USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÜSTÜ BİTMİŞ ALTI TÜKENMİŞ!

03-07-2022

Teknik Direktör Tahsin Tam’ın sezon açılışına kısa bir süre kala yaptığı değerlendirmelerde U16-U17 yaş gruplarına yönelecekleri açıklamasının en can alıcı noktası ise ‘Maalesef alt yapının en kesat dönemine denk geldik’ şeklindeki yorumu olsa gerek!

Ardından futbolcu-kaptan-teknik direktör olarak Bursaspor’un unutulmazlarından Adnan Örnek’in bu konuda acı bir gerçeği şu sözlerle işaret ediyor bizlere: ‘Vakıfköy bir deryaydı ama ne yazık ki son 5-6 yılda o maden kurudu. Artık yıldız oyuncu çıkmıyor alttan!’ 

Şimdi şapkayı önümüze koyup düşünelim...

Üstü tamamen bitmiş, ülke futbolunu destekleyen bir oyuncu fabrikası gibi nice cevherlerin yetiştiği alt yapısı tükenip gitmiş, gırtlağa kadar borca girmiş, transfer tahtası kilitlenmiş bir kulüp nasıl ayağa kalkacak?

Sevgili Adnan Örnek’in açıklamasında vurguladığı ‘yıldız oyuncu’ kavramına biraz değinelim...

Geçmişte katıldığım bir TSYD seminerinde konuşmacı olarak davet edilen Sergen Yalçın’ın beni etkileyen şu sözlerini not almıştım.

"Bir genç çıkıyor, oynuyor. Hemen ardından bir değerlendirme: 'Bu çocukta iş var. Geleceğin yıldızı olur. Biraz zaman gerek.' Hayır; böyle yıldız olunmaz. Eğer futbolcu yıldızsa, oynadığı an kendini belli eder. Ve o anda yıldızı parlar..."

Elhak doğru...

Bugün artık futbolcu yaşı hem aşağı çekiliyor hem de yukarı çıkıyor. Eğer futbolcunun yeteneği varsa ve size yararlı olacak bir düzeye gelmişse en üst ligde de oynatırsınız, ulusal takımda da. 16-17 yaşında olması fark etmez. Zaten yürür yürümez futbola başlar bu çocuklar. Sekiz-dokuz yaşından sonra da eğitimini almaya...

Futbol yaşının aşağılara çekilmesi akılla yönetilen kulüpler için bir zorunluluk. Hem futbolcudan uzun süreli yararlanıyorsunuz, hem istikrarlı bir kadronuz oluyor, hem de futbolcunun önünde birkaç kez transfer olanağı bulunuyor.

Dünya takımları 'erken keşif' üzerinde yoğunlaşıyor şimdi. Bütün amaç yetenekli futbolcuyu çok önceden keşfetmek, uygun bir eğitimden geçirmek, kulübe uygun bir hayat ve futbol kültürü vermek ve en genç ama en yararlı olacağı anda A takıma almak...

Genç takımlar yarışıp kupa kazanmak için değil, A takımlara futbolcu vermek için var. Bizdeki şaşkın yöneticiler gibi maç, kupa kazanan U 14-15-16-17 takımlarına prim dağıtmıyorlar.

Geri dönüp Bursaspor’a bakmaya devam edelim... Diyorlar ki; alt yapıdaki yarışmacı takımlarımızdan U14 gibi şampiyon olan da var ikinci ya da üçüncü olarak liglerini tamamlayanlarda...

Ne kadar güzel ne denli gönül okşayıcı bir tablo... İyi güzel de bu çocuklarımızdan kaç tanesi A takım da oynayabilecek seviyede acaba?

Futbolun içinden gelen ve de alt yapıyı yakından takip eden dostlara sordum. Aldığım yanıtların ortak noktası şu: Yetenekli, kapasitesi yüksek çocuklar var ama hepsinin zamana ihtiyacı var!

Tamam; yarınlar adına sevindirici umut verici ama başarı adına hedefe varma yolunda Bursaspor’un zamanı yok ki! 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?