USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Balkan ezgilerinden eğitime bir nefes

04-06-2022

Pandemiden buyana gittiğim ilk konserdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konserde Nilüfer Musiki Derneği sanatçıları koro ve solo olarak Balkan coğrafyasının çeşitli yörelerinden derlenen şarkı ve türküleri seslendirdi.

Anne tarafım Balkanlardan geldi. Dedem Priştina’dan, anneannem ise Saraybosna’dan…

Genetik kültür diye bir şey var… Gençliğimde saz çalmayı öğrenmeye çalıştım, ‘ak koyun, kara koyun’dan öteye geçemedim.

Oysa nota altyapım vardı. Akordeonu ise ilk kez elime aldığımda, ezgileri çıkartabilmiştim…

Çocukluğumda Karamürsel’in Yalakdere köyüne düğün için gittiğimizde, köyün gençlerinin, akşamları misafir genç kızların olduğu evlerin önünde akordeonla serenat yaptığını hatırlıyorum…

40 yıl önce Boşnak köylerinde düğün kurulurken, genç kızlar ortaya toplanır, delikanlılar ise çemberin dış halkasında,  civarda olurdu. Çosat ya da bakışma düğünlerin olmazsa olmazıydı. Balkanlardan gelen bir kültür olan serenatlar da onun bir parçasıydı…

Eğer düğün sahibi delikanlıları kovarsa, kızlar oyuna çıkmaz, düğün yıkılırdı. Çosat, bir nevi eş seçme sosyalleşmesiydi. Adettendi, bu yüzden en muhafazakar, sert babalar bile kızlarının düğünlerde delikanlılarla bakışmasına ses çıkartamazdı.

Şimdinin flörtü, sevgili olmak gibi kavramlar yoktu. Genç kızlar ve erkekler ancak bakışırdı. Mesela o kızın baktığı oğlan, ya da o oğlanın baktığı kız, denirdi.

Uzaktan uzağa iletişim kurabilmek adına bir işaret dili geliştirmişlerdi. İşaretleşirlerdi.

Ben şehir safı anlamazdım; hatta bir keresinde “burada ne çok pandomim sanatçısı var” diyerek kendimi salak yerine koydurmuştum… Kızlar bana pandomim sanatçısının ne olduğunu sormuş, anlatınca da bana çok gülmüş, feci dalga geçmişlerdi… Şimdi bu adetlerin çoğu yok oldu…

Balkan ezgileri böyle bir şey işte… İnsanı çocukluğuna, gençliğine, geleceğine götürüyor…

Tabii ne kadar gelecek kaldıysa o kadarına… Hoş artık geleceğe dair kaygılarımız kendimize değil çocuklarımıza, torunlarımıza yönelik…

ŞARKI VE TÜRKÜLER BÜYÜLEDİ

Velhasıl… Selanik’ten Sarasbosna’ya, Vardar Ovası’na, Maya Dağı’na Balkan ezgileri beni aldı eskilere götürdü… İyi geldi. Israrla davet eden Nadir Tülek’e teşekkürler…

Koro, ama en çok da Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Şef M. Aydın Atalay çok başarılıydı. Şef Atalay’ın orkestrayı ve koroyu yönetirken aynı zamanda acayip eğlendiği de aşikardı. Neşesini, içtenliğini coşkusunu seyirciye de taşıdı.
Sabahat Mutlu’nun sunumu da çok iyiydi. Metni kimin yazdığını merak ettim. Balkanları çok içinden, içten, şiirsel bir anlatımla ezgilere eşlik etti…

İki bölümden oluşan konserde, zaman zaman izleyiciler de türkülere eşlik ettiler…
Tüm ezgiler çok güzeldi. Müzik öğretmeni olan bir anne ile kızının söylediği Ederlezi ise büyüledi…

Konserin ikinci yarısında söz alan BEV Başkanı İlhan Uslu şunları söyledi:

“Eğitime bir nefes alabilmek ve Türkiye’mizin geleceğini inşa eden gençlerimize destek olmak için düzenlediğimiz ‘Balkan Ezgileri’nden Eğitime Bir Nefes’ isimli konser gelirlerinin tamamı bursiyer öğrencilerimize katkı olacak.”

İlhan Uslu etkinliğe destek veren Nilüfer musiki Derneği’ne ve müzikseverlere teşekkür etti…

Nilüfer Musiki Derneği Başkanı Haluk Taşkeser de şöyle konuştu:

“Derneğimiz sosyal sorumluluk projesi olarak bugüne kadar çok sayıda sivil toplum kuruluşu yararına düzenlenen konserlerde yer almıştır. Balkantürk Eğitim Vakfı ile birlikte öğrencilere burs desteği sağlamak için düzenlenen konser de öyle. İlhan Uslu ve Balkantürk ailesine teşekkür ediyoruz.”

Balkan ve Rumeli şarkıları ile türkülerinin seslendirildiği konser sonrası Nilüfer Musiki Derneği Koro Şefi Dr. Öğr. Üyesi M.Aydın Atalay’a çiçek takdim edildi.

BALKANTÜRK EĞİTİM VAKFI

BEV, 2014 yılında BALKANTÜRKSİAD’ın eğitim gönüllüsü üyeleri tarafından kuruldu…
8 yıldır ihtiyaç sahibi gençlere yükseköğrenim burs desteği veriyor. Yeni hedefi ise kız öğrenci yurdu yapmak…

Aynı zamanda BEV gönüllüsü iş insanları, üniversite öğrencilerine koçluk yaparak gelecekteki mesleki başarılarına destek veriyor, hayata hazırlıyor…

Bursa’nın önde gelen iş insanlarının bir arada olduğu BEV’in 47 mütevelli heyeti üyesi var.
İlhan Uslu’nun başkanlığını üstlendiği BEV Yönetim Kurulu, Adnan Sözeri, Fatma Küçüker, Ersan Türkdönmez, Osman Güler, M. Olcay Durgunlu, Mümin Pekcan’dan oluşuyor.

NİLÜFER MUSİKİ DERNEĞİ

Nilüfer Musiki Derneği’nin kuruluş misyonu şöyle:

“Eğitimin en önemli araçlarından birisi de yazılı veya sözlü toplumsal kültürel değerlerin aktarımıdır.
Derneğimiz bünyesinde çalışan koromuz üyelerinin Türk Musikisinin teorik ve uygulamaları bilgileri açısından eğitimli, donanımlı bu konuda yetişmiş ve tercih edilen; nitelikli ve özgün olabilen, araştıran ve geliştiren, üreten ve paylaşan musikimize ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayan, kaliteli ve nitelikli eğitim alan bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.”

Nilüfer Musiki Derneği Korosu, 2002 yılında Şef Öğretim Üyesi M. Aydın Atalay yönetiminde çeşitli kurumlar bünyesinde çalışmaya başladı… 2021 yılından itibaren de Nilüfer Musiki Derneği çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Dernek yönetim kurulu Başkan Haluk Taşkeser olmak üzere Sebahat mutlu, Mine Uslucan, Özlem Ay ve Yavuz Aydın’dan oluşuyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?