USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İnşaat sektöründeki krizin genç inşaat mühendislerine faturası işsizlik!

18-05-2022

İMO Bursa Şubesi’nin olağan genel kurulu 19-20 Şubat tarihlerinde gerçekleşti. Uzun yıllardır oda yönetimini elinde tutan Çalışma Grubu Cevat Şahin’in başkan adaylığında seçime katılırken, Çağdaş Mühendisler ise Ülkü Mercan Küçükkayalar öncülüğündeki liste ile seçime katıldı.
28 yıl aradan sonra Çağdaş Mühendisler yönetimde çoğunluğa sahip oldu. Ülkü Küçükkayalar da ilk yönetim Kurulu toplantısında Başkan seçildi…

Ülkü Küçükkayalar başarılı bir iş yaşamından dolayı mutlaka inşaat sektöründe ve inşaat mühendisleri camiasında bilinen bir isimdi.  Ama akademik odalarda adı ilk kez İMO Bursa Şubesi seçimleriyle gündeme geldi. Önümüzdeki süreçte de adından sık sız söz edilecek…

Ülkü Küçükkayalar ile görüştüğümde ilk sorularımdan biri de şu oldu:

“Çağdaş Mühendislerin listesinden aday olmaya nasıl karar vermişti?”

Çağdaş Mühendisler grubunun kendisine öneriyi getirdiğini, ailesiyle, iş arkadaşlarıyla, ekibiyle görüştüğünü onların da onayını alarak iki gün içerisinde kararını verdiğini söyledi.

ODAYA GELEN PROJE AZALDI

Yönetimde gençlerle yola çıkan Ülkü Küçükkayalar, genç inşaat mühendislerine büyük önem veriyor…

İMO Bursa Şubesi’nin yeni yönetim kurulunun işbaşı yapmasının üzerinden 3 ay gibi kısa bir sürede ne yaptıklarına gelince…
 Oda yönetimi olarak bu süre içerisinde ağırlığı genç inşaat mühendislerine yönelik eğitime verdiğini anlattı:

İnşaat sektöründeki krizin mesleği ilgilendiren yanına dikkat çeken Küçükkayalar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sancılı süreçte istihdam sorunu öne çıkıyor. Hem projede hem de inşaat sektöründe çalışan meslektaşlarımız olumsuz etkilendi.

Odamıza gelen proje sayısı azaldı. Şantiyede çalışan arkadaşlarımız işsizlik endişesi yaşıyor. Yeni inşaat az olduğundan yeni mezun inşaat mühendislerinin iş imkanı kısıtlandı.

Meslektaşlarımızın önemli bir kısmının çalıştığı yapı denetim firmalarında iş azaldı. Bizi ilgilendiren bu işsizlik ve çalışma şartlarının iyileşmemesi, düşük ücret politikaları.”

GENÇ MÜHENDİSLERİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA EĞİTİM

Göreve geldiklerinden buyana geçen 3 ay içerisinde genç inşaat mühendislerinin eğitimi için ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını paylaştı.  “Sertifikalı kurs programlarımız sürüyor. Biz kursları ve seminer içeriklerini genç meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda belirledik.

Mesela SAP 2000 programı talebi oluştu. Kursu açtık. Bire bir yapılacak bir eğitim; bu yüzden katılım kısıtlı, ama kursu tekrar edeceğiz. İkinci etapta Geoteknik konusunda sertifikalı eğitim programlıyoruz…”

Yine bu süre içerisinde basın ziyaretleri ile Valilik ve belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini biliyoruz.

‘KENTİN SORUNLARINA DUYARLIYIZ’

İnşaat mühendisleri Odası’nın meslektaşların yanı sıra halka da sorumluluğunun olduğuna dikkat çeken Ülkü Küçükkayalar, kentin sorunlarına da duyarlı olduklarını ve akademik odalarla iş birliğini önemsediklerine dikkat çekti:

“Kentin gündeminden uzak kalamayız. Bursa’da ulaşım sorunları var. Geçit’teki raylı sistemin alttan ya da üstten yapılması söz konusu. Viyadük konuşuluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resim yazı ile sorumuzu sorduk. Kesinlikle yer üstüne çıkartılmamasını istedik. Viyadük de maliyetli bir yatırım, ayrıca görsel kirlilik içeriyor.”

‘KOOPERATİFLEŞME DEVREYE ALINMALI’

Son dönemde konut arzı azaldı; mevcut konut artan nüfusun talebini karşılamayınca, inşaat maliyetleri de artınca, konut fiyatlarında hem satış hem de kiralar açısından artış yaşandı. Özellikle de dar gelirlilerin barınma artık ciddi bir sorun…

Ülkü Küçükkayalar kooperatifleşmeyi gündeme getirdi:

“Kooperatifleşme devreye alınmalı. Aras üretimi konusunda planlama yapılmalı. 1/100000’den 1/5000’e, 1/1000’e gelinmesi şart. Sosyal konut kalitesiz konut anlamında değil. TOKİ’nin lüks konut üretmesi doğru değildi. Kooperatif eliyle ihtiyaç temelli yapılaşma yapılabilir.”

Kentsel dönüşüm konusunda ise bina güvenliğine vurgu yapan Başkan Küçükkayalar “Binalar güvenli değil. Konut envanterimiz yok. Biz valilik ve belediye ziyaretlerimizde bu konuyu gündeme getirdik. Yapı stokunun tespitiyle ilgili bir çalışma yapalım, dedik. Biz bir dosya hazırlayacağız. Ortak akılla çalıştay da yapılabilir” dedi…

Daha önce İMO Bursa Şubesi’nin depremsellikle ilgili bazı çalışmalar yaptığını anımsattım; şu yanıtı verdi:

“Bina güvenliğine yönelik çalışmalarda yöntem ve teknikler değişti. Ayrıca 1999’dan beri iki kere yönetmelik değişti.

Son yönetmelikteki kriterlerden özellikle zeminin bina davranışına etkisi çok önemliydi. Bir de kentte ruhsatlı binaların yanı sıra çok sayıda ruhsatsız kaçak yapı da var… “

Oda yönetimi olarak İMO Bursa Şubesi çalışanlarında bir tasarrufa gidip gitmediklerini sordum; şu yanıtı aldım:

 “Sadece bir çalışanımız kendi isteği ile ayrıldı. Çalışanlarımız bizim için çok değerli, kurumsal hafızamız. Uyum sağladık. Birlikte çalışmayı sürdüreceğiz…”


GENÇ MÜHENDİSLERE ROZET TAKILDI

İMO Bursa Şubesi toplantı salonunda Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen törende Başkan Ülkü Küçükkayalar odaya yeni üye olan genç inşaat mühendislerine rozetlerini taktı.

Başkan Küçükkayalar   ‘Bugünün kahramanı sizlersiniz’ dediği genç mühendislere şu mesajı verdi:

“Sizlerin önerileri kararları bizlere yön verecek. Odada görev almanızı, gelecekte yönetim kurulunda, başkanlıkta görev almanızı istiyoruz. Mühendislik etiği ve ilkelerinden yaşamınız boyunca ayrılmamanız önemli.

Bizim mesleğimizin öznesi insan. Resmi raporları hazırlarken objektif ve gerçekçi olmalısınız.

Alacağımız kararlarda aklımızı ve vicdanımızı dışarıda bırakmamalıyız. inşaat mühendisi gibi düşünerek vermeli, söylemlerinizi buna göre dillendirmelisiniz. Bilgi ve birikiminizi meslektaşlarınızla paylaşın.”

Küçükkayalar şunları söyledi:

“Biz İMO çatısı altında buradayız. Çalışmalarımızın iki ayağı var. Biri halkın, ülkenin yararı, ikincisi mesleğin ve meslektaşların gelişimi, temel hak ve çıkarlarının korunması.

Biz bu iki temel doğrultuda çalışıyoruz. Meslek içi eğitim seminerleri bu yöndeki çalışmalardır. Öte yandan kente de sorumluluğumuz var.”

Gençlik Komisyonu Başkanı Oruç Muhammed Aslan ise yaptığı sunumda yeni üyelere İMO Bursa Şubesi’nin çalışmalarını, hedeflerini anlattı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?