USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FORMA DEYİP GEÇME

17-06-2022

Bu konu bakış açısına, kişinin göz keyfine göre değişir. Renkler bizim hayatımızın kenar süsüdür. Formalar ise alın terinin öyküsü... Geçmişte çamaşır ipinde kurutulan formalar, günümüzün teknolojisi sayesinde artık podyumlarda boy gösteriyor.

Kulüpler satışı artırmak amacıyla her yıl forma değiştirirler, bu bilinen bir gerçek

Ne var ki; ticari amaçla forma rengi ve deseni değiştiriliyorsa işportadaki bir fanila gibi dümdüz beyaz, dümdüz yeşil olmamalı. Tamam; beyaz; aklığı berraklığı, saflığı ifade eder. Asaleti vardır ama ticari amacı yoktur. Yeşil ise Bursa’nın ovasını, Uludağ’ın çamlarını yansıtır.

Salt renkleri kullanarak sahada sadece sıradan olabilirsiniz. Üreticilerin bugünkü koleksiyon mantığı zaten dizaynı tek renklerle fark yaratan formalar yapmak. Dünya markası Diadora’nın ortaya kötü bir ürün koyduğunu söylemek istemiyorum ama tasarımların Bursaspor'a özgün bir kimlik kazandırdığını söylemek de zor.

Mesela düz siyah ya da düz turkuaz formayı gösterdiğiniz sıradan bir kişi 'Bu Bursaspor' diyebilir mi?

Dikkatimi çeken bir nokta da; geçtiğimiz sezonların gözdesi enine çubuklu Celtic formasının devreden çıkarılışı... Keza kuruluş yıllarından günümüze kadar gelen dikey Yeşil Beyaz çubuklu formalar artık tarihte kalmış...

Forma bir ulusun ya da bir kentin bayrağıdır. Bu yüzden farklı olmalıdır. Ne var ki günümüzde teknolojinin getirisiyle çok büyük bir değişim yaşanıyor. O nedenle de geçmişe takılıp kalmamak gerek.

Sözgelimi milli takımla özdeşleşmiş Ay-yıldız göğüs bantlı formadan bile ayrıcalığı olsun diye 'Turkuaz'a geçilmedi mi? Bu değişimin temelinde 100 metre öteden görüldüğünde 'Bunlar Türkler' denmeli mantığı yatmıyor mu?

Her fırsatta Türk futbolunun lokomotifi olduklarını söyleyen geleneklerine sıkı sıkıya bağlı 3 İstanbullu bile forma konusunda değişikliğe gitmediler mi?

F.Bahçe 'turkuaz', G.Saray 'somon', Beşiktaş 'gri' formayı giyiyorsa; nasıl ki bayrağında yer almayan bir rengi milli takımda kullanan İtalyanlar dünyada 'Azzuri/Gök Maviler' diye anılıyorsa…

Bursaspor'un da forma tercihinde bir ayrıcalığı olabilir. Ancak tanıtımı yapılan 3 formada böyle bir düşüncenin esintisini fark edemedik.

Klasik bir klişe ile bitirelim...

Forma rengini, desenini tartışmak’ anlamsız derler...

Formaya renk veren ruhtur. Bir futbolcu formasının içine sadece bedenini sokuyorsa, hangi rengi seçerse seçsin hiç fark etmez.

Çünkü dolu görünen o forma hep boş kalır!

Şöyle bir düşünün; o kutsal Yeşil Beyaz formayı son yıllarda kimler giydi kimler terletti? Attığı golden sonra tribünlere formayı/markayı öperek selam verenler hani nerede şimdi?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?