USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kaftancıoğlu, ertelenen Bursa CHP mitingi!

13-05-2022

“Yoksulluğun diğer illerle karşılaştırıldığında görece az olduğu bir ilde bile hayat pahalılığını sabit gelirliler derinden hissediyor! Zira gelir sabit, ama fiyatlar her geçen gün artıyor!” diye yazacaktım, erteledim.

21 Mayıs’ta CHP’nin Bursa mitingi vardı. Kent Meydanı’nda yapılacak miting için CHP İl Başkanı İsmet Karaca, seçildiğinden beri kapısını çalmadığı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etmişti…
CHP Bursa mitingi ertelendi… Aynı tarihte İstanbul’da yapılacak… Zira… Türkiye’nin gündemi birden değişti!

CHP İL BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştireceği ‘Milletin Sesi’  mitinglerinin ikincisinin 21 Mayıs'ta Bursa'da yapılması planlanmış, bu yönde yoğun hazırlıklar yürütülmekteydi. Miting hazırlıkları sürecinde katkı sağlayan ve emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Bugün ise CHP İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu hakkında 4 yıl 11 aylık cezanın yanı sıra siyasi yasak uygulanmasına karar verildi. Hukuki mesnetten yoksun bu karar hukuki değil siyasidir.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı üzere Milletin Sesi mitingi, 21 Mayıs tarihinde Bursa'da değil, İstanbul'da yapılacak.

Bursa örgütü olarak Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu'na destek için o gün İstanbul'da olacağız.”

 

5 CEZADAN 3’Ü ONANDI!

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na beş ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onarken…  
Yargıtay, Kaftancıoğlu'na iki suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında 2012-2017 yılları arasındaki Twitter paylaşımları nedeniyle dava açılmıştı.

CHP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamalarda bu davaların Canan Kaftancıoğlu’nun 2018 yılında İl Başkanlığı’na seçildikten sonra açılmaya başlandığı yer alıyor…

Canan Kaftancıoğlu’nun il başkanlığı sürecinde yerel seçimlerde CHP il ve ilçe örgütleri olarak sandıklara sahip çıkmayı başardıkları ve Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasında büyük katkısı olduğu biliniyor…

Yargıtay’ın Canan Kaftancıoğlu’nun onadığı cezaları şöyle:

“Kamu görevlisine alenen hakaret etme suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün…

Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" suçlarından verilen 1 yıl 8 ay…

Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme suçundan verilen 2 yıl 4 aylık hapis cezasını ise 1 yıl 9 aya indirildi ve düzeltilerek onandı.”
Yargıtay Canan Kaftancıoğlu’na “silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından verilen toplam 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Kararın açıklanmasıyla birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekillerine “Derhal İstanbul İl Başkanlığı’na doğru yola çıkmaları” talimatını verdi.

Ve İstanbul İl Başkanlığı önünde yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, çok sert sözlerle iktidara yüklendi.

21 Mayıs’ta yapılacak Bursa mitingini de İstanbul’a aldıklarını açıkladı…

CEZAYA TEPKİ YAĞIYOR

Başta İyi Parti olmak üzere muhalefet parti liderlerinden ya da yöneticilerinden Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetine ve siyasi yasağına tepkiler geldi, gelmeye de devam ediyor…

İşin ilginç yanı Ak Parti’nin kurucularından Bakanlık yapmış olan Hüseyin Çelik attığı tweet’te Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetine tepki gösterdi…

Bir tepki de iktidar yanlısı olarak bilinen Nagihan Alçı’dan geldi… Alçı, fikirlerinden ötürü bir siyasetçiye hapis ve siyasi yasağı kabul etmediğini beyan etti.

Sonraki paylaşımlarında ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,  İyi Parti ve diğer muhalefet partileri ve Ümit Özdağ’ın tepkisini sorguladı!

Ancak hem Mansur Yavaş hem başta İyi Parti olmak üzere diğer muhalefet partilerinin çoğu da Canan Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetini kınayan açıklamalar yaptı.

Sadece Ümit Özdağ, Kaftancıoğlu’nun Yargıtay tarafından cezalandırılmadığı terör suçunun sabitliğine atıfta bulunup sözü dolandırarak İçişleri Bakanı’na getirdi…
Velhasıl, Canan Kaftancıoğlu’nun cezasının onanmasının yankıları sürüyor… Hukukçuların yorumları Kaftancıoğlu’nun tutuklanacağı; ya 6 ay ya da korona tedbirleri kaldırılmazsa 3 gün hapiste yatacağı yönünde…

YARGIYA GÜVEN

Gezi davasından sonra Canan Kaftancıoğlu’nun mahkum edileceği, siyasi yasaklı olacağı ve hapse gireceği bazı yorumcular tarafından dillendirilmişti. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasaklı konuma gidebileceği konuşuluyor…

Canan Kaftancıoğlu’nun bazı görüşlerine katılmam; ancak muhalif kimliği olan bir siyasi olarak 2012, 2013 ya da 2014 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımlarından dolayı cezalandırılması ve siyasi yasaklı durumuna düşürülmesini doğru değil.

Toplumda adalete güven her geçen gün azalıyor. Ekonomik refahın bir ayağı da adalettir; yargıya olan güvendir.

Çok sayıda siyasinin Kaftancıoğlu ile aynı yıllarda konjonktüre paralel yaptıkları, bugün suç teşkil edebilecek pek çok paylaşımı var.

Bu karar yarın öbür gün o siyasilerin de ceza alabilmelerinin yolunu açar mı? Ya da siyasilerin dün ve bugün suç olarak görülmeyen paylaşımları, konuşmaları, yarın öbür gün suç sayılır mı?

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?