USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğru markayı bulmak

15-08-2022

 Bu yüzden ilk şirketinizi kurarken koyacağınız firma isminiz ya da bir yeni bir ürün çı­karırken ona koyacağınız marka adınız çok önemlidir. Marka bulmak da bu noktada oldukça zorlaşır. Bazıları ortaklarının ismini koyar, bazıları çocuklarının baş harflerini. Kimisi otur­duğu semtin, mahallenin, şehrin ismini koyar. Bazıları da daha önce bilinen bir ismi kullanmak için uğraşır. İsim bul­mak zordur. Hele bir de marka başvurusu yapmaya karar ve­rildiğinde tescil almaya müsait değilse daha da zorlaşır. Hemen her ismin de bir hikayesi vardır. Öncelikle tescili uygun bir isim olmalıdır. Kolay akılda kalıcı, yapılan işi çağrıştıran markalar bulmak öncelikli tercihlerden olur. Günümüzde içinde geçen harflere bile dikkat edilerek koyu­lan isimler vardır. A harfiyle veya numara ile başlaması sıralı olan listelerde ilk sıra­larda olmanızı sağlar. Bunun gibi pek çok detay düşünerek milyonlarca marka ku­lağımıza gözümüze hitap eder.

Bazen müvekkillerimiz bizim marka bulmamızı isterler ama bu daha çok rek­lam ajanslarının işidir. Bunları düşünür­ken bilinen bazı markaların isimlerini nerden çağrışım yaparak bulduklarını merak ettim. Belki size de örnek oluştu­rur, buyurun beraber bakalım.

AMAZON: Aslında Cadabra olarak kurulmuş. Sonrasında ‘Cadaver (kadavra)’ ismini çağrıştırdığı gerekçesiyle ile değiş­tirmeye karar vermişler ve Kurucusu Jeff Bezos yeni isim ola­rak alfabetik sıralamada üste çıksın diye A harfiyle başlayan bir isim bulma düşüncesine girmiş, sonrasında dünyanın en büyük ırmağı olan Amazon da karar kılınmış.

MERCEDES: 1900 yılında Avusturyalı girişimci Emil Jelli­nek araba devi Daimler’le bir anlaşma yapmış. Yaptığı anlaş­maya göre Daimler 36 araba üretecekti ve bunların adı Jelli­nek’in 12’inci kızının adı olan Mercedes olacaktı. Ünlü marka böylece doğmuş oldu.

IKEA: Şirketin ismi, kurucusu Ingvar Kamprad’ın ve onun doğduğu çiftlik Elmtaryd’in ve büyüdüğü köy Agunnaryd’in baş harflerinin yan yana gelmesi ile oluşmuştur.

VODAFONE: Vodafone 3 kelimenin birleş­mesi ile oluşmuştur: “voice” (ses), “data” (veri) ve “telephone” (telefon).

STARBUCKS: Herman Melville’in Moby Dick romanındaki bir karakterden alıntıdır.

NOKIA: Finlandiya merkezli markanın ismi Finlandiya’da üretime başlamış oldukları şe­hirden gelmektedir

COCA COLA: Dünyanın en iyi bilen marka­ların biri olan Coca-Cola’nın adı, ürünün yapı­mında kullanılan coca (koka) yaprağı ve kola cevizinin isimlerinden çıkarılmış. Şirket kuru­cusu John S. Pemberton, iki “c” harfinin yan yana daha iyi duracağını düşünerek “kola”nın “k”sini “C” yapmış. Tüm bu esinlenerek bulunmuş markaların güzel olması dışında, kulağa hoş gelen markalar, bir süre sonra alışılan markalar oluyor. Sadece soy ismini kullanarak oluşturulmuş pek çok marka var dediğimde, eminim sizin de aklınıza örnek markalar gelmiştir. Burada bu markayı de­ğerli kılan markanın güzelliği değil markanın prestijinin ve yapılan yatırımın güzelliğidir. Bu çalışmalar markaya kalite ve değer katar, bir kişinin soy ismi olmasına rağmen çok güzel bulunmuş bir marka gibi görünür. Sizlerde marka bulma aşamasındaysanız bu örnekler belki feyz olur. İyi haftalar dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?