USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Büyükşehir’den madde bağımlılığı ile mücadeleye destek

28-06-2022

Küçük ya da ergen çocukları olan annelerin madde bağımlısı olması karşısında herkes gibi ben de dehşete kapılıyorum… Bir de evlatları için çırpınan annelerin feryatları var…
Madde bağımlılığı bireyi içinden çok zor çıkılabilen bir bataklığa sürüklüyor.  O bataklıkta her türlü suç işleniyor. Hırsızlıktan torbacılığa, fuhuştan yaralamaya, cinayete dek, aklınıza gelebilecek here türlü pisliğe bir şekilde bulaşılıyor…

Kendi mahallemden biliyorum. 12 yıl önce ilk taşındığımda sokakta çocuklar kullandıkları maddenin etkisiyle “Ölüm tribi” denilen krizi yaşıyorlardı.

Son yıllarda kolluk kuvvetlerinin uyuşturucunun arzına yani torbacılara /satıcılara yönelik verdiği sert mücadele sayesinde önemli bir azalma yaşandı.

Uyuşturucu arzı ile mücadele, uyuşturucuya erişimi zorlaştırdı. Dolayısıyla da kolayca bulabilecekleri bir şey olmaktan çıkınca şükür ki, çocuk kullanıcılarda azalma oldu. Arz ile mücadelenin aralıksız sürmesi gerekiyor, gevşediği anda torbacılar köşe başlarında hortluyor!

Madde bağımlılığının ne denli büyük bir sorun olduğunu 1990’lı yılların ikinci yarısından sonrasındaki Bursa’da sokak çocukları sorunundan biliyorum. Sokak Çocukları Derneği yöneticileriyle bir haber nedeniyle tanıştım. Yaptıkları çalışmanın ne kadar zor olduğunu gördüm. Neredeyse her gün gittim, gönüllü olarak elimden geleni yaptım. Çok zordu; kimi zaman beynim bulandı, evimin yolunu bulamadım. Mecazi olarak yazmadım, sahiden de beynim döndü, bulamadım.

SOSYAL DÖNÜŞÜMSÜZ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BEDELİNİ ÖDEYEN MAHALLELER

10 yıl önce tarihi Bursa Valiliği’ne taş çatlasa 15 dakika yürüme mesafesinde uyuşturucuya erişim olduğunu, Meydancık, Selimzade ve Hacıseyfettin hattında 12, 13 yaşındaki çocukların B…..i kullandıklarını yazdığımda o dönemin yetkilileri çocuk kullanıcı olmadığı, abartıldığı yönünde açıklama yapmıştı.  Olmayan bir şeyle mücadele edilmesine de gerek yoktu. 

Oysa vardı; hem de tüm mahallelinin gözü önünde olup bitiyordu her şey! Torbacılar köşe başlarındaydı… En kötüsü de uyuşturucu, satışının yapıldığı yere kendini silkeliyor. Yani, mahallede yaşayan kendi halinde, hatta mütedeyyin ailelerin çocukları bile madde bağımlısı haline gelmişti…
Son yıllarda çocuk bağımlıları artık köşe başlarında, apartmanımın merdiven boşluğunda görmez oldum. 

Bir zamanlar şehrin yerli nüfusunun yaşadığı güzide yerlerden olan İncirli’nin uyuşturucu ile anılması çok üzücü… Bunun nedeni de Kamberler’de sosyal dönüşümün göz ardı edildiği kentsel dönüşümdür.

 Ne yazık ki Kamberler kentsel dönüşüm projesi önümüze sunulduğunda ben dahil olmak üzere Bursa basını destekledik… Kentsel dönüşümlerde sadece yapısal değişiklikten yani yeni bina yapmaktan ya da parka çevirmekten ibaret olmadığını, sosyal dönüşümün de ciddi bir şekilde göz önüne alınması gerektiğini yaşayarak öğrendik…

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE SADECE KOLLLUK GÜÇLERİNİN İŞİ DEĞİL!

Öte yandan… Madde bağımlılığı ile mücadele denilince sadece kolluk kuvvetleri akla geliyor. Oysa bu sorun bir kurumun tek başına altından kalkabileceği bir şey değil… Eğitim, sağlık kurum ve kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlıklara belediyelere, medyaya kadar her kesimi yakından ilgilendiriyor… Çok paydaşı olan bir mücadele alanı…

Beş, altı yıl önce medyada uyuşturucu haberlerinin nasıl yapılması gerektiğine yönelik İstanbul’da basına yönelik düzenlenen bir eğitime katılmıştım. Çok da yararlı oldu. Zira medyanın yaptığı bazı haberler özendirici olabiliyor. Misal nasıl kullanıldığının bire bir tarifinin yapıldığı, nerelerde kullanıldığı şeklindeki haberler!

Bir bireyin madde bağımlısına dönüşmesi çok kolay; ama bırakması kolay değil. Öncelikle kişinin kendisinin istemesi gerekiyor. Bir hastalık olarak görürsek, ömür boyu sürüyor! Yani bırakanın bir daha hiç içmemesi gerekiyor. Bırakılan bağımlılık yeniden başladığında hangi dozda bırakıldıysa o kadara hızla geri dönüyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GADEM DANIŞANLARINDAN KEDİ EVLERİ

Herkes bir ucundan tutarsa yol alınır. Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GAOEM) madde bağımlılığından kurtulmaya çalışanlara rehberlik ediyor

GADEM Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bağımlılıkla mücadele etmek amacıyla 2015 yılında kuruldu. 17 ilçede alkol ve madde bağımlılığına karşı mücadele ediyor… Kurulduğundan beri 2 bin 221 bağımlı ile 14 bin 924 görüşme, bağımlı yakınları ile de 10 bin 46 bireysel görüşme gerçekleştirilmiş…

GADEM, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde farklı bir çalışmaya imza attı…. GADEM danışanları sahipsiz sokak hayvanları için atık haldeki otomobil lastiklerini kullanarak 50 adet kedi evi yaptı…

GADEM’den destek alırken, sosyal sorumluluk projesi olan kedi evlerini yapan danışanlarla buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş şu mesajı verdi:

“Madde bağımlılığı ile mücadeleyi önemsiyoruz, bu konuda hem bağımlılara hem de bağımlı yakınlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çağımızın en büyük vebası olan uyuşturucuya karşı hep birlikte mücadele ederek, özellikle çocuklarımızı bu illetten uzak tutmalıyız.

Bilge Mimar Turgut Cansever’in dediği gibi, ‘Şehri imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder’ Unutmayın; madde bağımlılığı ile mücadelede yalnız değilsiniz, Büyükşehir yanınızda.

 Danışanlarımız sokak hayvanları için önemli çalışmayı hayata geçirdi. Öncelikle birimimizden hizmet alan danışanlarımıza iş güvenliği eğitimi verildi. Daha sonra kesimi yapılmış olan yaklaşık 50 adet lastik ve suntanın montaj ile boyaları danışanlarımız tarafından yapıldı. Hem danışanlarımızın dinamiklerini harekete geçirmeyi hem de toplumsal duyarlılık ve farkındalığı artırmayı hedefledik. Emeği geçen tüm danışanlarımıza teşekkür ediyorum…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?