USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TABAN BİRLİKLERİ’NE SESLENİŞ

15-07-2022

Sözlerin sahibi eski Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş... Şenol Hoca görevdeyken 2020’de benim de katıldığım bir seminerde taban birliklerine böyle bir çağrıda bulunmuştu.

Bu kavramı bilmeyenler için biraz açalım... Taban Birlikleri kent ya da bölgelerde TÜFAD (antrenörler), TPFD (profesyonel futbolcular),TFFHGD ( hakemler-gözlemciler), ASKF(amatör kulüpler), TURFAD (futbol adamları) nı aynı çatı altında buluşturan bir oluşumdur.

Özellikle 2000’li yıllardan itibaren Bursa’da çok etkin olmuşlardır. Futbol federasyonu seçimlerinde önemli rol oynamışlar hatta yönetim kurullarına kentimizden yönetici bile vermişlerdir. Çünkü Türkiye Futbol Federasyonu, kulüp delegelerinin yüzde 85 ağırlık kazandığı bir genel kurul tarafından seçimle işbaşına geliyor

Mesela; Ayhan Barışıcı, Cemal Vardar, Adem Vural, Osman Kılıç, Recai Özdemir, Salih Türktunç gibi Taban Birlikleri temsilcileri o dönemlerin aktif isimleri olarak son derece başarılı girişimlerde imza atmışlardır.

Bu kuruluşun yaptırım gücü yoktur ama aktif futbol yaşamlarında görmüş geçirmiş, birikimli, bilgili, güvenilir kişilerden oluştuğu için sözü dinlenir yani jargon diliyle ‘racon kesme’ adına yol gösterici, proje üretici bir yapıya sahiptir.

Nitekim Levent Kızıl ve İbrahim Yazıcı dönemlerinde iki başkanın Taban Birlikleri ile sık sık bir araya gelip görüş alışverişinde bulunduğunu çok iyi hatırlarım. Ne var ki, geride kalan 5-6 yılda Bursaspor’da görev yapan başkan ve yöneticilerin bu kuruluş ile hiç iletişimde bulunmadığını üzülerek öğrendim... 

Bu davranış biçimi bence Taban Birlikleri’ni yok saymak demektir. Şimdi düşünüyorum da;  söz konusu son 5-6 yıllık süreç Bursaspor’un duraklama-gerileme-çökme dönemlerine denk geldiğine göre acaba o başkanlar ve yöneticiler bu çatı altındaki temsilcilerle bir araya gelselerdi fena mı olurdu? Hepsi gönülden yürekten birer Bursaspor neferi olan o isimler bilgi birikim ve deneyimlerini yönetimlere aktarsaydı kötü mü olurdu?

Ne var ki; son yıllarda sadece Bursa’da değil ülke bazında Taban Birlikleri küstürüldü, işlevini kaybetti, aktif rol oynama yetkisini yitirdi.

Nitekim Türkiye Futbol Federasyonu, artık sadece kulüpleri muhatap alıyor.

Türkiye Kulüpler Birliği Vakfı, TFF kararlarında doğrudan söz ve etkinlik sahibi… Özellikle alt ligler hiç dikkate alınmıyor. Oysa Bursaspor’un da yer alacağı liglerde öyle sorunlar yaşanıyor ki...

Onun için diyorum ki;  Taban Birlikleri’nin ayaklanıp yeniden futbola yön vermek zorunda...  Umarım Şenol Güneş’in uyarıları dikkate alınır...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?