USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ar-Ge merkezi dışında gerçekleştirilen test harcamalarında indirim

04-07-2022

Hiç şüphesiz ki bu düzenlemelerin ba­şında Ar – Ge merkezi teşvikleri gelmektedir. Ar-Ge merkezi mevzuat tanımına bakacak olur­sak; işletmenin organi­zasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhası­ran yurtiçinde araş­tırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en fazla 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge biri­kimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yer­leşke içinde yer alan birimler olarak tanımlan­maktadır. Ar- Ge merkezi vergisel uygulamaları ile ilgili bazı durumlarda soru işaretli alanlar oluşmakta ve mali idare ile mü­kellefler arasında ihtilaflar doğabilmektedir. Bu ihtilaflardan birisi de Ar-Ge merkezi fiziki sınırları dışında gerçekleştirilen test harcama­larının Ar-Ge indirimine konu edilip edileme­yeceği konusundadır. Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü tarafından 01.04.2022 tarih ve 93767041-125[7570406285]-41191 sayılı özelge ile 5746 sayılı Kanun kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Ar-Ge mer­kezi bünyesinde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri çerçevesinde, projenin devamı nite­liğindeki (Projenin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilen) pilot/deneme üretimleri için Ar-Ge Merkezi fiziki sınırları dışında (İşletme içinde veya dışında) gerçekleştirilen ilk madde ve malzeme harcamalarının anılan kanunda yer alan Ar-Ge indirimine konu edi­lip edilemeyeceği hususunda görüş bildiril­miştir. Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygu­lama ve Denetim Yönetmeliği’nin;

- “Ar-Ge, yenilik ve tasarım harcamalarının kapsamı” başlıklı 7’nci maddesinde Ar-Ge in­dirimine konu edilebilecek har­camalar sayılmış, maddenin birinci fıkrasında,

“Ar-Ge ve yenilik faaliyeti ile ta­sarım faaliyeti kapsamında de­ğerlendirilen harcamalar aşağıda yer almaktadır:

a) İlk madde ve malzeme gi­derleri:

1) Her türlü doğrudan ilk madde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ara mamul, yedek parça, prototip ve benzeri gider­ler ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sa­yılı Vergi Usul Kanununa göre amortismana tabi tutulması mümkün olmayan maddi kıy­metlerin iktisabına ilişkin gider­leri kapsar.

2) Ham madde ve diğer malzeme stokla­rından Ar-Ge ve yenilik veya tasarım faaliyet­lerinde fiilen kullanılan kısma ilişkin maliyetler Ar-Ge, yenilik ve tasarım harcaması kapsa­mındadır. Bu nedenle, henüz Ar-Ge ve yenilik veya tasarım faaliyetlerinde kullanılmamış olan ham madde ve diğer malzemelere ilişkin maliyet tutarlarının stok hesaplarında; kulla­nılan, satılan ya da elden çıkarılanların da stok hesaplarından mahsup edilmek suretiyle iz­lenmesi gerekir” açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalar doğrultusunda nihai ürünün oluşturulması aşamasında elde edilen ürünlerin kullanılabilirliğini ölçmek ve gerektiğinde değişiklik yapılmak üzere iş­letme içinde veya dışında test edilmesi ama­cıyla yapılan harcamalar Ar-Ge faaliyeti kapsamında olduğundan, işletme içinde veya dışında pilot üretimlerde kullanılan ilk madde ve malzemeye ilişkin giderlerin Ar-Ge indirimine konu edilmesi mümkündür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?