USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk vatandaşlığının kazanılması – 2 –

06-06-2022


 - Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar.

- Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolo­jik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda ola­ğanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

- 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi ya­bancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.

- Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.

Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

ii.2. Aşağıdaki şart­lardan herhangi birini sağlayan yabancı, Cum­hurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabi­lir:

- En az 500.000 Ameri­kan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit ser­maye yatırımı gerçekleş­tirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tespit edi­len.

- En az 250.000 Ameri­kan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşın­mazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi ko­yulmak şartıyla satın al­dığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde dü­zenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tespit edi­len.

- En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen.

- En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tuta­rında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gös­teren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca tespit edilen.

- En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tuta­rında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilen.

- En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tuta­rında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespit edilen.

- En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tuta­rında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Dü­zenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca tespit edilen.

iii. Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması

Millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bu­lunmamak şartıyla; çıkma izni almak suretiyle Türk vatan­daşlığını kaybedenler, ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerden Kanun’un 21 inci maddede öngörülen süre içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar ve Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25 inci mad­desinin (a), (ç), (d) ve (e) bentleri uyarınca Türk vatandaşlığını kaybetmiş olan kişiler ve Mülga 28/5/1928 tarihli ve 1312 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, Türkiye’de ikamet şartı aranmaksızın, Türk va­tandaşlığını yeniden kazanabilirler.

iv. Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması

Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlı­ğını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıl­dan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.

bb) Evlat edinilme yoluyla vatandaşlığın kazanılması

Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ve müracaat tarihinde ergin olmayan yabancı; millî güvenlik ve kamu dü­zeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, Türk vatandaşlığını kazanabilir.

cc) Seçme hakkının kullanılması yoluyla vatandaşlığın kazanılması

Ana veya babaya bağlı olarak iradesi dışında Türk vatan­daşlığını kaybetmiş olan ve ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde Türk vatandaşlığını kazanmak üzere yazılı bildi­rimde bulunan kişiler, seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?