USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fark açıldı!

20-06-2022

Benzinli bir araç düz yolda kesintisiz 100 kilometre me­safede ortalama 7-8 litre yakıt harcıyor. Dizel araçlarda ise bu değer aşağı yukarı 5 litre oluyor. Dizel araçların yakıt bakımından benzinli araçlara göre daha bütçe dostu ol­duğu zaten bilinen bir gerçek. Ama biz bir de elektrikli araçlara bakalım.

Ortalama bir elektrikli araç, düz bir yolda ara vermeden 100 kilometre yol kat ettiğinde ortalama olarak sadece 18 kWh değerinde elektrik tüketiyor. Elektriğin fosil yakıttan çok daha uygun fiyatlı olduğu düşünüldüğünde, bu durum elektrikli araç kullanıcılarını fazlasıyla avantajlı kılı­yor. Ayrıca elektrikli araçlar karbon salınımı yapmadığı için yüzde 100 doğa dostu ulaşım sağlıyor. Benzinliye göre düşük yakıt maliyeti ile öne çıkan dizel araçlar ise maalesef karbon salınımı en yüksek otomobil türünü oluşturuyor.

kWh, bir saat içerisinde üretilen veya sarf edilen elektrik enerjisini tanımlamak için kullanılır. Elektrikli cihazların harcadıkları toplam enerjiyi belirtmek için kWh birimi kullanılıyor. Tıpkı hızı belirtmede ol­duğu gibi enerjinin gü­cünü belirtilirken de harcanan veya üretilen miktar saat başına he­saplanıyor.

Peki 1 kWh Kaç TL dersek, kilovatsaat ba­şına faturalandırılan tu­tarlar haneler ve iş yerlerine göre değişiklik gösteriyor. EPDK’nın belirlediği tutarlar şimdilerde şu şe­kilde: Haneler için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Gün­lük 5 kWh’ye kadar olan tüketimlerde 1,37 TL, günlük 5 kWh üzeri tüketimlerde 2,06 TL, İş yerleri için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Sabit 1,89 TL O halde elektrikli araç­lar 100 km’de ne kadar yakar sorusuna cevap olarak: 100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW’lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL’ye denk dü­şüyor. Buna karşılık benzinin ve mazotun litresi yaklaşık 30 TL iken, benzinli araç 240 TL dizel araç 150 TL tutuyor. Bu da evde veya iş yerinde şarj edilen elektrikli aracın çok daha uygun bir enerji maliyetine sahip olduğunu rakam­larla bir kez daha kanıtlıyor. (Ortalama bir depoyu 60 litre düşünürsek bir depo yaklaşık 1800 TL’ye dolarken ve aynı mesafeyi kat edecek elektrikli araç 130 kWh elektrik tüke­tecek ve onunda şu anki fiyatlarla karşılığı 260 TL olacak.) Bu arada elektrikli araç şarj istasyonlarında dolum maliyeti kWh başına değil, dakika başına hesaplanıyor. İstasyon­dan araca dakika başına aktarılan elektrik enerjisi ise istas­yonun tipine göre farklılık gösteriyor. Ancak yine hem daha hesaplı hem de sıfır karbon salınımı sağlanması elek­trikli araç almak için yeterli değil mi?

Bu arada elektrikli araçların elektrik harcamasına etki edebilecek faktörleri de unutmayalım. Elektrikli araçların tükettiği enerji, tıpkı akaryakıtlı araçlarda olduğu gibi şehir içi sürüşte artıyor. Çünkü yoğun trafik koşullarında araç kullanmak, fosil yakıtlı veya elektrikli fark etmeksizin daha fazla enerji sarfına yol açıyor. Bununla birlikte hava şartları, yol koşulları, sürüş şekli, lastik basıncı ve araçtaki klima, multimedya gibi ek cihazların kullanımı da elektrik tüketi­mini önemli ölçüde etkileyebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?