USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşsizlik ve teknik eğitim

27-06-2022


Şimdi bir de ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bu konuda neler yaptığına bakalım. Çünkü yetiştirilen kişileri ağırlıklı olarak bu birliğin üyeleri istihdam ediyor. Türkiye büyüyecekse önce TOBB’un üyelerinin büyümesi gerekiyor.

Bu birliğin çok önemli gelirleri, bir üniversitesi ve büyük bir yerleşkesi var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çatısı altında 365 oda ve borsa bulunmaktadır. 186 ticaret ve sanayi odası, 52 ticaret odası, 12 sanayi odası, 2 deniz ticaret odası ve 113 ticaret borsası bulunmaktadır. Bu oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır. Geçmişte bir süre TOBB’un komitelerinden birinde görev yaptım. İlgili olduğumuz sektörlerdeki temsilcilerin çok olumlu, iyi hazırlanmış katkılarına tanık oldum. Ama uygulamada bunların yeterince değerlendirilmediğini üzülerek belirtmek istiyorum.

Bu yazımda TOBB Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun basına yansıyan bazı açıklamalarını sizlerle paylaşmam yararlı olacaktır. Nedir bunlar?

1- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile geçmişten bu yana pek çok çalışma yaptık ve özel sektörün söz sahibi olmasını sağlamaya çalıştık.

2- Bakanlıkla Şubat 2019’da Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolünü imzalayarak oda ve borsalarımız ile meslek liselerine destek olduk. Şu an 117 meslek lisemiz protokol kapsamına alındı. Böylece mesleki eğitimde kamu ve özel sektör el ele çalışmaya başlamış oldu.

3- Bu okullardan başlayarak özel sektörün de desteğiyle mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek, okullar arasındaki farkı azaltmak ve bütün olarak kaliteyi arttırmak istiyoruz.

4- Mesleki eğitime verdiğimiz önemin öğrenciler ve veliler nezdinde takdir edildiğine şahit olduk.

5- 2021 yılı LGS sonuçlarına göre tüm meslek liselerindeki kontenjan doluluk oranı %77 olurken, MEB - TOBB – TOBBETÜ Mesleki İş Birliği Protokolü kapsamındaki meslek liselerimizdeki doluluk oranı %96 oldu.

6- 2015 yılından beri İŞKUR ile MEGİP Projesi kapsamında iş dünyasına yönelik mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzenleniyor.

7- Özel sektör nitelikli çalışan ihtiyacını bu yöntem ile karşılıyor. Bu şekilde özel sektör için işveren üzerindeki istihdam maliyetlerinin kısmen de olsa düşürülmesini sağlamış olduk.

8- 81 ildeki oda ve borsa temsilcilerimize mesleki eğitim merkezlerinin, işletmelere olan faydalarının aktarılmasını önemsiyoruz.

9- “Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında MEB iş birliğiyle 2021 yılında 2 bilgilendirme webinarı gerçekleştirerek; çıraklık, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik eğitimleri ve işletmelere yönelik devlet katkısı konularını anlattık. Bu kapsamda 12.000 kişi ve firmaya ulaştık.

10- Oda ve Borsalarımızın ev sahipliğinde 48 ilde MEB ile bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek 16.000 firma temsilcisiyle bir araya geldik.

11- Gençlerimizin; Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM) ile ekonomiye entegre edilmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

12- İş kazalarının azaltılması konusunda yoğun çaba harcıyoruz.”

Bütün bunların ifade edilmesi olumlu. Ancak bunların bir de izlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. O konuda yeterince organize ve başarılı olduğumuzu söyleyemeyeceğim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?