USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sansür yasası çıkmadan

20-06-2022

Sözü edilen yasa tasarısı ‘halkı yanıltıcı bilgiyi ale­nen yayma’ suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngörmektedir.

Kanun tasarısıyla basında bazı eleştiriler yer alsa da ya­sanın kanunlaşmasını önleyecek bir kamuoyu baskısı oluşamadı.

Kanunun Meclis’ten geçmesi durumunda tartışmaya açık suçlama ve yargı süreçlerinin olacağı görülmektedir.

Yanıltıcı bilginin ne olduğunun hukuki tanımı nedir? Bir insanın ağzından çıkan bir sözün hayat boyu yüzde yüz yanıltıcı olmaması­nın olasılığı nedir? O an doğru olduğu düşünü­len bir bilginin zaman içerisinde yeni verilerle farklı değerlendirilebil­mesinin de söz konusu olduğunu biliyoruz.

Piyasa dediğimiz olgu farklı görüşlerin çatışmasıyla oluşur. Bir taraf ağır basar ve piya­sanın merkezi o eği­lime yaklaşır. Piyasanın zaman içerisinde diğer tarafın daha doğru ol­duğunu düşünmesiyle di­namik değişir ve ağrılık merkezi kayar. Bu şekilde halk deneme yanılmayla daha doğruyu bulmaya çalışır. Mut­lak doğru hiçbir zaman olmayacağına göre o anlık doğru kabul edilenle yolumuza devam ederiz.

Sansür yasası çıkmadan yazmak istediklerimiz var.

Enflasyonun üç haneli olduğu bilindiği bir günde dev­letin parasının %14 faizle finans kurumlarına ve bazı şir­ketlere kullandırılmasının mantıklı bir açıklaması olabilir mi? Başında tüyü bitmemiş yetimin hakkının bir avuç in­sana transfer edilmesiyle mevcut ekonomik düzenin bir gün daha sürdürülmesi için ödenen faturayı birileri açık­layabilir mi? Mantık dışı bu uygulamayla daha büyük toplumsal bedeller ödeyeceğimizi gören yok mudur?

İleride bütün bu olaylar olurken kimler kimlere “hepi­niz ordaydınız” diyecektir?

Demokrasi güzel şeydir, serbest piyasa gibi görüşlerin birbirini yenmeye çalıştığı kendine ait kural ve gelenek­leri olan bir olgudur. Fikirlerin mahkemeye sevk edile­ceği yerde ne demokrasi ne de serbest piyasadan söz edilebilir.

Herkese esenlikler diliyoruz…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?