USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DENİZLERİ SARAN TEHLİKE  ‘’KORSANLAR’’

01-06-2022

Çok gerilere gitmeden yakın tarihe bir göz attığımızda denizlerde terör estiren ganimet avcılarını işitmeyenimiz yoktur.

Yıllarca filmlere konu olmuş bir gözü kapalı, eli kancalıhaydutlar bugün artık tarih olsa da;daha hızlı manevra kabiliyetiyle hareket edebilen güçlü sürat motorlarıyla gemilere musallat olup işgal eden ve karşılığında fidye isteyen deniz casusu bir güruh ile karşı karşıya artık meslektaşım deniz insanları.

Günümüzde özellikle belli coğrafyalarda gemicilerin korkulu rüyası haline gelendeniz korsanları için neredeyse dünya ayağa kalktı amaalınan önlemlerde hâlâ bir gelişme yok.

Özellikle Afrika’da, Arap Yarımadası ve Aden Körfezinin Hint Okyanusuyla bağlanma noktasında bu tür korsanlık olayları bu zaman diliminde tavan yapmış durumda.

Benimde, geçmişte kaptan olarakgemi komuta ettiğim bu sorunlu coğrafyadan maceralı geçiş  ve başarılı seyir vardiyalarım olmuştu.

Maalesef ki bu tür sıkıntılı durumlarda ticari bir gemide olduğunuzdan elinizden gelenler ve aldığınız hayati kararlar şirket donatanı ve ülke prestiji açısından çok önemli.

Yaşanılan stres ve ayık olma psikolojisi deniz hayatında insanın ömründen götürüyor sanki.

Çünkü ağır koşullarda olan bir çalışma grubuna komuta ediyorsunuz. Bir gününüz sanki bir yıl gibi ömürden götürüyor.

Olağanüstü hız yapabilen tekneleri ve otomatik ağır silahları olan, üstelik savaşma yetileri günden güne artan bu geri kalmış bölgenin insanlarını/korsanlarını bu yanlışlığa iten sebepler neler acaba diye düşünürken, bir iki korsan ile daha sonra yaptığım telsiz konuşması acı gerçeği algılamamı sağlamıştı.

Söylediği şuydu;‘’Avrupalı ticari gemilerin özellikle bu bölgeden geçerken bilerek ve bilinçli olarak denize sintine basmaları, kirletmeleri sayesinde tek geçim kaynağımız olan balıkçılığın elden çıkmasıyla böyle bir ceza kesme kararı aldık. Elbette ki bu konuda bizden daha tecrübeli olan MalakkaBoğazı halkından da tarafımıza yardımlar geldi. Sonrasındaysa ülkemizde saygı duyulan insanlar olduk”.

Yanlışa yanlış ile karşılık vermek elbette doğru değil ama, Avrupa’nın bu insanları küçümsediği ve kullandığı yadsınamaz bir gerçek.

Ve olayların başlangıç pimi bu şekilde çekilip günümüze kadar sirayet etmiş.

Artık korsanlık bu coğrafya için ‘’Sektör’’ olma noktasına kadar ilerlemiş durumda.

* Birleşik Arap Emirlikleri (B.A.E)  Korsan Önleme Kontrol Merkezi,  gibi savunma amaçlı kuruluşların olması bile bazen yeterli gelmeyebiliyor deniz hayatında. Çünkü bu haramiler genelde balıkçı teknesi gibi davranıyor. Burada iki tarafı birbirinden ayırım yapabilme becerisi göstermek, gerçek bir deniz tecrübesine tabi.

Muhtemelen yardım ulaşıncaya kadar kendi göbeğinizi kendiniz kesmeniz gerekecek. Gemi Adamı’nın karşı taarruza girmek gibi bir mecburiyeti yok tabi ki. Çünkü bu bir ticari gemi.

Ama ben yine de ‘’Role Talimi’’ gibi benzeri  planlıve fazla tekrarlı bir çalışmanın gemi personeline direnç katacağı inancını taşıyorum. 

Diğer bir çözüm yöntemi ise her geminin kemdi güvenlik birimini (koruyucu ağır silahlı askeri gemi) belli bölgelerde belli bir seyir zamanı dilimi içinde kiralaması.

Bu daha makul ve etkili bir yöntem olarak görünmesine karşın Armatörlere fatura edileceğinden itirazlar olacaktır.

Bu konuda Deniz Ticaret Odası (D.T.O) Türk Armatörler Birliği (T.A.B) Gemi Brokerleri Derneği (G.B.D) v.b dernekler ortak bir çalışma içinde yer alarak bir para fonu oluşturabilirler.

Böylece hem maliyetler düşer. Hem de Türk Denizcisi sahipsiz olmadığının farkına varır. Aksinde ise geminin soyulması, kaçırılması yada personelinin alıkonulmasıyla talep edilecek fidye miktarı, yukarıdaki ücretleri misli olarak katlayacaktır.

Deniz Korsanlığı’nınbitmesi çok zor. En ufak bir otorite boşluğunu dahi anında organize olup değerlendirecek bir yapı var karşınız da.

Deniz haydutluğunun bitmesi için yoksul kara kıta Afrika’ya uygulanan sömürgeci düzenin miyadını tamamlaması gerekiyor. Bu da ne yazık ki şuan için imkansız. Kapitalizmin çarkı döndükçe bu istenmeyen çatışmaları daha çok kez duyarız.

Uzakdoğu/Singapur seferinde bir kez başıma geldiği için tecrübemle sabittir.

Gece yarısı seyir halindeyken önümüzde gemimin iki yanını karşılayacak mesafede iskele ve sancakta iki ayrı, ışığı yanmayan ve duran ağaç tekneler dikkatimi çekmişti. Aynı paralellikte bekliyorlardı. Dürbünle iyice kontrol ettiğimde içime bir şüphe düştü. Bunlar korsandı ve beni bekliyorlardı. Aralarında bir halat gerili ve birbirlerine bağlılar. Bunu farketmem ile birlikte önce yol kesip kendime zaman kazandırarak geminin rotasını erken davranarak 5 - 10 derece değiştirip aralarından geçmemeyi başardım. Tehlikeyi atlattıktan sonra tekrar eski rotama döndüm. Gecenin bir yarısı yaşadığım bu olay soğuk terler dökmeme neden olsa da. Yaptığım iyi bir hamleydi. Eğer farkedemeseydim korsanlar 5 – 10 dakikaya kalmaz ellerindeki otomotik silahlarla yanım da olabilirlerdi.

Aksi halde;halatın arasından geçecek olan gemi iki tekneyi artık hiç farkedemeyeceğimiz şekilde altına alacaktı önce. Bu adamlar sonra kedi gibi bir atletik yapıya sahipler. Küpeşteye atacakları kancalarla bir anda güverteye tırmanıp gemiyi ele geçireceklerdi.

Bu gidişatı kırmak için yıllar önce devletimiz hatırı sayılır adımlar attı.

Yatırımlar yapıldı orta ve uzun vadede.

Hatta bende bir dönem için bu projede düşünülmüştüm.

Bugün,Somali/Mogadishu Limanının işletmesi halen Türklerin elinde biliyorsunuz.

Ama ülkede hükümet boşluğunun olması belli noktada eli kolu bağlıyor. Bu anlamda bölgeye istikrar gerekirken üzerine oynanan oyunlara ise her gün bir yenisi ekleniyor bildiğiniz gibi.

Dünyayı yöneten sözde büyüklerin dünya siyaseti şimdi bu coğrafyayı hedef aldı.

Peki ne olacak?

Gemilerimiz yada gemiler bu soyguncu korsan guruplara karşı ne yapacak, nasıl davranacak?

Kriz zamanlarında, makineci ve güverteci sınıfı ayırt etmeksizin gözcü sayısını arttırarak mümkün mertebe gündüz vakti ve uzun mesafeli bir seyir yolunu tercih ederek seyir yapmak gerek.

IMO ( Uluslararası Denizcilik Örgütü) talimatnamesine uygun davranıp güverteyi dikenli tellerle çevreleyerek tazyikli su fıskiyesiyle su püskürtmekcaydırıcılığı az olan aşılması kolay sıradan önlemler.

Tabi ki bunlar tek başına çok yetersiz savunma yöntemleri. Burada gemi bu şartlarda sadece savunmada kalıp kaçma manevralarına yönelecek ister istemez. Akabindeki beklenti ise yardımın tarafınıza bir an önce ulaşmasını dilemekten öte değil.

SSAS (Ship Security AlertSystem)

INMARSAT (Uluslararası Denizcilik Uydu Teşkilatı) Uydu Sistemine göre korsan saldırısı tehlikesinde düğmeye basılınca şirkette ve Ankara’da bulunduğunuz pozisyon bilgileri anında karşı tarafa yanıp sönen bir kırmızı ışıkla aktarılır. Bu alarm vaziyeti yardım isteme çağrısıdır. Yardım yetişir mi derseniz garantisi yok. Muhtemelen gecikebilir de. Olaylar cereyan etmeden önlemlerinizi almalı. Gerekli bağlantıları kurmalısınız.

Bu birimler kimler peki; 

* Uluslararası Denizcilik Dairesi (I.M.B) Yıl içinde gerçekleşen korsanlık olaylarını takip eder. Sayılarını resmi olarak tutar, varsa gerekebilecek ip uçları için fotoğrafları ve belgeleri arşivler.  

* Devriye atma gibi bir misyon üstlenen ‘’EU NAVFOR’’ (A.B Deniz Kuvvetleri) denizde belli bir koridor açıp gemilere iştirak seyri yapar.

 * ’’SAMI‘’kısaltmasıyla bilinen (Endüstri Güvenlik Birliği)oluşturduğu silahlı muhafızlarla koruma hizmeti amaçlar.

Denizde dalgınlık bazen istenmeyen neticelerle sonuçlanabilir.

İnsanın bilincinin açık olarak çalışması çok başka bir şey gerçekten.  Aradan yıllar geçse de unutamadığım bir serüvendir bu.

Denizcilikte ani ve doğru kararlar almak hayati önem arz eder. Kaptan olmanın olmazsa olmaz kuralı da bu.

Böyle bir meslek.  Dünya’nın en eski mesleği hem de. Herkesin de harcı değil kesinlikle.

Yıllar önce okul dönemimde okul koridorun da, duvarda şöyle bir yazı vardı.

‘’HERKES DENİZCİ OLAMAZ’’

(PİRİ REİS)

Altın da da ispirtolu kalemle belli ki öğrenciler tarafından düşülmüş küçük bir basit iliştirme yanıtı.

“Çünkü bu iş korkaklara göre değil”

İşin gerçek anlamdaki özeti bu.

Hayatı ağır şartlarda gurbette geçen, yıpranma hakkı elinden alınan, kelle koltuk ta Türk Bandırasını dünya denizlerinde gezdiren, ekmeğini denizden kazanan tüm meslektaşlarıma gönülden dua ve selamlarımı sunuyorum tekrar bu vesile ile.

Rüzgârınız bol, Pruvanız Neta olsun.

Allah selamet versin.

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?