USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Metal’den sendika üyelerinin işten çıkartılmasına tepki

21-06-2022

Türk Metal Sendikası’nın Bursa’daki çeşitli fabrikadaki temsilcileri ile şube başkanları dün TMKK Kataforez fabrikası önündeydi…
Basın açıklaması Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman tarafından yapıldı. Tekman şunları söyledi:

“Şu an önünde bulunduğumuz T.M.K.K. Kataforez işyerinde örgütlendik, yeterli sayıya ulaştık ve yetki tespit belgemizi aldık yani biz bu fabrikaya girdik arkadaşlar.

Tarih tekerrür etti ve yine ne yazık ki iki arkadaşımız işten atıldı.

Sendikalı olmak anayasal bir hak olduğu halde biz hala bunları tartışıyoruz. Sendikalı olduğumuz için hor görülüp baskı altında kalıyoruz.”

Tekman işverenin “Burada kimse ekmeğinden olmayacak” dendiğini hatırlattı.

“Böyle denildiği halde  iki arkadaşımızı, ekonomik olarak zor dönemde kapı önüne koyan işverene sesleniyorum. Uluslararası sözleşmelerle ve Anayasamızla güvence altına alınmış sendikaya üye olma hakkını gasp etmeyin, şu zor günlerde kimsenin ekmeğiyle oynamayın.”

Selda Tekman Türk Metal’in kararlılık mesajın şöyle verdi:

“Gelin masaya oturalım buradaki arkadaşlarımızı toplu sözleşmeye kavuşturalım. Aklınızı başınıza alın, kimsenin ekmeğiyle oynamayın baskıları bırakın, gerekirse buraya on binlerce üyemizle geliriz.

 Hiç gördünüz mü Türk Metal’in bir işyerinde örgütlenip de sonuç alamadığını! Biz asla yolumuzdan dönmeyiz asla!”

Sendikaların işyerlerinde örgütlenme çalışması yapması ile işçilerin sendikaya üye olması Anayasal bir hak…

DİRENEN ACARSOY EMEKÇİLERİ

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 51. Maddesi C bendi aynen şöyle diyor:

“Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.”

Anayasa’nın bu maddesi bazı işverenlerce yok hükmünde; işyerinde sendikal örgütlenme başladığında, ilk iş elebaşı olarak gördükleri sendika üyesi işçileri kapının önüne koymak oluyor.

Gerekçesi ise bu tür uygulamaya giden tüm işyerlerinde aynı; ‘Verimsizlik, performans düşüklüğü, işyerinde huzuru bozmak!” Her nedense bu tür gerekçeler tam da sendikaya üye olduktan sonra aklına geliyor işverenin… Misal… Acarsoy emekçisi 4 kadın 98 gündür fabrika önünde direniyor. Hak İş’e bağlı Öz İplik İş sendikası’na üye olan ve işyerinden tazminatsız bir şekilde çıkartılan Acarsoy emekçisi kadınlar “Biz insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak için sendikaya üye olduk ve bu nedenle de işten çıkartıldık” diyerek direnişlerini sürdürecekleri mesajını veriyorlar.
Direnen Acarsoy kadın emekçileri vazgeçmiyor, yılmıyor… Fabrika önünde gölgesine sığındıkları ağaç bile kesildi. Muhtemelen güneş altında kalsınlar, bezsinler ve oradan gitsinler diye… Ama o kadınlar direnmekten vazgeçmediler.

98 günde sınıf dayanışmasının ne olduğunu da öğrendiler; 1 Mayıs’a da katıldılar, 15 Haziran yıldönümü etkinliklerine de. Fabrika önünde basın açıklaması yaptılar. Çok sayıda destekçi ziyaretçilerini kabul edip ne için mücadele ettiklerini anlattılar. Değiştiler, dönüştüler. Kendi hikayelerini yazmayı sürdürüyorlar.


ONKODAY’IN MASAL EVİ AÇILDI

Onkoday, kanser tedavisi gören ve tedavisi biten çocukları pek çok oyun atölyesinin yapılacağı, özel tasarlanmış yeni oyun alanı “Masal Ev’e kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyor. 

Onkoday Hasta Konuk Evi içerisinde yer alan “Masal Ev” Türkiye’ye örnek bir proje olarak hayata geçti.   

Onkoday Hasta Konuk Evi içerisinde yer alan 12 evden biri Demirtaş Rotary Kulübü tarafından çocuklar için özel olarak tefriş edildi.

 Masal Ev, çocukların çeşitli atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak olmanın yanı sıra tedavi sürecinde aksayan sosyalleşme süreçlerinin de tamamlayıcısı olacak.

Çocuklar Masal Ev’de hoş vakitler geçirirken anneler de Onkoday’ın atölyelerinde dikiş, takı gibi becerilerini geliştirerek hobi hatta iş sahibi olabilecek alt yapılarını geliştirecekler. Ayrıca annelere elle meme muayenesi, beslenme gibi konularda eğitimler verilecek. Bu çok yönlü fayda sağlayan projede hem çocuklar hem de anneleri eğitim ve atölye çalışmaları ile donanımlarını arttırmış olacak.

Açılışta konuşan Onkoday Başkanı Füsun Önen şu mesajı verdi:

” 25. yılımızı kutladığımız bu yıl hizmetlerimize yenilerini eklemenin kıvancını yaşıyoruz. Masal Ev’i hem çocukların hem de annelerin hayatlarına dokunan bir proje olarak tasarladık ve bugün açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bize destek olan tüm gönüllülerimize ve tefrişatı gerçekleştiren Demirtaş Rotary Kulübüne Onkoday ailesi adına teşekkür ederim.  Çocuklarımıza çok keyifli zamanlar vadediyoruz.”

Demirtaş Rotary Kulübü Hizmetler Ana Komite Başkanı Hande Tüfekçioğlu ise şunları söyledi:

“Çocuklarımızın sosyalleşebilecekleri aktivitelere fırsat verecek çok keyifli bir ortam oluşturuldu. İçinde olmaktan gurur duyduğumuz bu projenin çalışmalarında bizler de çocuklarımızın ve Onkoday’ın yanlarında olmayı sürdüreceğiz…”

Onkoday 1997 yılında kurulan ve o günden buyana  kanser tedavisi gören yetişkin ve çocukların yanında olan bir kuruluş… Kültürpark’taki o sevimli Onkoday Evi’nden Bursa dışından gelen kanser hastası ve yakınlarının konaklayacağı bir sosyal tesise kadar uzanan çeyrek yüzyıllık yolculuğa binlerce hasta ve yakını ile dayanışmayı, yüzlerce etkinliği sığdırdılar… Yolları açık olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?