USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mesleki eğitim ve kuruluşlar -2-

08-07-2022

Geçen yazımda bazı kuruluşların buna ciddi des­tekler verdiğini belirtmiş; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İSMEK’in önemli ölçüde katkılarını anlatmıştım.

Bu kez; İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bu konudaki kat­kılarını sunmak istiyorum. Bundan amacım; bir yönüyle, ye­terince önemsenmeyen Mesleki Eğitimi gündemde tutmak, diğer yandan ciddi kaynakları olan kuruluşların neler yaptığını sizlerle paylaşmak.

İSO; Milli Eğitim Bakanlığı ile 2019 yılından beri yürüt­tüğü İSO MEİP (İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi) ile kapsamlı bir mesleki eğitim hareketini sürdürüyor. Amaç­ları; meslek liselerine nitelikli öğrencileri çekmek, onları is­tihdam odaklı bir şekilde yetiştirmek ve sanayide kendi alanlarında iyi şartlarda istihdam edilmelerini sağlamak. Bu kapsamda, İstanbul’daki 40 mesleki ve teknik anadolu li­sesi (MTAL), 1 Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), 11 güzel sanatlar lisesi (GSL) ve 23 özel eğitim meslek oku­lunu (ÖEMO); İSO’nun çeşitli sektörlerdeki 130’u aşkın meslek komitesi üyeleriyle birlikte yönetiyor.

3 yılı aşkın süredir; meslek lisesi öğrencilerine, işletme­lerde beceri eğitimi ve staj imkanları sağlanıyor. Alan öğret­menlerine eğitim veriliyor. Ayrıca; öğretim programlarının güncellenmesi, okulların proje odaklı üretim yapması ve başarılı projelerin desteklenmesini de sağlıyorlar.

Okulların döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlik­leri oluşturuluyor. Tüm bu çalışmalarla eş zamanlı olarak, protokol ile mesleki eğitim projelerini de hayata geçiriyor­lar. Türkiye’de bir ilk olacak Mesleki ve Teknik Eğitim Ge­liştirme Merkezi’nin fizibilite çalışması tamamlandı. Bu merkezin; İstanbul’da bulunan 300’ün üzerinde meslek lise­sinin yönetici, öğretmen ve öğrencilerine yönelik eğitimle­rin tasarlanması, aynı zamanda mesleki eğitim alanında bir bilgi üretim merkezi olarak çalışması planlanıyor.

Erasmus + Mesleki Eğitim Hareketliliği Akreditasyonu Programı ile, İSO MEİP (Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi) kap­samındaki okullardan öğrenci ve öğretmenlerin; yurt dı­şındaki firmalarda ve eğitim kurumlarında gerçekleştirilecek işbaşı eğitimleri ve kurslarına katılım­ları sağlanacak.

İstanbul Zincirlikuyu’daki İSO Vakfı Meslek Lisesi’ni bir Mesleki ve Teknik Eğitim Kampüsü’ne dönüştürme çalış­maları başladı. Burada yine Türkiye’de ilk olacak açık hava müzesi kurgusu hedefleniyor.

İSO MEİP kapsamında MEB tarafından belirlenen 5 mes­lek lisesi, kaynakçılık alanında birer mükemmeliyet merkezine dönüştürüldü. Eğitimleri GEDİK KAYNAK ile tasarlanıyor. ÖEMO (Özel Eğitim Meslek Okulu)’lar kapsa­mında İstanbul’da staj imkanı sağlanan 9 ÖEMO’nun öğ­rencilerinin aynı firmalarda istihdam edilmesi hedefleniyor. MEB’nın MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) programı konu­sunda İSO olarak sektör bazında sanayicilerle lansman top­lantıları gerçekleştiriliyor.

Hayata geçirilen bir diğer önemli proje; EVYAP MTAL’nin Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi haline getirilmesi. Başarı sıra­lamasında en üst sıralarda olması arzu edilen EVYAP MTAL’nin mükemmel eğitim, proje tabanlı gelir modeli ve yazılım alanında öğrencilerine yaratacağı parlak kariyer yo­luyla, aranan elemanlar yetiştiren yıldız bir okul olması he­defleniyor.

Gerek İBB ve gerekse İSO’nun Mesleki Eğitim alanında ne kadar önemli görevler yüklendiklerini bir ölçüde anlatmaya çalıştım. Bu çalışmaların bazılarının ülkemizde “ilk” olması ayrıca takdire değer.

Yazıyı yaygın bir sloganla tamamlamak istiyorum. “Mes­lek lisesi, memleket meselesi”…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?