle: Yalnızca imalatçı olan ve döviz kazandırıcı mal ve hizmet ihracatında bulunan firmalara ve özel bir statü kapsa­mında kullandırılan, şartları özel Eximbank kredileri ile ilgili ku­rallar, bütün detayları ile banka tarafından konmuştur. Sadece konulmuş şartları sağlayabilen firmalar, istenen taahhütleri yerine getirebileceğini belgelendirmek şartı ile, Eximbank kre­disi için talepte bulunabilir. Şartları ve taahhütleri tamamen yerine getirebiliyor olsa dahi, her müracaat edene verilecek, ya da istediği kadar verilecek diye bir kural yoktur. Bu nedenle bankanın, kredilerin yüzde 80’nini 20 firma kullanıyor açık­laması, bizatihi firmalarla ilgili bir durum olamaz. Çünkü kredi­nin verilip, verilmemesi tamamen bankanın keyfiyetidir. Ayrıca banka isterse, bir firmaya verilecek toplam limiti düşü­rebilir ve kredilerin daha fazla miktarda firmaya dağılımını sağ­layabilir. Kredi kullandırılmış ise artık firmanın parası ve borcudur, istediği şekilde kullanma hakkı vardır. Neticede şart­ları bellidir ve taahhüt yerine getirilecektir. Firmanın banka­daki varlıkları saklı gizli değil, legal bir sermaye ya da birikim niteliğindedir. Kredi alarak kimsenin hakkı gasp edilmez. Ancak hak etmeyene kredi vererek, başkalarının hakkı gasp edilebilir. Türkiye’nin ekonomi politikasını devlet belirler. Fir­maların finansal tercihleri ise iç işleridir. İhracat rakamları açık­landığında, rekorlara imza attık diye sevinen herkesin, ihracat yapan, katma değer yaratan, istihdam sağlayan firmalarımızı teşvik etmesinin, destek olmasının ülkenin ekonomik başarı­sını arttıracağı açıktır. Dürüst sermayenin ve yatırımcının ürkü­tülmesi hiçbir ülke ekonomisine yarar getirmez.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?