USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Avukatlar ve sağlık çalışanlarından şiddete tepki

07-07-2022

İstanbul barosu üyesi Avukat Servet Bakırtaş Bakırköy’deki ofisinde bir davalısı tarafından; Konya Şehir Hastanesi’nde bir hekim de hasta yakını tarafından silahlı saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Her iki olay gerek hukuk gerekse sağlık camiasında tepkilere neden oldu.

 

Bursa Barosu avukatları Adalet Sarayı bahçesinde toplanarak saldırıyı protesto etti. Basın açıklamasından sonra avukatlar bir saatlik oturma eylemi yaptı.

Bursa Barosu Başkanı Avukat Metin Öztosun tarafından yapılan basın açıklamasında çok sayıda avukatın yanı sıra Bursa Milletvekili NurhayatAltacaKayışğlu ile TTB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun hazır bulundu…
Saldırıyı kınayana Başkan Öztosun şunları söyledi:

 “Avukat meslektaşlarımızın ağır ekonomik ve mesleki sorunları için eylem ve açıklama yapmaya, bir meslektaşımız daha ekonomik sorunları sebebiyle intihar etmesin diye çabalarken ve sorunlarımızı görünür kılmak için eyleme hazırlanırken İstanbul Barosu’ndan bir meslektaşımızın ve bir doktorumuzun katledilmesi haberi ile sarsıldık!”

“Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak”  diyen Öztosun, Servet Bakırtaş’ın avukatlık yaptığı için öldürüldüğüne dikkat çekerek olayın sürecini anlattı.

Ve  dedi ki:

“Bu ve benzeri gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan ötede, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır.

Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir.

Bir mesleğin ‘ölümü göze alarak’ sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da, o toplumun bir kesimi için utançtır.

Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık… “

“Savunma olmazsa; olmaz yargılama” dediklerini dile getirdi ve özel müdafii olmazsa avukat katil zanlısını da bir avukatın savunacağını anımsattı…
Türk Tabipler Birliği’ne de başsağlığı dileyen Başkan Öztosun, “Meslektaşımıza ve vefat eden doktorumuza Allahtan rahmet diliyoruz” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun’un yaptığı açıklamada, başta can güvenliği olmak üzere diğer tüm sorunları görünür kılmak adına bayramdan sonra Adliye önünde açıklama ve eylemlere başlayacakları mesajı da yer aldı.

 

‘TIKANAN SAĞLIK SİSTEMİNİN SORUMLUSU HEKİMLER DEĞİL!’

Doktorların işi zor! Görevleri hayat kurtarmak! meslektaşlarının katili olan kişiyi de yaşatmak için uğraştılar!

Hatta dün kendilerine polisler biber gazı sıktığında fenalaşan bir polise yine hekimler müdahale etti!
Toplum da zıvanadan çıkmış durumda… Dünkü olaydan sonra bile sosyal medyada doktorlar hakkında iğrenç yorumlar yapan bir sürü insan var!

Sağlık çalışanları tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da seslerini yükseltti.

Bursa Tabip Odası, Genel Sağlık-İş, Dev Sağlık-İş, SES Bursa Şubesi, Bursa Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimliği Çalışanları Federasyonu, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekimsen, Hekim Birliği, Tabip-Sen, Bursa Dişhekimleri Odasıile sağlık çalışanları ve hekimler Bursa Şehir Hastanesi önünde bir araya geldi.

Ortak basın açıklaması Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş tarafından gerçekleştirildi.

Dr. Tufan Kumaş “Artık bu basın açıklamalarını yapmak istemiyoruz. Bu konuyla ilgili demeçler vermek istemiyoruz” diyerek söze başladı…

İktidarı defalarca uyardıklarını, sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettiklerini anlattı:

“Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi”

BTO Başkanı Tufan Kumaş “Sorumlular kınamak dışında bu  durumla ilgili adım atmıyor. Kınamak bir işe yaramıyor. Sağlıkta şiddet olgusu çığırından çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı tüm taleplere rağmen beyaz kod verilerini kamuoyu ile paylaşmamaktadır” dedi…

Sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır.

Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir…”

BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş tarafından yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz. Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz!”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?