USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mesleki eğitim ve kuruluşlar -1-

04-07-2022

İlkokuldan sonra, tüm öğrenim ve meslek hayatım teknik bir yolda sürdü. Önceleri devlete ait meslek lise­leri, tekniker okulları, üniversiteler ile yürütülen mesleki eğitimlere; sonradan pek çok sivil toplum kuru­luşları, odalar ve belediyeler de katkı vermeye başladı­lar.

Şimdilik bunlardan ikisinin çalışmalarını sizlerle pay­laşmak istiyorum. İlk olarak İstanbul Büyükşehir Bele­diyesi’nin neler yaptığına bir baka­lım. Enstitü İstanbul İSMEK’teki eğitim; kişisel gelişim, güzel sanatlar, el sanatları ve zanaat olmak üzere değişik dal­larda yapılıyor. Eği­timler; yeni bir meslek kazandır­mak, mesleki ve kişi­sel gelişimi desteklemek, sanat ve zanaat becerile­rini geliştirmek, aynı zamanda kent kül­türü ve metropolde yaşama konusunda bireyleri donanımlı hale getirmek gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda düzenleniyor. İSMEK’te eğitim içerikleri; yeni nesil iş kolları, tekno­loji ve dijital süreçlere yönelik mesleki alanlarla zen­ginleştiriliyor. Bilim Teknolojileri, robotik ve inovasyon, grafik ve fotoğraf, tekstil tasarımı, moda tasarımı ve tekstil teknolojisi, gastronomi ve mutfak sanatları alan­larında yer alan eğitimler, mesleki eğitim dalında veri­len eğitimlerden bazıları.

İSMEK; 126 eğitim merkezi ve 15 uzmanlık okulu olmak üzere toplam 141 merkezde eğitim veriyor. Aynı zamanda Uzaktan Eğitim Merkezi aracılığıyla çok sayıda katılımcının eğitim alması da sağlanıyor. Ekim 2021’den bu yana İSMEK’e 400.000’den fazla kişi başvuru yaptı. Eğitim alan ve almaya devam eden 300 bine yakın kişinin büyük bir kısmı mesleki eğitimleri ter­cih ediyor. Yüz yüze eğitim almayı tercih eden 90 bin katılımcının yarısı üniversite, %30’u lise mezunu. 200 bini aşkın katılımcının aldığı Uzaktan Eğitimde de mesleki eğitimler tercih ediliyor. Bu oran %90’dan fazla. En fazla ilgi gören alan ise bilişim teknolojileri ve robo­tik inovasyon.

Ayrıca değişik konularda uzmanlık okulları da var. Bu okullarda teorik bilgilerin uygulamasına yönelik çalışma­lara ağırlık veriliyor. Çocuk Gelişimi Okulu, Mutfak Sanatları Okulu, Fırıncılık ve Pastacılık Okulu, Moda Okulu, Kişisel Gelişim Okulu, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Okulu, Müzik ve Gösteri Sanatları Okulu, Bilişim Teknolojileri Okulu, Muhasebe ve Finans Okulu, Grafik ve Teknik Tasa­rım Okulu, Dil Okulu, İklimlendirme Okulu ve Türk İslam Sanatları İhtisas Okulu gibi birimlerde hizmet veren okul­larda ileri seviyede eğitim veriliyor.

Yapılan bir önemli çalışma da şöyle: Sektörün önemli markalarıyla görüşülerek; kurumların ihtiyaç duydukları iş gücüne yönelik eğitimler vermeye başlayan İSMEK’te bu eğitimler sonucunda başarılı olan katılımcılar İBB Bölge­sel İstihdam Ofisleri (BİO) aracılığıyla işe alınıyorlar. Big Chefs, Güllüoğlu, Medicana, Acıbadem ve Erdem Hastane­leri, Tergan Deri, FLO, Köfteci Yusuf, Sodexo ve diğer bazı firmalarla işbirliği eğitimleri veriliyor.

Görüldüğü gibi eğitilmiş iş gücü için bazı kuruluşların sektörlere çok olumlu katkıları var. Burada önemli olan, ta­rafları bir mekânda bir araya getirmek. Bunun finans­manını, koordinasyonunu sağlamak. Devletin bu yolda dinamik çözümler üretebileceğini beklemek biraz iyimser­lik olur. Yine de şu anda meslek liselerinde 50’nin üzerinde branş var. Dünya geliştikçe meslek dalları da ihtiyaçlar çer­çevesinde gelişiyor ve çoğalıyor. Buna ayak uydurmak zo­rundayız.

Gelecek hafta bir başka resmi kuruluş olan İstanbul Sa­nayi Odası’nın (İSO) bu konudaki çalışmalarından söz edeceğim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?