USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şimdi maske takanlara sakıncalı gibi bakılıyor!..

06-06-2022

“Covid-19’ün en büyük zorluğu milyonlarca çalışanın, işyerleri­nin ve yerel toplulukların refahını baltaladı.”

Tüm dünya için geçerli olan bu söz bizim ülkemiz için de geçerlidir diyerek, bize bunca sıkıntı yaşatan Covid-19’u nasıl bir anda unuttuğumuzu ve maskeleri de nasıl attığımızın bir daha irdelemeliyiz.

Emeğine saygı duyduğu­muz çalışanlara minnet bor­cumuzu bir kenara yazarak

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın o çok beklediğimiz haberi vermesi bizi şimdilik mutlu etti. Vaka sayısının üç gün peş peşe binin altına düşmesinden sonra bakın o “müjde”yi nasıl verdiler.

“Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı or­tamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum göste­rilebiliyorsa maske takmak artık şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak. Hastalık belirtisi olmayan kişiler­den test istenmeyecek. Okullarda, iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya artık gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrencinin izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecektir.”

Bakan Koca’nın “hastaneler dışında maske zorunluluğu kalktı” açıklamasının ardından otobüslerde, trenlerde ve de uçaklarda maske kullanım zorunluluğu da kaldırıldı. Sosyal medyada ilk ola­rak �Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, kabin me­murlarının alıştığımız anonsunu değiştirerek “Sizlere maskelerimizin ardından değil, her zamanki gibi tüm içtenliğimiz ile gülümseyeceğiz. Milletçe gayret ettik, kurallara uyduk, sabrettik ve kazandık. Şimdi tebessüm zamanı” paylaşımında bulundu. Yurt içi uçuşlarda maskesiziz ancak yurt dışında durum gidilen yere ve ülkeye göre değişkenlik göstertmektedir.

Maske konusunda Pegasus da duyuru yaparak “Yurt içi uçuşları­mızda maske kullanım zorunluluğu bulunmamaktadır. Yurt dışı uçuşlarımız için misafirlerimizin gideceği ülkenin kurallarını kont­rol etmeleri gerekmektedir” dedi.

Covid-19’un ilk aylarında herkes maske takıyor, istisna olarak takmayanlara da tabiri caizse “Vebalı” mua­melesi yapıp ters ters bakıyor, hatta uyarı­yorduk bile.

Covid-19’dan önce geçmişte sokakta mas­keli insan gördüğü­müzde acıyarak bakar, içimizden “Kim bilir, ne derdi var?” derdik. Oysa, sadece korunu­yorlardı.

Şimdi durum ilk günlerde maskesizlere ters ters, korkarak bak­tığımız günlere döndü. Maske takan kalmadı. Bir anda mil­yonlarca insan, mil­yonlarca maskeyi bir daha takmamak üzere çöpe attılar.

Maske takanlar artık tek tük sayılı halde.

Şimdi onlara bir garip bakılıyor. İçinden onlar hasta ve bulaştı­rırlar diye geçiren mil­yonlar kişi var dersem yalan olmaz.

O garip bakılanlar­dan biri de benim.

Dün ilk kez dolmuşa bindim, benden başka maskeli yoktu. Etrafım­dakiler bunun nesi var acaba bakışını fırlata­rak ve bana acıyarak baktılar gibime geldi.

Onlar bana acımaya devam etsinler, ben uzun süre daha mas­keyi hep takacağım.

Dolmuşta, trende ve HEPA filtreleriyle çok sağlıklı olmalarına rağmen, kabin memurları gibi maskemi takacağım.

Sinemaya, tiyatroya gidersem yine öyle yapacağım. Kafe ve res­toranlara şayet gidersem açık havada yemek yiyeceğim.

Hani derler ya, “Hafıza-i beşer, nisyan ile maluldür.” Biz de çeki­lenleri çabuk unuttuk. Unutmayalım, temenni etmem ama kabus bir gün başka bir şekilde gelebilir. Siz siz olun maskeye, mesafeye çok dikkat edin. Hijyeni de unutmayın.

Sağlıklı yarınlar Türkiyem.

 

 

16 ciltlik Türkiye Turizm

Ansiklopedisi yayımlandı

Türkiye Turizm Ansiklopedisi başlığını taşıyan ve 16 ciltten oluşan, editörlüğünü ve koordina­törlüğünü Prof. Dr. Nazmi Kozak ile Prof. Dr. Metin Kozak’ın yaptığı an­siklopedi okurlarla buluştu. 2240 ya­zarın 8084 madde yazarak katkı verdiği Türkiye Turizm Ansiklopedisi Detay Yayıncılık tara­fından yayımlandı.

Prof. Dr. Nazmi Kozak, ansiklopedi hazırlamanın bir en­telektüel gelişmişlik göstergesi oldu­ğumu belirterek söz­lerine şöyle devam etti: “Bir toplumun kendi entelektüel bi­rikimi ile kendi ansiklopedisini hazır­layabilmesi önemli bir akademik ve kültürel gelişmişlik göstergesidir. Altı yıl gibi bir sürede iki koordinatör/editör, 31 araştırmacı tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Ansiklopedisi’nde 2240 yazar top­lam 8084 ansiklopedi maddesi yazdı. Ne yazık ki TÜBİTAK bilimsel çalışma olmadığı gerekçesiyle des­teklemeye değer görmemesi düşün­dürücüdür.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?