USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Merinos emeklileri, Merinos’ta buluşacak.

05-08-2022

 Eski Bursa Evi görünüşündeki binada lokal, ofis, mescit, açık alan, tuvaletler gibi birimler de bulunuyor.
Merinos Evi’nin açılışına AK Parti Bursa Milletvekili Muhammed Müfit Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Büyükşehir bürokratları ile Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kadir Burhan, Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Vedat Kafadar İle Tahir Adıman, Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği’nin başkanlığını Necmettin Mercan ve çok sayıda Merinos emeklisi katıldı…

Merinos Parkı’nın Almira Otelinin karşısındaki kapıdan girdiğinizde hemen sağdan aşağıya doğru yürüdüğünüzde ise artık sizi Merinos Evi karşılıyor…
Çok da güzel bir bina yapılmış. Merinos Evi’nin yapıldığı alanda başka bir yapılaşma da yok.

Merinosluların bir yeri olacaksa, bu Merinos Parkı’nda olmalıydı, öyle de oldu…

Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu üyelerinden Tahir Adıman da oradaydı. Kendisini yıllar öncesinden tanırım.  3 kuşak Merinosludur… Merinos ile ilgili çok zengin arşivi vardır.

2018 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ‘Merinos Fabrikası 80 Yaşında Anı Kitabı’na arşiviyle destek verirken…

Yine Büyükşehir Belediyesi’nin yayınladığı “Merinos İlkokulu Anı Kitabı ve Fotoğraf Albümü” adlı kitap ise Tahir Adıman ve Nezaket Özdemir Bircan imzasını taşıyor…

Etkinlikte ilk söz alan Merinos Emeklileri Derneği Başkanı ile Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Vedat Kafadar konukları selamlayıp ‘Hoş geldin’ dediler. Muhtemelen konuşmaları kısa tutmaları söylenmiştir. Ama o etkinlikte kısa da olsa Merinoslunun duygularını da dinlemek isterdim.

Neyse ki, Merinos ile ilgili tarihçeye, geçmişe, anılardaki yerine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş değindi…

MERİNOS’UN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Başkan Aktaş 2019 seçimlerinden sonra ısrarla Merinos Emeklilerinin mekan istediğini anımsatarak şunları söyledi:

“Merinos parkının içerisinde güzel bir lokal yaptık. Merinos Parkı Bursa’nın nadide bir yeridir.

Bana göre burası pasif bir bölgeydi.  Bir de ‘Merinoslular lokalini Bursa'nın neresinde yaparsa yaparsak yapalım, bu kadar yakışmazdı’ diye düşünüyorum. Ayrı bir anlamda ve değerde oldu. O yönüyle de hayırlı olsun diyorum.

Merinos Parkı'mız, kültür ve sanatın yeşille buluştuğu, Bursa’mızın nadide mekanlarından bir tanesi.

Büyükşehir Belediyesi olarak 10 bin 800 kilometre karede 3 milyon 150 bin nüfusa, 13 bin civarındaki çalışanımız ve 8 iştirakimizle hizmet veriyoruz.

Şehrin hemen hemen her tarafını tabiri yerindeyse bir radar gibi izliyoruz, görüyoruz. Ama burasının ne kadar çok kullanıldığını bilenlerdenim.

O yüzden de hem vakti zamanında buranın bir tekstil fabrikası olarak buraya kazandırılması noktasında emeği geçenleri tabii bizatihi açılışını yapan Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere o dönemden bugüne buraya hizmet etmiş herkese çok teşekkür ediyorum.”

HİKMET ŞAHİN, MERİNOS PARKI VE AKKM

Başkan Aktaş vefa göstererek rahmetli Hikmet Şahin’İ saygı ve minnetle andı:

“Özellikle Bursa'da tekstilin değişimiyle beraber işin bu şekli değişti malum değişim ve dönüşüm kaçınılmaz.

Yeşil alan olarak korunması hem de beraberinde o kültür merkezleriyle, diğer mekanlarıyla beraber, nikah ve kongre salonu, fuar alanı olarak da dönüşümünde, bu vizyonu ortaya koyan iki önceki başkanımız rahmetli Hikmet Başkan'ı da rahmetle ve minnetle anmak istiyorum. Allah kendisinden razı olsun. Mekânı cennet olsun inşallah. Tabii ki sonrasında da bu süreci devam ettiren çok kıymetli Recep Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum…”

‘ŞEHRİN NÜFUSU 150 BİNDİ, 1650 İŞÇİ ÇALIŞIYORDU’

2010 yılında hizmete giren Merinos Parkı ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hikmet Şahin’in Bursa’ya, şehrin o gününe ve gelecek kuşaklarına kazandırdığı eser niteliğinde bir projedir.

Başkan Alinur Aktaş Merinos’un geçmişine atıfta bulundu:

“1938 yılında bizzat Atatürk tarafından açılan fabrikadır. O yıllarda Bursa’nın nüfusu 150 bindi. 1650 işçi çalışıyordu.

Yani nüfusun yüzde 1,1’ini istihdam ediyordu. Bugünkü Bursa nüfusuyla mukayese ettiğinizde 35- 40 bin kişinin çalıştığı bir fabrikayı düşünün…

17 bin 500 kişiye ekmek kapısı olmuş, aileleri de kattığınızda Mudanya, Gürsu, Mustafakemalpaşa gibi bir ilçeyii besleyen bir mekandı.

2004 yılında görevini tamamladı. Bu bir süreçtir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Rahmetli Hikmet  Şahin’in projesiyle Merinos Parkı ve Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ne dönüştü.

Merinoslular, eski fabrikalarının bulunduğu bu alanda anılarıyla yaşıyor. Merinosluların Bursa’da sayıları çoktur. Biz verdiğimiz sözü yerine getirdik. Burası Merinosluların anılarını yad edecekleri, buluşmalarına vesile olacak bir mekandır. “


MERİNOS EMEKLİLERİNİN BULUŞMA NOKTASI

Başkan Aktaş geçmiş dönem büyükşehir belediye başkanlarından Erdem Saker, Erdoğan Bilenser ile Hikmet Şahin ve Ekrem Barışık’ın da adını anarak“Bu şehirde kim çivi üstüne çivi çaktıysa sağ olsunlar” dedi.
Milletvekili Muhammed Müfit Aydın ise oldukça sıra dışı bir konuşma yaptı.

Milletvekili Aydın Merinos Parkını “Bursa’nın son yüzyılını yaşayanların olduğu bir mekan” olarak; Merinos Evi’ni ise “Merinos emeklilerinin anılarını, sevinçlerini, sıkıntılarını paylaşacağı bir mekan” olarak tanımladı….

Sanırım; Merinos emeklisi olan konukların yaş ortalamasının 60 üzeri olması konuşmanın akışında etkili oldu:

“Sayın hükümetimizin yaptığı işlerde güzellikleri görüyoruz. Yaşlıların huzurevine götürülmemesi için destek oluyor. Şimdiki gençler başka. Evlenince ayrı eve çıkıyorlar. Dinimizde, örfümüzde büyüğüne saygı duymak vardır.”

Almanya’da yüzde 9-11 oranında insanların miraslarını devlete bıraktıklarını, bunun nedeninin de çocuklarından sevgi ve ilgi göremeyişleri olduğunu anlatan Milletvekili Aydın, “İslam aleminde böyle bir şey yok! Milyonda bir bile göremezsiniz” dedi.

Ardından kurdele kesilerek Merinos Emeklileri Derneği binasının açılışı gerçekleştirildi. 

Velhasıl, Merinos Emeklileri Derneği üyeleri, Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu ve Merinos emeklileri muratlarına erdi. Artık rahat rahat buluşacakları bir Merinos Evi var. Duyduğum kadarıyla da Merinos’un düğün salonu ve restoran olarak hizmet veren eski yerindeki şeflerden Şerif Dere Merinos Emeklileri Derneği Lokal’ini deneyimiyle zenginleştirecek. Herkese hayırlı olsun…  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?