USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cebinize dokunmayan projeler

23-05-2022

Devlet hepimizin ve neyi varsa milletin. Yapılan her yatırı­mın bedeli elbette millet tarafından ödeniyor ve elbette devletin bütün borçları da milletin.

Medyada şöyle bir haber okuyoruz;

“Sayıştay raporlarına göre, 8 projenin yüzde 169 daha pahalı olduğu görülürken, bu para ile 8 yerine yaklaşık 24 otoyol, köprü ve tünel inşa edilebilirdi.”

Detaylara bakılırsa raporlarda, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılan 4 otoyol, bir tünel ve 3 köprünün toplam maliyeti 22 milyar 215 milyon 713 bin dolar olmuş iken, aynı proje­lere geçiş garantileri nedeni ile, kamuya devredilinceye kadar, 59 milyar 747 milyon 817 bin dolar ödeme yapıla­cakmış. Böylelikle devlet kay­naklarıyla 22,2 milyar dolara mal olacak 8 proje için hazi­neden 37,5 milyar dolar daha fazla para ödenmiş olacak ve bu para hepimizin cebinden çıkacak ayrıca bunlar bu şe­kilde ihalesi yapılan onlarca projeden yalnızca 8 adedi. YİD mo­deli ile yaptırılan geçiş garantili projelerde garanti kapsamındaki araç sayısı tutmazsa, aradaki farkı hazine yani vatandaşlar ödüyor. Ayrıca üstlenici firmanın aldığı yurt dışı kredilere de devlet garantör oluyor.

Yap İşlet Devret (YİD) sistemi, Türkiye için yeni bir sistem değil. Rahmetli Turgut Özal zamanında gündemimize girmişti. Türkiye’de ilk YİD modeli 1980’li yıllarda, Mersin-Akkuyu nükleer enerji santrali ile gündeme gelmişti. Hidroelektrik barajlar, enerji santralleri, havaalanları, ticaret merkezleri, serbest ticaret bölge­leri, metro, limanlar, demiryolları gibi kompleks projelerin ger­çekleştirilmesinde uygulama alanı bulmuştu. Kendi finansmanını bulması, süratle tamamlanması, makul bir faiz ile ödemenin uzun bir süreye yayılması nedeni ile kabul görmüş, Türkiye’nin ivedi denebilecek ihtiyaçlarına çare olmuştu. Örneğin devletin bütçe imkanıyla yaptığı birinci boğaz köprüsü 3 yıl 8 ayda tamamlanırken, ikinci köprü 2,5 yılda YİD benzeri bir sis­tem, birinci köprünün gelirinin bir kısmı karşılığı çıkarılan tahvil­lerle toplanan finansman sistemi ile bitirilmişti ve geçiş ücretleri de yadırganmadı.

Yap-İşlet-Devret modeli, ulusal ve uluslararası konsorsiyum­lar tarafından alt yapı yatırımı, tasarımı, inşası ve finansmanın sağlanması, işletme dönemi sonunda bedelsiz olarak yatırım ya­pılan ülkeye devredilmesi şeklinde bir sistem olarak gündemi­mize girmişti. Bununla beraber, bir üretim projesi söz konusu ise, yatırımın gerçekleştirildiği ülke tarafından işletme dönemi bo­yunca; üretilen mal ve hizmetlerin belirlenen fiyatla satın alınma garantisinin verilmesini de içermekte idi. Pazarlık ge­nelde işletme süresi üzerinden yapılırdı. Ancak bugün olduğu gibi geçiş garantisi adı ile ucu açık ve belirsiz, somut olmayan ga­rantiler içermezdi. Ve maliyet fiyatı ile ödemeler arasında döviz bazında böylesi büyük farklar duyulmuş şey değildi. İhaleler açık ve saydam yapılır, istenirse detay bilgilere cevap verilirdi. Bugün maliyet ile ilgili önergelere şirket sırrı diyerek cevap alınamıyor.

Bir vatandaş demiş ki, 600’lerde Çin’i, 1071’de Bizans’ı, 1453’te Haçlıları, 1915’te Avrupa’yı, 1922’de yedi düveli yenmeyi başar­dık ama 2022’de cehaleti yenemiyoruz. Ülkemiz yüksek enflas­yon altında ezilirken, Millî Eğitim Bakanlığı Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle, 0cak 2022’den bu yana, 183 adet okul yapımını kapsayan 114 ihaleyi iptal etmiş ancak başka bir kurumumuz, Ahlat Köşkü’nün yanına 83 bin 500 metre karelik bir alanda, 53 bin 375 metre kare kapalı alanı olan 9 adet bakan konutları ve müştemilatı yapılması kararını almış. Bilindiği gibi Ahlat Köşkü inşaatı için de kıyı kanununu ihlal gerekçesi ile Anayasa Mahke­mesi tarafından iptal kararı verilmiş, fakat inşaat bitirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?