USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ACI AMA GERÇEK DÜŞÜNMEK GEREK

08-06-2022

2007-2008 sezonunun TFF 1. Lig’ine şöyle bir bakış atarsak, çok enteresan takımlar bize el sallayacaktır mazinin tozlanmaya yüz tutmuş satırları arasından.

Mesela Mardinspor. Mesela Elazığspor. Mesela Diyarbakırspor. Mesela Kartalspor. Mesela Kayseri Erciyesspor. Mesela Orduspor. Mesela Karşıyaka.  Mesela Eskişehirspor...

Bu takımların hepsinin, 2007-2008 sezonunda 1. Lig’de yer almak haricinde bir ortak noktaları daha var:

Profesyonel liglere veda ettiler; günümüzde neredeyse hepsi hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Bu kulüplerin bir kısmı, var oluş mücadelelerini her şeye rağmen sürdürüyor. Ancak bir kısmı, şimdilik geri dönemeyecek bir şekilde Süper Amatör’e düşmüş durumda. Hayatta kalmak, onlara şimdilik yetiyor.

Bu kulüplerinin hepsinin bir ortak noktası daha var. 2007-2008 sezonunda, yani Eskişehirspor’un play off’tan Süper Lig’e yükseldiği sezonda Kırmızı Siyahlıların rakibiydi hepsi.

Şimdi Eskişehirspor’un onlarla bir ortak noktası daha oldu: 2021- 2022 sezonu itibarıyla sıfır puanlı son sıradaki Kastamonuspor’un bir üstünde gruptan küme düştüğü 3. Lig’de, kısa sürede ‘var oluş mücadelesi’ evresine geçmeğe çalışacaklar...

Aslında Kırmızı Şimşekler’in ilginç bir öyküsü var o dönemlerde...

Her şey bir Ronaldinho ile başlamıştı oysa… Hatırlayanlar çıkacaktır…

Eskişehirspor’un Süper Lig’e yükseldiği sezonda, dönemin Eskişehir milletvekillerinden merhum Kemal Unakıtan sezon öncesi Ronaldinho’yu getirme sözü vermişti ama bir şartıvardı:

Kulübün Süper Lig’e çıkması...

Es-Es Süper Lig’e çıktı çıkmasına ama beklenen Ronaldinho bir türlü gelmedi.

Unakıtan, işi en son espriye vurmaktan başka çare bulamadı. Yaptığı açıklamada “Yahu bu Ronaldinho çok pahalıymış. Ben de Brezilya’nın Ankara büyükelçisinden rica ettim, Ronaldinho isimli başka bir futbolcu bulacağız Eskişehirspor’a…” dedi…

Dedi ama onu da yapamadı!

Bir sonraki sezon, aynı hikâyeyi Mersin’de izledik. O dönemin bakanı Kürşat Tüzmen Mersin İdman Yurdu’nu kaldıkları otelde ziyaret edip kulüp futbolcularına şampiyonluk yemini ettirdi.

Yetmedi!

Zafer Biryol ve Altan Aksoy’a TBMM’deki makam odasında imza töreni düzenletti.

Elbette ki bu rüzgârla, Mersin İdman Yurdu da o sezon 2. Lig’den 1. Lig’e çıkar çıkmasına da…

Şimdi nerede?

Ağır borçlar nedeniyle Süper Amatör Lig’deyken kulübü kapatma kararı alındı!

Ve çok taze bir örnek daha...

Süper Lig’de İzmir, Denizli, Manisa gibi kentlerin temsilcisi bulunmayan Süper Lig’de Akhisar Belediye mücadele ederken bir ilçe takımı olarak  ‘Ege’nin Gururu’ yaftasıyla herkesin sempatisini toplamıştı.

Ne zamanki 2019 yerel seçimlerinde kulübün başkanı belediye başkanlığına aday olup kaybetmesiyle başlayan süreçte bu güzide takım paraşütsüz aşağıya düşmeye başlar. Seçimi kazanan belediye başkanı kulüp yönetimini kendilerine teslim edilmesini ister ama mevcut başkan buna yanaşmayınca yerel belediye Akhisar Belediye’nin bütün gelir kaynaklarına el koyunca çöküş başlar. Akhisar 3 sezonda 3 lig birden düşerek bugün itibarıyla Bal Ligi’nde mücadele etmek zorunda kalır...

Kıssadan hisse...

Hani Bursaspor’da taraftarlar siyasilere ‘kulübe sahip çık’ diye sesleniyorlar ya...

Tamam destek versinler de bu örnekleri de göz ardı etmesinler.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?