USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Vergi mevzuatımızda yeni bir müessese; “İsteğe Bağlı Tevkifat Uygulaması”

27-06-2022

Çeşitli kanun, kural ve kaidelere bağlı olan vergi tahsilatlarına ek olarak, vergi tahsilatla­rını garanti altına alma müessesleri de uygulanabilmek­tedir. En çok karşımıza çıkan vergi tahsilatını güvence altına alma müesseslerinden birisi de hiç şüphesiz ki KDV tevkifatı uygulamasıdır. KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan vergi­nin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil bu iş­lemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi so­rumlusu sıfatıyla beyan edilip öden­mesi olarak tanımlan­maktadır.

“Tam tevkifat” işlem bedeli üzerinden he­saplanan verginin ta­mamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edi­lip ödenmesidir. “Kısmi tevkifat” ise he­saplanan verginin Ma­liye Bakanlığınca belirlenen kısmının, iş­leme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise iş­lemi yapan tarafından beyan edilip tahakkuk edilen verginin ödenmesidir.

Tevkifata tabi mal ve hizmet teslimleri mevzuat hük­münce belirlenmekte ve çeşitli kısmi tevkifat oranları belirlenmektedir. Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt proje hizmetleri, etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hiz­metler, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri, yemek servis ve organizas­yon hizmetleri, işgücü temin hizmetleri, yapı denetim hizmetleri, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetleri, turistik mağazalara verilen müşteri bulma / götürme hizmetleri, spor kulüplerinin yayın, reklâm ve isim hakkı gelirlerine konu işlemleri, temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri, taşımacılık hizmetleri, her türlü baskı ve basım hizmetleri, kamu özel iş birliği modeli ile yaptırılan sağlık tesislerine ilişkin işletme döneminde sunulan hizmetler, ticari reklam hizmetleri tevkifat kap­samındaki hizmetler olarak sıralanırken; Külçe metal teslimleri, Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun ürünleri­nin teslimi, hurda ve atık teslimi, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kır­pıntılarından elde edilen hammadde teslimi, pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimleri, ağaç ve orman ürünleri teslimi ise tevkifat uygulanabilecek mal teslimleri olarak sıralanmıştır.

21.04.2022 tarih ve 31816 sayılı Resmi Gazete ’de ya­yımlanan 41 Seri No.lu KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ ile vergi mevzuatımıza “İsteğe Bağlı Tevki­fat” uygulaması getirilmiştir.

Mevzuat hükmüne göre Mükellefler, yazılı bir söz­leşme düzenleyerek bir yıl süreyle anlaştıkları satıcı mü­kelleflerden, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.) ve (I/C-2.1.3.3.) bölümlerinde belirtilen işlemlere (Tebliğin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümü ile (I/C-2.1.3.3.7.) bölümündeki iş­lemler hariç) ilişkin alımlarında tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksı­zın, hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip öderler. Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıl­larda uygulamaya devam edilmesinin istenmesi ha­linde sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekir.

Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün değildir. Alıcı mükellefler, söz konusu sözleşmelerin bir örneği ile bu kapsamda işlem yapacak satıcı mükelleflerin bilgilerini (adı soyadı/un­vanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası, sözleşme uy­gulama dönemi), işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce liste halinde bağlı oldukları vergi dairesine verirler. Sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumların da işleme ilişkin KDV beyannamesinin veril­mesinden önce bağlı oldukları vergi dairesine bildiril­mesi gerekir.

İsteğe bağlı tam tevkifata tabi tutulan KDV ile sınırlı olmak üzere satıcıya KDV iadesi yapılabilir. Bu uygula­madan kaynaklanan KDV iade talepleri, her bir işlem için Tebliğin (I/C-2.1.5.) bölümünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilir. İade taleplerinin ye­rine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyan­namesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması vergi dairesince aranacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?