USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk-İş’in 70. kuruluş yıldönümü

30-07-2022

 

Yaklaşık 1 milyon 300 bin üyesi olan Türk-İş 31 Temmuz 1952 tarihinde kuruldu.

Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına Türk-İş’in Bursa’daki şube yöneticileri ile sendika temsilcileri de katıldı.

Türkiye genelindeki tüm Türk-İş temsilciliklerinde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasında Ruhi Biçer şunları söyledi:

“Yurdumuzun en eski ve en büyük emek örgütü Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) önümüzdeki pazar günü 70’inci yaşını kutlayacak.

Türk-İş, 31 Temmuz 1952’de kurulduğu günden bugüne ülkemiz emekçilerine umut; adeta onlara kara deryalarda yol gösteren bir fener oldu. Olmaya da devam ediyor.”

Türk-İş’in tarihine atıfta bulunan Biçer sözlerine şöyle devam etti:

“Türk-İş’in tarihi Türkiye emek mücadelesinin, Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin tarihi haline geldi.

Yurdumuzun tüm çalışanları, emeklileri; yaşamını alın teri dökerek kazananları, hakları söz konusu olunca yüzünü Türk-İş’e döner.

İşçisi, köylüsü, esnafı “Türk-İş ne diyor, Türk-İş ne yapıyor?” diye sorar. Türk-İş emek mücadelesine öncülük eder, yol gösterir.

Türkiye’de işçi hak ve özgürlükleri adına elde edilen her kazanımda Türk-İş’in imzası olduğuna değinen Ruhi Biçer şunları söyledi:

“Ülkemizde, işçi hak ve özgürlükleri adına elde edilen her kazanımında Türk-İş’in imzası vardır.

Türk-İş’in verdiği mücadele, ‘kimse geçim sıkıntısı çekmesin, kimse çocuğunun önünde mahcup olmasın’ diyedir.”

Konfederasyon olarak “işçinin, emekçinin evinde huzur olsun ki toplumun da huzuru olsun” dediklerine değinen Ruhi Biçer şu mesajı verdi:

“Türk-İş, sosyal adaleti savunur; birinin yiyip diğerinin bakmadığı, kıyametin kopmadığı yaşanır bir dünya için mücadele verir.

Türk-İş, gerçek anlamda demokrasinin, işçilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesiyle kurulacağını söyler.

Onlarca yıla dayanan mücadele birikimiyle Türk-İş 70 yılı geride bıraktı.

Onlarca yıl içinde buhranlı birçok dönemden geçen Türk-İş, örgütlü yüz binlerce üyesi ve yurdumuz emekçilerinin güveni sayesinde bugüne kadar geldi.

Türk-İş yaşamını emeğiyle sürdüren hiç kimsenin başını öne düşürmedi, yüzünü kara çıkarmadı, Bundan sonra da çıkarmayacak.”

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY: ‘SENDİKA ÜYESİ YÜZDE 25’E ÇIKMALI!’

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da Ankara’da yaptığı açıklamada Türkiye'de çalışan işçilerin örgütlenme oranının yüzde 14 olmasına değinerek şu mesajı verdi:

 “Bu oran gelecek dönemde yüzde 25'in üzerine yükseltilmeden Türkiye'de çalışma hayatının sorunları çözülemez, demokrasi geliştirilemez…”

Atalay’ın açıklamasında şunlar da yer aldı:

"Örgütlenme meselesini çözmeden EYT, taşeron işçiler, geçici işçiler ve emeklilerle ilgili sorunları çözemeyiz. Basında yüzde 2 civarında örgütlüyüz. Bu sayı yüzde 10’u geçmeden sorunları çözemeyiz…”

Atalay işçi örgütlenmesiyle ilgili yasal düzenleme yapılması çağrısında da bulundu.

Atalay’ın açıklamasında basında sendikal örgütlülüğün yüzde 3 olduğu da yer alıyor!!!

BAKAN BİLGİN; 'SENDİKAL ÖRGÜTLENME İŞVERENLERCE TEHLİKELİ GÖRÜLMEMELİ!' 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin Bursa’da bir dizi açılışa, ziyarete ve etkinliğe katıldı.

 Bakan Bilgin’in ziyaret ettiği yerlerden birisi de Türk Metal  Bursa Şubesi oldu…

Bakan Bilgin’in Türk-İş ve Türk Metal Sendikası nezdinde Bursa Şubesi’ni ziyareti Şube Başkanı Selda Tekman’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Bakan Bilgin Türk Metal’in ilk kadın şube başkanı olan Selda Tekman’dan şube ve örgütlenme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ziyarette   Vali Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın yanı sıra Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Türk Metal sendikası Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ali Noyan, Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, Bursa 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Türk, Bursa Emek Şube Başkanı  Nizamettin Bilik, Bursa Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem, Tofaş Şube Başkanı Ömürlü Bayram,  Gemlik Şube Başkanı Erdoğan Aydın ile Türk-İş’e bağlı sendika yöneticileri de hazır bulundu.

Türk Metal Bursa Şubesi konferans salonunda sendika şube yöneticilerine ve işçilere seslenen Bakan Prof. Dr. Bilgin şu mesajı verdi:

“Bir işçi kardeşimizin herhangi bir iş yerinde bir sorun olduğu zaman o sorunu kendi sorunumuz olarak biliyoruz…”

Bakan Bilgin sendikal örgütlenmenin önemine de dikkat çekti:

“Mücadele ve sendikal örgütlenme sonucunda oluşacak toplu sözleşme vasıtasıyla gerçekleşecek ücretlerin örgütlenmeye bağlı olduğunu, örgütlenme düzeyi arttıkça bizim asgari ücretin üzerinde ortalama ücret seviyesinin yükseleceği bir aşamaya geçeceğimizin altını çizmek istiyorum.”

Bakan Bilgin asgari ücretin toplam ücretlerin üçte birini geçtiğine dikkat çekti:

“Dolayısıyla asgari ücret toplam ücretlerin üçte birini geçti. Temel ücret oldu vesaire gibi tespitler var. Ama bu bize bir başka şeyi söylüyor.

Demek ki Türkiye'de işçi kesimi yeteri derecede örgütlü değil, yeteri derecede toplu sözleşmeden istifade edilemiyor. Demokratik toplumun getirdiği özgürlükler çalışanlarımız tarafından yeterince kullanılamıyor.”

Küçük işletmelerde örgütlenme sorunlarının ağırlığına ve işverenlerin sendikaya karşı demokratik çalışma kültüründen uzak olmasına değinen Bakan Prof. Dr. Bilgin sendikal örgütlenmenin bir tehlike olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu mesajı verdi:

“Bu konuda şunu söylemek isterim ki örgütlenme çabası içerisine giren işçilere olumsuz tavır sergileyen işverenler karşı biz bakanlık olarak işçilerimizi koruduk…”

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?